Toch recht op ondersteuning via de TOZO


De man belde vandaag met de gemeente over de Tozo regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) die we hadden aangevraagd en gekregen. De Tozo is een uitkering voor levensonderhoud, die ondernemers aan kunnen vragen als hun inkomen door de Coronacrisis onder het sociaal minimum is gedaald (dat is 1050 voor alleenstaanden en 1500 euro voor samenwonenden). 

Deze regeling was er eerder al onder de naam Bbz. De Bbz regeling is bedoeld als vangnet voor ondernemers die tijdelijk niet in hun inkomen kunnen voorzien. 

In verband met de Corona crisis heeft de regering een aparte regeling gemaakt die hier erg op lijkt. Om de eerste nood te lenigen waren een aantal voorwaarden anders geregeld dan bij de Bbz. Zo wordt er bij de TOZO 1 (men is inmiddels bezig met een TOZO 2) onder andere niet gekeken naar het inkomen van de partner, of naar spaargeld. 

Wij hadden de regeling wel aangevraagd, maar zaten in ons maag met betaalde voorschotten (voor opdrachten die verzet zijn naar september - als ze dan al doorgaan) en ontvangen inkomsten die we onmiddellijk weer kwijt waren aan zakelijke lasten. 

Het gesprek was een opluchting. De voorschotten tellen niet mee, omdat de facturen van februari zijn én omdat het voorschotten zijn voor opdrachten die tot nu toe geen doorgang vinden. 

Bij het bepalen van het inkomen wordt er gekeken naar het netto inkomen. Dit wil zeggen dat er bij ondernemers een rekensom dient te worden gemaakt. 
Dit is:  inkomsten - zakelijke kosten - afschrijvingen. Van het bedrag wat overblijft mag je vervolgens ook nog 18 % reserveren voor de inkomstenbelasting. Het bedrag onder de streep is je inkomen. (kijk ook even hier voor meer uitleg over de berekening van het netto inkomen voor de TOZO). 

We zijn ontzettend blij dat er op deze manier gerekend wordt. Dan wordt ik overigens nog niet blij van de bedragen onder de streep...  maar in ieder geval mogen we het ontvangen geld van de TOZO houden. Als de man dan ook nog wat werk vindt, dan hoeven we het spaargeld verder hopelijk niet al te erg aan te spreken en houden we het nog even vol. 

Zodra het kan vragen we ook de TOZO 2 aan. 

En nou maar hopen dat iedereen zich goed houdt aan de veiligheidsmaatregelen. Dan kunnen we hopelijk over niet al te lange tijd weer ons eigen inkomen verdienen. Wat dat betreft werd ik NIET blij van de demonstraties van de afgelopen dagen (hoe goed het doel ook is). 

Reacties

  1. Gelukkig dat dit positief uitpakt zeg! Fijn voor jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hier zijn we echt ontzettend blij mee. Het dekt niet alle uitgaven, maar het is in ieder geval iets.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts