Pagina's

woensdag 16 november 2016

Sinterklaas bestaat niet

De sinterklaasperiode is weer begonnen.

Vroeger, toen we nog geen kinderen hadden keek ik erg uit naar de sinterklaastijd met de kinderen die ooit zouden komen. Ik ben namelijk altijd dol geweest op Sinterklaas en alles wat er omheen hangt. Inmiddels - met een kind wat totaal overprikkeld raakt door het hele gedoe - kan ik niet wachten tot die goedheiligman eindelijk weer weg gaat naar Spanje (en dan zeg ik het aardig).Gisteravond, na (alweer) een pittige middag en etenstijd, met driftbuien en gedoe, vertelde zoon dat ze elke dag naar het sinterklaasjournaal kijken in de klas. Hij vertelde dat ze de komende maand alleen sinterklaasjournaal kijken en geen andere dingen meer. Zoon vond het niet leuk, want het is te eng voor hem vertelde hij. Of hij de volgende ochtend thuis mocht blijven, zodat hij geen sinterklaasjournaal hoefde te zien. Hij was er erg verdrietig van.

En toen was ik er klaar mee. Klaar met een doodsbang kind wat zich bij elk geluidje aan me vastklampt. Klaar met niet meer alleen naar de WC durven. Klaar met de driftbuien, voortkomend uit angst voor Sinterklaas, de pieten en het sinterklaasjournaal. Op deze manier is het voor zoon geen feest, maar een bijzonder stressvol gebeuren wat weken aanhoudt en waar het hele gezin onder lijdt.

En dus heb ik het vanmorgen (na alweer een huilbui en een paar angstige vragen over de roe) gelijk maar verteld: Sinterklaas is een spel. Een spel waarbij mensen zich verkleden als Sinterklaas en (Zwarte?) Piet. Een spel met een filmpje op tv wat het sinterklaasjournaal heet. En ik doe het lekkers in de schoen.

Juf en gastouder zijn ingelicht, met het verzoek of gewoon willen 'goh'- en als hij er iets over zegt - om het er dan verder maar bij te laten.

Ik ben benieuwd...
Zoon ging in ieder geval opgelucht naar school.

Hoe gaat het bij jou met Sinterklaas?16 opmerkingen:

 1. Mijn kind vond het net spannend en genoot. Maar een vriendinnetje van haar vond het ook extreem spannend en was ook extreem bang en kon niet meer slapen, had veel stress hierdoor. Haar moeder heeft in groep 1 al tegen haar verteld, met 4 jaar, dat Sinterklaas een verzinsel was van grote mensen en niet echt bestond. Het kindje heeft altijd meegedaan met alles en nooit tegen de andere kinderen verteld dat Sinterklaas niet bestond. Dat vond en vind ik erg knap van een vierjarige. Het is heel verstandig dat je gezegd hebt dat Sinterklaas een verzinsel is, vind het gewoon zielig dat jullie jongen zo bang was. Fijn dat hij nu weer opgelucht naar school gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh ja, wat vreselijk vervelend voor je zoon. Ik hoop dat hij zich nu weer een stukje veiliger en beter voelt.

  Ik was ook een erg gevoelig kind. Uiteindelijk mocht ik dan, als de rest van de klas een engere film keek, in het klaslokaal mezelf vermaken (tekenen en zo).

  Ik denk dat je het goed gedaan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kijken het sinterklaasjournaal 's morgens alvast vooruit. Dan is de spanning eraf en kan hij de tweede keer (in de klas) gewoon meedoen.

   Verwijderen
 3. Wat vervelend zeg! Maar goed opgelost, lijkt me. Het moet wél leuk blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dat goed opgelost! Als het geen feest is, dan hoeft het toch ook niet?
  Mijn zus was als kind ook doodsbang voor Sinterklaas, ze had er begin november al nachtmerries van ("ik wil bij jou blijven mama, ik wil niet naar Spanje" als ze iets stouts had gedaan...). Mijn moeder heeft het haar toen ook zo verteld. Ze was 5 en ik was 4. Het idee was dat het voor mij geheim zou blijven, maar dat is natuurlijk niet lang goed gegaan :-)
  Een paar weken later vertelde ik het enthousiast in de kring op school, ik was ook niet zo goed met geheimen. De juf werd boos en stuurde me naar de gang.
  De volgende dag kwam er een jongetje aan, toen mijn moeder me hielp met het uittrekken van mijn jas. Hij schreeuwde dat zijn moeder had gezegd dat Sinterklaas wel bestond. Ik weet nog dat ik me kapot schrok (want ik had het natuurlijk niet mogen zeggen, maar hij was wel heel boos). Mijn moeder gaf me een knuffel en fluisterde in mijn oor dat sommige grote mensen het ook nog niet wisten. Briljante redding. :-) Ik heb het nooit meer aan iemand verteld daarna.
  Mijn zus kan zich niets meer herinneren van haar angst. Ze weet alleen nog hoe leuk het was dat wij het geheim wisten. Ze voelde zich er groter door. Misschien helpt dat jouw zoon ook, te weten dat hij nu bij de groten hoort? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede redding van je moeder :-)

