Corona zorgen


De man is standbouwer. Stands bouw je op beurzen, waar vervolgens mensen vanuit heel Nederland of zelfs vanuit heel de wereld op af komen om kennis te nemen van bepaalde bedrijven. Een beurs is een plaats om producten en producenten te leren kennen en om handel te drijven. 

Tot de Corona kwam. Een week voor de drukste week van het jaar werd de ene beurs na de andere afgezegd. De standbouw en beurshallen vingen daarmee denk ik de eerste financiele klap van het Corona-virus op. 

De man stond in de startblokken met een volgeladen vrachtwagen en zijn planning van mensen en vervoer om vervolgens tegen een lege maand maart aan te kijken. Na maart volgden april en de uitbreiding strekt zich nu al uit tot 1 september. Waarmee de eerste beurs van het najaar alweer gecanceled is. 

Geen werk tot september. 

Geen inkomsten tot september. 

De man piekert wat hij in plaats van standbouw kan doen tot de beurzen weer komen. Hij heeft wel ideeen (het is een ondernemer :-)), maar bedrijfsveranderingen kosten ook weer geld. En met deze onzekere tijden met een sterk dalend vertrouwen in de economie WIL je geen duizenden euro's uitgeven terwijl er niets binnen komt. 

Er zijn verschillende financiele maatregelen, maar die zijn op de een of andere manier allemaal niet passend. In verband met voorschotten voor de klussen in maart denk ik dat we geen recht hebben op bijstand deze drie maanden. Hoewel ik me afvraag of die voorschotten blijven staan als de beurzen ook dit najaar worden gecanceled. 

Dan is er de TOGS regeling. Hiermee kunnen ondernemers noodhulp krijgen als hun omzet met minstens 4.000 euro is gedaald door het Corona-virus. 

0 inkomsten... check.

Je zou zeggen dat we daaronder zouden moeten vallen. Helaas zitten hier een paar addertjes onder het gras. 

De TOGS maakt gebruik van SBI codes van de Kamer van Koophandel. Helaas heeft standbouw geen eigen SBI code. Standbouwers werden dus altijd ondergebracht onder een ander nummer. Zit je onder het verkeerde nummer, dan heb je geen recht op de regeling. 

Wij zitten dus kennelijk onder een verkeerd nummer. Het is een probleem waar meer ondernemers tegen aan lopen. De man is al uren bezig geweest om te trachten dit te veranderen. Gisteren zat hij vier uur aan de telefoon met veel wachten en een oneindig kastje - muur verhaal om uiteindelijk te eindigen met een foutief mailadres. Daar wordt je niet vrolijk van kan ik melden. 

Als het nummer uiteindelijk wel omgezet wordt (en die omzetting geldig is voor de regeling..), dan zitten we overigens met nog een obstakel: je moet ook minstens 4.000 euro aan vaste bedrijfslasten hebben in 3 maanden. Nu zijn wij zuinige ondernemers en komen we daar niet aan. Niet in drie maanden in ieder geval. Dat er 6 maanden geen inkomsten zijn uit de standbouw en dat al onze privekosten (hypotheek, zorgverzekering, energiekosten, boodschappen) ook uit het bedrijf worden betaald... 
Dat telt niet. 

We redden het nog wel even hoor en ik realiseer me dat er bedrijven zijn die er nog slechter voor staan, maar toch geeft dit stress. 
Want hoe lang duurt dit nog?

Maar goed... vandaag is een nieuwe dag. 


Reacties

  1. Dat kun je maar het beste denken morgen is er weer een nieuwe dag......Piekeren maakt het alleen maar erger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is soms makkelijk gezegd...

      Gewoonlijk is mijn glas minstens half vol, maar geen inkomsten vind ik toch een lastige...

      Verwijderen
  2. Dat is heftig. Misschien hebben scholen, winkels en instellingen behoefte aan constructies die helpen afstand te houden? Is dat iets waar je man als standbouwer mee kan helpen? (Niet dat ik denk dat jullie dat zelf niet kunnen bedenken als het zou werken, maar soms helpt een idee van iemand anders (anders geformuleerd) je weer een stapje verder in je gedachtevorming, zoiets hoop ik.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het meedenken!

      We zijn al aan het brainstormen samen. Het blijft echter een lastig iets. Wordt hopelijk vervolgd met een goed plan...

      Verwijderen
  3. Misschien kan je man in de landbouw aan de slag? Op veel plekken komt men arbeidskrachten te kort bij de oogst.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn de andere opties inderdaad. Het ding is wel dat daarmee de maandelijkse kosten niet gedekt zijn.

      Maar goed. Iets is beter dan niets (als men in de landbouw zit te wachten op iemand die geen trekker kan besturen....)

      Verwijderen
  4. standbouw
    weet niet of hij nog oud materiaal heeft, maar vele mensen zijn thuis ah klussen en kunnen niet bij de bovenramen om te schilderen bijv.
    verhuren net onder bouwmarktprijs..

    zou t wel met oude spullen doen. 1 spat verf op de verkeerde plek en het wordt afgekeurd��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het idee. In die hoek zouden we ook nog eens kunnen denken.

      Verwijderen
  5. Geen inkomen. Vreselijk zeg. Brengt een hoop stress met zich mee. Sterkte hoor!
    Groet, Yvonne D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Yvonne, het gaat inmiddels weer. Ik probeer er maar niet aan te denken en ben spullen op Marktplaats aan het zetten.

      Verwijderen
  6. Oh wat naar die onzekerheid...sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De zonnepanelen boer geeft aan geen steiger te kunnen huren. Hebben meer bedrijven last van omdat particulieren massaal kaan het klussen zijn en een steiger nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts