Gratis aardappels

 


Van de buurvrouw kregen we een paar grote frietaardappelen. Ze was aan het rapen geweest. En inderdaad: na een paar dagen zonnig weer zijn de boeren druk bezig om de aardappels van het land te krijgen. Dat gaat niet altijd even makkelijk, want de aarde is nog steeds vreselijk nat. 

Ik toog er met de kinderen op uit om zelf ook aardappelen te rapen. We doen dit bijna ieder jaar. Met een paar uurtjes rapen kunnen we een paar maanden vooruit en dat is op dit moment mooi meegenomen. 

We vonden een veld in de buurt waar de boel al gerooid was. We gaan altijd op een veld waar de machines al weg zijn, want dat is veilig en rustig. Ik kan erg genieten van het rondlopen op zo'n akker in de stilte. De kinderen genieten er ook altijd erg van. Midden op een leeg akker staan geeft een enorm gevoel van ruimte en rust. 

Deze keer was het een enorme blubberzooi. Zelfs met kaplaarzen aan moesten we uitkijken dat we niet vastraakten in de blubber. Hoe ze dat met die tractoren doen is me een raadsel. Dochter vond het leuk om 'modderland' te spelen. Wat in haar geval betekende dat ze van top tot teen onder de blubber zat. Ik heb het maar even gelaten, maar toen we de auto weer in gingen heb ik alles wat onder de derrie zat uit gedaan. Wat betekende dat ze in een onderbroek en een trui op blote voeten in de auto zat... Gelukkig waren we snel weer thuis :-)

Voor wie het gebruik niet kent: In Zeeland en op Goeree Overflakkee is het in ieder geval een oud gebruik dat mensen aardappels en uien mogen rapen die op het land zijn achtergebleven na het oogsten. Een tijdje terug lazen we toevallig een verhaal in de kinderbijbel wat ook hierover ging. Kennelijk is het dus al een heel oud gebruik.

We raapten in een uurtje ongeveer 40 kilo, dus daar kunnen we wel even mee vooruit. Het zijn mooie, grote aardappels, dus dat is fijn. 



Reacties

  1. Mijn vader was akkerbouwer. Het wordt gewaardeerd, als je het even vraagt. (Mocht je de boer zien, of mocht je weten waaar hij woont).

    En natuurlijk inderdaad pas oogsten als de boer al geoogst heeft. Soms kwam mijn vader plekken in het land tegen waar iemand anders, vlak vóór de oogst, even een paar kilo aardappels was komen uitgraven. Da's dus ... diefstal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is hier lastig met vragen. Vaak weet ik niet bij welke boerderij het land hoort, maar ik kan het natuurlijk wel alvast vragen als ze aan het rooien zijn.

      Pakken voor de oogst doen we nooit. Dat is inderdaad bepaald niet netjes.

      Verwijderen
  2. Wat leuk zeg dat dit kan! Doet me inderdaad aan de bijbel denken.
    Fijn zo'n voorraad! Hoe en waar ga je ze bewaren? Een paar weken geleden waren ze erg goedkoop. Heb toen ook een voorraad gehaald en in de schuur gelegd. Gister zag ik dat er een aantal aangevreten waren en lagen er keutels. Ook een aantal appels. Dus opgepast!
    Wij hebben een oude koelkast in de schuur staan die we niet gebruiken. Ik denk dat ik ze daar maar in bewaar.
    Groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar de aardappels gewoonlijk in een krat of mand, met een losse tas of iets anders eroverheen tegen het licht. Of je ze in een koelkast kunt bewaren weet ik niet: aardappels hebben lucht nodig, anders worden ze slecht. In ieder geval kunnen ze niet in een koelkast die uitstaat. We heel vervelend van die muizen. Misschien iets van een plastic klapkrat?

      Verwijderen
  3. Wij kennen het in West Brabant ook. Als kind moesten we geregeld mee. Ook als ze snijbonen hadden afgereden. Dat betekende dat we die middag bezig waren met ze te snijden en invriezen. Niet altijd even leuk. Maar was wel goedkoop. Maar wij vroegen het altijd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm snijbonen! Vaak weet ik waar we kunnen rapen omdat ik ze dan eerder bezig zie (niet altijd). Dan zou ik het inderdaad kunnen vragen. Ik weet niet hoe het in Brabant is, maar hier liggen er vaak meerdere boerderijen om een paar akkers heen. En de boerderij waar de grond van is kan dan ook nog eens elders liggen. Dan wordt vragen wat lastig als er niemand op het land is. Zeker als iedereen weg is voor de oogst.

      Verwijderen
  4. Wat een mooie manier om aan goede aardappels te komen. En ook nog eens heel natuurlijk en recht van de bron!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts