Een goed anti-vlooien middel voor katten


Als je ooit een vlooienplaag hebt gehad, dan weet je wat je wilt vermijden... Het lastige met anti-vlooienmiddel is dat het giftig is en dat vlooien er resistent voor worden. Dit is de reden dat ik jaren geleden al ben overgestapt op een middel wat vlooien niet dood, maar wat ervoor zorgt dat hun eitjes niet uitkomen. Eigenlijk is het een anti-conceptiemiddel voor vlooien, wat je via je kat toedient. 

Vlooien anti-conceptiemiddel
Bij ons werd dit middel gegeven door de dierenarts. Het middel werkt een half jaar. Aangezien de katten in de winter geen last hebben van vlooien krijgen ze hun jaarlijkse vlooien - anticonceptie prik gewoonlijk in april of mei. Die kost echter 40 euro per kat. Doe dat keer 3 en je komt op een flink bedrag, voor iets wat overigens wel een heel seizoen werkt. We zijn er erg tevreden over. Maar aangezien we het met veel minder moeten doen ging ik op zoek naar iets wat net zo goed was, maar dan goedkoper. 

Ik zocht op internet en vond iets met een vergelijkbare werking voor iets meer dan de  helft van het geld. 

Baephar Vlooien anti-conceptie Het heet Baephar Vlooien Anti-Conceptie. Het is een soort dikke vloeistof die je eens per maand door het eten van de kat heen moet doen. Het spul zorgt ervoor dat de eitjes van de vlooien niet uitkomen. Jaren geleden (bij mijn vorige lichting katten) gebruikte ik iets vergelijkbaars. Het heette toen 'Program kat'  en het werkte goed voor mijn buitenkatten met veel minder gedoe dan druppels en vlooienbanden. 

Om het spul te kunnen gebruiken moest ik eerst de katten wegen. Vanaf 4.5 kilo moet er namelijk een andere (grotere) ampul worden gegeven. 2 Katten bleken 4.6 kilo te wegen en 1 kat 4.4 kilo (het lijkt wel zo'n rekensom in verhaalvorm) ... Op advies van de dierenarts die bij de webwinkel is aangesloten bestelde ik het anti-vlooienmiddel naar het juiste gewicht. 

Ik ben echter benieuwd of de ampullen voor de zwaardere katten daadwerkelijk 2 keer zoveel middel bevatten. Als dat zo is, dan zou ik ook ampullen voor de zwaardere katten kunnen bestellen en iedereen daar een deel van kunnen geven. 

Maar mogelijk denk ik dan teveel vanuit mijn bespaarstand... :-)
Aan de andere kant denken fabrikanten vanuit winst en zou het best eens zo eenvoudig kunnen zijn. 

Ik kreeg de ampullen al snel binnen. De ampullen voor katten die zwaarder zijn dan 4.5 kg bevatten daadwerkelijk 2 x zoveel vloeistof dan de ampullen voor katten tot 4.5 kg. Ik denk dat ik nog eens even goed de inhoud ga vergelijken, misschien kan ik 3 inderdaad katten met 2 ampullen doen. Op die manier zouden ze meer krijgen dan een kleine ampul, maar minder dan een hele grote (wat waarschijnlijk ook niet nodig is, ze zijn slechts een onsje zwaarder dan het grensgewicht). 

Zou jij hiermee durven experimenteren? 




Reacties

  1. De laatste keer dat ik antivlooienmiddel gebruikte (Program) kregen vlak daarna zowel onze kat als hond epileptische aanvallen en zijn een dag na elkaar overleden. Toeval? Ik weet het niet, maar ik zou heel voorzichtig zijn met de dosering en de toediening.
    N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat naar zeg! Was het eenzelfde soort middel als wat ik heb, of een middel wat de vlooien dood?

      Door per kat minder te geven van de grote ampullen ben ik denk ik juist heel voorzichtig.

      Verwijderen
  2. Het waren pipetjes met middel dat vlooien en teken doodt. Je moet ze in de nek van je huisdier leegdruppelen. Het is dus niet hetzelfde spul als jij hebt, maar wel van dezelfde fabrikant. Goed dat je al minder geeft, het blijft toch chemisch spul. Je moet er dan denk ik wel op letten dat ze niet elkaars bakje leeg eten, lijkt me lastig. Succes!
    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet het niet zo goed. Maar op dit moment hebben wij geen katten meer, dus heb ik het vraagstuk gelukkig niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou dat wel durven, ik denk inderdaad dat het juist verstandiger is dan zo'n dubbele dosis geven terwijl ze maar een onsje zwaarder zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi, Ik doe dit 'experimenteren' al jaren op deze manier: Sterker nog, bij ons krijgen de honden en katten (ook) Advantage. Kijk bij een willekeurige webshop: bij kleine honden 4x0,4ml kost 20,95. Dezelfde winkel grootste honden 4x4,0ml dus het tienvoudige qua hoeveelheid. Maar dit kost niet het tienvoudige (209,50) , maar 25,50. Dus slechts 4,51 extra tov kleinste verpakking!!! Bij de honden neem ik dus gewoon de verpakking voor de zwaarste honden. Vervolgens reken ik zorgvuldig de boel om naar het aantal kilo's dat mijn dieren wegen. Dat heb ik inmiddels al op een briefje staan. Dat kun je goed doen met de gebruiksaanwijzing. Daar staat precies in hoeveel werkzame stof je per kilo moet geven. De pipet knijp ik leeg in een heel klein glazen flesje met schroefdop (op zo'n creabea-afdeling keer gekocht). Met een spuitje van de dierenarts met tienden van milliliters schaalverdeling kan ik precies de goede hoeveelheid doseren. Wat ik overhoudt blijft in glazen flesje en zet ik in het donker weg voor de maand daarna. Ik bereik zo 3 doelen: Ik bespaar echt bakken met geld, want verhoudingsgewijs zijn de kleine verpakkingen bij deze merken dus écht heel duur. Ten tweede geef ik de dieren echt niet meer dan nodig, want het blijft toch rommel en ten derde is het zo minder slecht voor het milieu (helaas op onze boerderij kan ik niet zonder, wel geprobeerd maar dat leer je wel af na een vlooienexplosie...). Met Lufenuron doe ik ook hetzelfde systeem. De honden krijgen tablet. Ik neem die voor de zwaarste honden: met 1 tablet kan ik mijn 2 honden doen en doe dus zo dubbel zo lang met een verpakking.

    Wat betreft de reactie over de nare bijwerking van dit middel. Bij de Program-injectie door de dierenarts is het bekend dat honden hier een ernstige reactie op kunnen krijgen. Zie bijvoorbeeld: https://www.vetcompendium.be/nl/node/3432. Vandaar dat de tabletten veiliger zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het delen van je ervaring. Ik ga dit eens in de gaten houden. Voor nu zijn we de zomer goed doorgekomen met de verpakking voor zwaardere katten.

      Het lijkt inderdaad te werken (is ook logisch als de samenstelling van het middel hetzelfde is, alleen met een grotere hoeveelheid).

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts