Pagina's

woensdag 23 november 2016

Ik ben stoer

Nu collega en leidinggevende weten dat ik ga stoppen met werken is het tijd om de rest van mijn werk de boodschap te brengen. 

Het is eerlijk gezegd een beetje onwerkelijk om in één van de drukste periodes te praten over stoppen met werken. Er ligt een soort van oneindige takenlijst (je streept drie dingen door en er komen er vijf bij), waarbij ik me afvraag waar ik in vredesnaam de tijd ga vinden om dingen over te dragen / af te ronden. Sowieso is het daadwerkelijke stoppen nog een week of tien verwijderd (ja, ik ben aan het aftellen ;-)). Met al dat geren krijg ik er wel extra veel zin in trouwens. 

Wat me opvalt aan de reacties is dat meerdere mensen al hebben gezegd dat het zo stoer is. Nou vind ik het best een spannende stap om te stoppen met werken (hoeoeoe weg eigen inkomen!), maar stoer.... nee. Stoer vind ik mezelf niet. Uiteindelijk is het toch maar een balansje van of het financieel kan of niet en of de baten de kosten overstijgen. 

Ook valt het me op dat een groot deel van de mensen denkt dat als je stopt met werken je ook automatisch geen inkomen meer wilt / gaat genereren en dat je dan vrijwilligerswerk op school gaat doen.

En misschien krijgen ze allemaal gelijk. Voor nu zijn er echter wel plannen om te kijken wat ik vanuit huis kan gaan doen en heb ik totaal geen behoefte om luizen- / knutsel- / bieb- / lees- / overblijf- / ontdekhoek- / gym- / computer- / of ouderraadmoeder te worden. Dan weet ik wel leukere dingen om te doen. 

Daarbij is de extra tijd in mijn hoofd al drie keer ingevuld.

Waar ik het meeste naar uitkijk is de mogelijkheid om eens overdag in mijn eentje in het zonnetje te zitten met een boek. 

Waar vul jij je tijd bij voorkeur mee? / Waar zou jij je tijd mee vullen? 


24 opmerkingen:

 1. Jammer dat je negatief doet over vrijwilligerswerk op school.. Ik weet ook veel leukere dingen te doen, maar vind dat vrijwilligerswerk op de school waar mijn kind op zit er bij hoort, nu begrijp ik wel een beetje waarom het zo moeilijk is om aan mensen te komen.. als iedereen er zo over denkt dan gebeurt er niets. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De klas van zoon heeft vrijwel dagelijks (!) vrijwilligers nodig. Ik wil best eens iets doen, maar niet wekelijks.

   Bovendien: waarom moet een moeder met mijn kind computeren, helpen met de gym, mee naar de biebbus, fluorspoelen en weet ik het wat. Van mij hoeft dat allemaal niet zo.

   Gewoon lesgeven op school is wat mij betreft meer dan prima. En dat is een taak voor de juf - waarbij ik overigens graag thuis bijspring als dat nodig is.

   Verwijderen
 2. De tijd vult zich vaak vanzelf. Op zich zou ik best het e.e.a. op school willen doen, maar ik heb er gewoonweg geen tijd voor momenteel... Ook al ben ik "maar" thuisblijfmoeder, met 'n derde kind wat anderhalve week geleden geboren is, valt het gewoon even niet te plannen....
  Toch moet het vrijwilligerswerk op school je wel liggen, ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar "zin" in heeft. En zijn of haar tijd anders in wil delen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met zo'n klein babytje ben je waarschijnlijk ook nog even aan het cocoonen. Gefeliciteerd! Geniet ervan!

   Verwijderen
 3. Ik begrijp wat je bedoelt Anne, maar ik merk wel dat de school tegenwoordig wekelijks een heleboel vrijwilligers nodig heeft en in mijn beleving was dat vroeger anders. Toen werden er gewoon minder ingewikkelde dingen ondernomen. De gekste verzoeken komen voorbij. Allemaal leuke ambitieuze initiatieven, maar vervolgens altijd de vraag welke ouders dit dan gaan oppakken. Dat stuit wel op weerstand denk ik. Want de meeste dingen vallen inderdaad niet onder 'leuk'.

  Ik ben jaren geleden leesmoeder geweest, maar toevallig gezegend met een kind dat goed leest. Inmiddels in groep 6 kan ik wel leesmoeder worden, maar dan niet meer voor haar. Met alle respect: laat de moeders van moeilijke lezers dat dan maar oppakken. Rij ik ze wel een keer van A naar B met een excursie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons hangt een hele lijst, waarvoor ze ouders nodig hebben. De voorbeelden die ik noem zijn niet uit de lucht gegrepen, en de lijst is bij lange na niet compleet...

   Gewoon les is wat mij betreft goed genoeg.

   Verwijderen
 4. Ik vind je wel stoer, want je vaart toch tegen de stroom van "iedereen moet werken" in.
  Ach, en dat vrijwilligerswerk. In het begin had ik daar ook totaal geen behoefte aan. Ik vond het voor de kids ook wel goed dat de school los van mij stond. Maar later ben ik wel gaan helpen met luizencontroles, overblijven en af en toe een uitje. Ik vind dat vrijwilligerswerk ook een beetje dubbel. Aan de ene kant wordt er van de leerkracht gevraagd om steeds meer kinderen individuele aandacht te geven. Dat is toch lastig met een klas van 30 of meer. Dan is een paar extra handen en ogen af en toe wel fijn. Maar al die "leuke" uitjes, dat vind ik wel weer overdreven. Onderwijs hoeft niet altijd maar "leuk" te zijn, gewoon naar school is ook prima. Dat "leuke" kunnen ouders in het weekend ook prima met hun kids doen. Dus dat mag wel een tandje minder van mij. Ik merkte dat al in het laatste jaar van mijn dochter's basisschooljaren: de uitjes werden terug geschroefd en er ontstond veel meer rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :-)
   En misschien kijk ik na een poosje rust ook anders tegen het vrijwilligerswerk aan. Al die uitjes en speciale activiteiten hoeven voor mij inderdaad ook niet zo.

   Verwijderen
 5. Wel leuk dat mensen het 'stoer' noemen! Dat is weer eens wat anders dan reacties als: 'Ik zou dat nooit kunnen, hele dagen thuis zítten. Ik heb intellectuele stimulans nodig!'

  Ik vul mijn dagen met fulltime bloggen. En als ik wil kan ik inderdaad in het zonnetje een boek gaan zitten lezen want ik ben eigen baas : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar! De reacties die jij noemt zijn nog niet voorbij gekomen trouwens, maar misschien komt dat nog.

   Enne: heerlijk hoor, je eigen werktijden indelen en dan inderdaad in de zon kunnen zitten met een boek. Daar ga ik ook voor!

   Verwijderen
 6. Haha, ja mijn zoon is bijna 2 jaar, en sinds toen zit ik thuis. (2 oudste dochters hebben autisme enz, dus écht wel genoeg te doen). Ik heb ook een klein bedrijfje dat ik vanuit huis run, binnenkorgaan we het zelfs uitbreiden!
  En dan krijg ik reacties van excollega s zoals deze: "ahja, met (eigenbedrijf) moet je waarschijnlijk niet zo veel nadenken als hier op het werk. Het is waarschijnlijk gewoon uitvoerend werk"
  Hmmm...ik denk dat er een zweempje jaloezie aan te pas komt. ;-)
  Ja ik zit regelmatig in het zonnetje te genieten, en nee, ik doe géén vrijwilligerswerk, maar mn eigen bedrijfje runnen én voor mn gezin zorgen zijn voor mij meer dan genoeg!
  (En leuk dat dat is, thuis zijn!, geniet ervan meid!) :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik kijk er ook erg naar uit.
   Dat je je handen vol hebt met een uk van 2, 2 kinderen met een rugzakje én nog een eigen bedrijf dat snap ik. Fijn dat er ook nog tijd is om in het zonnetje te zitten. Dat is ook belangrijk.

   Verwijderen
  2. maf zeg.. een eigen bedrijf runnen betekent juist veel meer nadenken.. omdat je meestal geen aparte afdelingen hebt voor directie, management, administratie en schoonmaak, oh en de uitvoering idd.. al die taken doe je zelf ;)

   Verwijderen
 7. Ben ook thuisblijfmoeder en ik vind dat ik vraag overvraagd werd vroeger, zo van, jij bent toch huis en daarom tijd. Ik ben luizenmoeder, leesmoeder, knutselmoeder, wandelmoeder en excursiemoeder geweest. Er waren maar weinig moeders de hele dag thuis maar ik vond het (steeds meer) een verplichting worden. Je werd erop aangekeken als je eens niet kon, er werd immers op je gerekend. Was blij toen de basisschool tijd voorbij was en ik op de middelbare school niets meer hoefde te doen. Het is goed dat je op de rem trapt, ik vind incidenteel helpen prima maar het moet niet de verplichting krijgen van een baan en met altijd dezelfde ouders die zaken oppakken. Mijn moeder kwam nooit helpen op school en toch heb ik goed onderwijs gehad in vaak overvolle klassen. De juffrouwen en meesters konden het blijkbaar prima alleen af in die tijd. Je verruilt tenslotte de ene baan niet voor een onbetaalde andere, denk dat je nu veel meer rust krijgt in je leven en daardoor je man en zoon ook. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat is wel lastig als ervan wordt uitgegaan dat je dat allemaal doet omdat je toch thuis bent. Die valkuil ga ik in de gaten houden!