   Ik heb zoon wel vertelt dat het een geheimpje is van grote mensen en grote kinderen. Dat vond hij inderdaad wel wat. Ik zit ondertussen te denken of we gelijk de surprises (= wat ik het leukste vind aan Sinterklaas) maar zullen introduceren ;-)

   Verwijderen
  2. Zou ik zeker doen! Dat vindt hij vast heel leuk. (Tenminste, maken. Krijgen is weer een tandje spannender denk ik).

   Verwijderen
 5. Gewoon vertellen dat jij de kadootjes geeft! Wij vertelden het ook al heel jong. En we vertellen oudste precies wat hij gaat krijgen en wanneer.
  Hoe kun je nou voorpret hebben als het te spannend is? Je kunt je veel beter verheugen over iets wat je weet.

  Hier helpt een slinger van gekleurde vouwblaadjes bij het aftellen. Met daarbij ook heel duidelijk: en op 6 december is alles weer voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm... die aftelslinger vind ik ook wel wat.

   Zoon heeft vanavond zijn schoen gezet, maar weet dat ik degene ben die er wat in doet. Hij vond dat ontzettend lollig.
   'Alle moeders zijn Sinterklaas! Doe je dan een baard aan als je wat lekkers in mijn schoen doet mama?!' - en dan heel hard lachen om het idee. :-)

   Verwijderen
 6. Wat een goede oplossing! Kennissen van ons hebben er nooit aan gedaan, aan Sinterklaas. Hun kinderen wisten dus ook dat het een toneelstukje was. En genoten toch op hun manier van het Sinterklaasfeest, kregen ook gewoon kado's bij opa en oma. Oh, ik hoop zo dat je zoontje nu niet meer bang is en van het feest kan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ook. Sinterklaas is een heel leuk feest, maar niet als je bang bent. En eigenlijk is het zonder het geheim ook leuk genoeg.

   Verwijderen
 7. Geen gemakkelijke periode voor sommige kinderen. Ik denk ook dat je er goed aan gedaan hebt om de waarheid te vertellen. Hopelijk brengt het hem wat rust.
  Mijn kinderen zijn er eigenlijk niet zo mee bezig. Geen idee of ze er eigenlijk echt in geloven. Ik zelf heb toch enkele mooie herinneringen aan de sint van toen ik nog kind was.
  Ik las in 1 van de reacties iets over een slinger om af te tellen. Dat lijkt me leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. lastiglastig, mijn zoon vind het ook wel heel spannend. Hij is nu 6,5 en voor het eerst dat hij naar het sinterklaasjournaal kijkt zonder al te veel spanning. Hij weet inmiddels dat het steeds wel goed komt :-). Op school keken ze vorig jaar ook, vonden wij wel vervelend want dat was ook echt te spannend voor hem, kregen we m ook steeds overprikkeld thuis. Vooralsnog overheersen de leuke en positieve zaken van het sinterklaasfeest (al duurt het mij wel 2 weken te lang), anders zou ik het ook zeker vertellen. Hij slaapt overigens wel bij ons op de kamer, tot en met 5 dec, dat dan weer wel. Anders slaapt ie niet :-). Goed dat je het verteld hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het nu nog teveel spanning blijft geven, dan hevelen we zoon ook maar weer even over naar onze kamer. Het moet wel leuk blijven - en dat soort dingen helpen wel. Zoon is trouwens ook 6,5 jaar.

   Verwijderen
 9. Mijn kinderen geloven al heel lang niet meer, maar Sinterklaas hoort leuk te zijn en af en toe spannend. Maar als het een horrorverhaal voor je kind wordt dan is dit de beste manier. Gewoon open kaart spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een stuk leuker geworden sinds zoon weet dat ik Sinterklaas ben ;-)
   En dan is het nog steeds spannend genoeg!

   Verwijderen