Pagina's

woensdag 2 november 2016

Toilet gedoe

Sommige dingen weet je vooraf niet van het moederschap. Daar zitten hele mooie en lastige dingen bij, maar ook stomme. 

Zo blijkt het heel lastig te zijn om de onderdelen van de toiletgang allemaal uit te voeren. 
En dan bedoel ik: doortrekken, licht uit doen, deur sluiten en handen wassen. Het tijdig naar de WC gáán en het billen vegen laat ik dan nog maar even onbenoemd, maar dat is ook zoiets.


Echt... hoe vaak ik zoon al niet aan het riedeltje 'doortrekken, licht uitdoen, deur sluiten, handen wassen heb herinnerd... Meerdere keren per dag, maanden en maanden achtereen. Je zou denken dat het geen moeilijk riedeltje is om in te slijten, maar kennelijk is het een lastig iets die wc en alles wat ermee samen hangt.

De gastouder vertelde me dat alle jongetjes waar ze op past hetzelfde probleem hebben. Meisjes kunnen kennelijk beter onthouden dat je een WC door moet trekken en zo. Jongetjes lukt het slecht om alle onderdelen ook daadwerkelijk te doen. 

Geen idee wat ik ervan moet denken, maar ik zie een gat in de markt voor een bandje wat aanslaat zodra iemand onder de 1.50 meter de WC wil verlaten. 

Tot de tijd dat die uitvinding er is blijf ik nog maar even fungeren als videoboodschap met een vastzittende repeatknop:

 'doortrekken, licht uit doen, deur dicht, handen wassen'. 
 'doortrekken, licht uit doen, deur dicht, handen wassen'. 
 'doortrekken, licht uit doen, deur dicht, handen wassen'. 
 'doortrekken, licht uit doen, deur dicht, handen wassen'. 
 'doortrekken, licht uit doen, deur dicht, handen wassen'. 


Welke boodschap moet jij thuis het meest herhalen?

13 opmerkingen:

 1. O dit is zó herkenbaar!
  Ik heb 3 (autistische) jongens en het duurde bij mijn oudste ook erg lang voordat hij geen ongelukjes meer had. Probleem is ook dat ze te druk bezig zijn om voor zichzelf tijd te maken om naar de wc te gaan, en als ze dan wel gaan vergeten ze alle stappen omdat ze met hun hoofd nog steeds bij hun activiteiten zijn. Ook hebben ze er allemaal een handje van om naar de wc te moeten als ze 'tot rust komen', dus tijdens het eten of als ze eigenlijk al op bed liggen...
  Bij mijn oudste en mijn jongste blijf ik alles herhalen, mijn middelste is wel heel compulsief in alles doen wat moet.
  Ook zo'n dingetje: het licht uit doen als ze een kamer verlaten, hoe vaak ik het ook zeg ze laten het (bijna) altijd branden :/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad: te druk om te plassen en daarna te druk om de rest te doen. Zoon moet ook altijd plassen tijdens het eten (of als de juf net is gestart met de les...).

   Verwijderen
 2. Heel herkenbaar. Wij hebben een tijd dagritme pictogrammen gebruikt om ze aan alle stappen te herinneren. Hier een voorbeeldje: http://www.gratisbeloningskaart.nl/gratis-dagritmekaarten/dagritmekaart-zindelijkheidstraining-peuter/ . Ik heb geen aandelen in die site ofzo, maar vond het wel erg handig. Misschien hebben jouw kinderen er iets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, mn twee autistische meisjes van 8 en 7 jaar lukt het nog steeds niet. Maar dat is ook omdat ze het geluid van doortrekken eng vinden, en het gevoel van water aan hun handen ook.
  Tja...ooit, hoop ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooit komt het vast goed. Als het geluid van het doortrekken en het gevoel van water eng zijn wordt het wel lastiger.
   Zoon vindt het geluid van het doortrekken ook wat spannend volgens mij.

   Verwijderen
 4. Heel herkenbaar! Doortrekken en handen wassen herhalen wij continu ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, heel herkenbaar! Mijn kinderen vergeten vooral de laatste stap altijd. En zij niet alleen, alle kinderen die hier komen spelen hebben ook moeite met het handen wassen. Het helpt ook niet dat wij geen kraan in de wc hebben, maar zelfs als ze in de badkamer naar de wc gaan (waar ze toch omringd worden door kranen) is dat een uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat handen wassen is inderdaad een breed vergeten stap (ook van volwassenen trouwens...)

   Verwijderen
 6. heel herkenbaar! Ik zie hier ook wel een gat in de markt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, mijn dochters (net 8) kunnen er ook wat van hoor! En die zijn niet autistisch. D'r mankeert niks aan ze. Die vinden het volgens mij gewoon leuk dat er nog iets in hun leven waar ze lekker dwars in kunnen zijn. Hupsakee, snel verder met spelen, mama is voor de rest.

  Maar eh...of het ooit over gaat bij jongetjes....mijn - toch echt volwassen - echtgenoot vergeet ook nog vaak bepaalde handelingen hoor. Echt, ik kan er met mijn verstand niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste had ik me ook al af zitten vragen...
   De tijd zal het leren. Voorlopig blijf ik hardnekkig mijn riedeltje herhalen.

   Verwijderen
 8. ik werk in de schoonmaak en ik kan je vertellen dat het niet alleen een probleem van kleine jongetjes is, vlak meisje ook niet uit en nog erger, zelfs volwassenen kunnen nog wel een workshop toilet etiquette gebruiken!!!!! of ze zich thuis wel aan de etiquette houden weet ik natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh en een kleine toevoeging ook daar zie je geen verschil tussen dames en heren!

   Verwijderen