   En genieten gaan we zeker!

   Verwijderen
 8. Ik ben eind 2014 gestopt met werken. En sinds maart 2015 heb ik een niet betaalde baan die ik heel leuk vind en waar ik veel voldoening uit haal. Daarnasst heb ik tijd om te bloggen, mijn gezinsleven en ben voor andere mensen bescikbaar als zij mijn hulp nodig hebben. Ik kom eigenlijk tijd tekort.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik vul mn tijd met huishouden helaas.. de kinderen overal naartoe brengen en halen (school, turnen, logopedie, ophalen bij vriendjes enz) mee naar schoolzwemmen om te helpen omkleden (in groep 1 en 2 graag zo veel mogelijk ouders of grootouders... ehm ja ) en daarnaast nog bijna fulltime werken als gastouder (en dus ook heel veel huishouden.. mn huis moet elke dag babyproof zijn en schoon :p ) t lijkt me heerlijk juist om veel te helpen op school maar helaas laat mn werk dat niet toe (Minder werken zou betekenen helemaal niet meer werken omdat alle kindjes flex komen en niet zomaar bepaalde dagen niet kunnen gaan werken.. )

  blij dat we het zo kunnen oplossen maar wel eens druk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha, jij dus ook je baan opgezegd! Ik denk dat mensen het al gauw stoer vinden als je afwijkt van de gebruikelijke paden of een rigoureuze beslissing neemt. Benieuwd wat het jou gaat brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ongetwijfeld zo. Ik plan wel vaker mijn eigen koers en daar hoort kennelijk het labeltje 'stoer' bij (en misschien nog wat andere labeltjes die niet hardop worden gezegd ;-)).

   Ik ben ook erg benieuwd wat het me gaat brengen!

   Verwijderen
 11. Waar zou ik mijn tijd mee vullen? Ik zou vooral wat meer tijd spenderen met mijn kinderen. Hen bijv. over de middag thuis laten eten, hen helpen met hun huiswerk (hier is het mijn man die hen ophaalt van school, ik kom pas veel later thuis). Hier is het trouwens maar zelden dat er vrijwilligers nodig zijn in de school. Ik zou (denk ik) niet veel speciaals doen: wat meer doen in het huishouden, zorgen dat onze mini-jungle een echte tuin wordt,... Er gewoon meer zijn voor mijn gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, ik vind het niet stoer als je stopt met werken.Het is een enorme luxe, als je kunt stoppen met werken. Ik werk zelf al jaren niet meer. Je dagen vullen zich snel genoeg met andere bezigheden. Enn soms zit ik gewoon een hele tijd te niksen, hoe heerlijk. En voel me daar niet schuldig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben sinds een paar weken thuis, en dat vinden mensen inderdaad ook heel stoer :-) Ik vond het heel eng, en nu vind ik het vooral ontzettend leuk.
  Ik ben dolblij dat ik nu meer tijd heb voor de schooldingen. Ik zie het eigenlijk zelf niet als vrijwilligerswerk, meer als mee mogen doen. Gisteren nog mocht ik helpen cupcakes bakken op school. Het was een beetje een strijd, er mochten vier ouders helpen en er waren zes gegadigden. Juist omdat ik veel werkte, had ik het idee dat ik soms veel miste van mijn kinderen. Dat haal ik nu in door op school af en toe te helpen, en foto's te maken. Ik mag van de (kleuter)juf ook altijd langs komen. Dat vind ik ook leuk, want dan zie je toch meer van je kind in een andere omgeving dan thuis.
  Ik denk dat het wel heel persoonlijk is inderdaad, ik kan me voorstellen dat veel mensen er helemaal niet op zitten te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop erg dat ik het straks ook zo leuk ga vinden (denk het wel trouwens). Leuk dat je op school zo welkom bent en er zo van geniet.

   Verwijderen