Pagina's

dinsdag 15 november 2016

Heb jij een verzamelaar in het gezin?

Mijn hele lieve man komt uit een familie van verzamelaars en bewaarders. 
Op zich niet de meest vreselijke eigenschap die je kunt vinden in een man, maar soms wringt het een beetje. 

Want ik heb heden last van opruimwoede (of misschien wel nesteldrang... wie het weet mag het zeggen). En dus wil ik opruimen en dingen weg doen. Maar van de man mogen dingen niet 'zomaar' weg. Zéker niet als het gaat om een kapot horloge, vijf oude tafelkleden (die we nooit gebruiken), schilderijtjes, beeldjes en weet ik het niet van overleden familieleden. Mecano, te kleine broeken en postzegelalbums, alles moet bewaard blijven. 


Ook leuk: beeldjes voor in een letterkast.
Gelukkig heeft niemand ons een zoiets nagelaten...

Waar ik 1 doosje memoralia heb, kan ik van de man wel een paar bananendozen vullen. 

Soms vraag ik me af of hij het wel zou merken als ik een deel van de dingen stiekum wegdoe. Want hij doet er dus niets mee. De meeste dingen liggen te verstoffen in een kast. Maar goed... dat is denk ik toch een heel fout idee. Zul je net zien dat ik net wat weggooi wat zware emotionele waarde heeft. 

Nou ja.. misschien moet ik alles maar in bananendozen mikken en achterin de schuur zetten. Dan staat het in ieder geval niet waar ik de ruimte liever anders benut. 

En misschien kan er dan ooit nog wel eens wat weg. Of het blijft staan in de garage, huis na huis, tot we bejaard zijn. Als onze kinderen dan op een rare manier (want geadopteerd) toch de genen van de man hebben overgenomen, dan kunnen ze zelf die dozen in hun eigen garage zetten.

Maar dat hoop ik toch van niet. 

Heb jij een verzamelaar in je gezin?En hoe ga je daar mee om?12 opmerkingen:

 1. Haha, ik denk dat ik dan bij ons thuis juist de verzamelaar ben. Ik moet altijd opletten dat mijn man niet iets weggegooid heeft dat ik nog wil bewaren.
  Maar ik ben wel goed geworden in weggooien; er is steeds minder zooi in huis. HOewel; gisteravond vond ik weer van alles waarvan ik niet meer wist dat we het hadden toen ik op zoek was naar de Sinterklaasprullaria (die ik dan weer niet kan vinden, grrr).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! Die herken ik ook van mezelf wel hoor...

   Verwijderen
 2. Ik ben zelf de verzamelaar! Haha
  Maar ik leer om onderscheid te maken tussen verzamelingen die mij nu verder helpen en verzamelingen die me onnodig in het verleden houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons thuis is mijn meisje dat. Ik hoop dat het een fase is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zelf een grote verzamelaar! Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met opruimen. Er is al ontzettend veel gerief weg maar toch hebben we nog veel te veel prulletjes van in mijn kindertijd, kleren die ik al jaren niet meer draag,...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opruimen is net het pellen van een ui. Met elke laag die je weghaalt vind je een nieuwe laag (die ook weer weg kan). Alle beetjes helpen als het om opruimen gaat. Succes ermee!

   Verwijderen
 5. Mijn moeder is een verzamelaar en in eerste instantie had ik dat van haar overgenomen, ik wist niet beter.
  Als ik iets leuk vond dan kreeg ik daar spullen van voor verjaardagen en Sinterklaas ook al had ik er niet om gevraagd dus had ik verzamelingen met dolfijnen spullen, beeldjes en andere prullaria en ik ben zelf een verzameling bierspullen begonnen.
  Toen ik het huis uit ging, ging het in dozen en die zette we in de schuur.
  Toen we verhuisde naar een eengezinswoning ging het naar zolder en toen we weer verhuisde had ik er geen plek voor omdat de schuur te klein was en de zolder actief in gebruik werd genomen en begon ik mij af te vragen waarom ik die spullen eigenlijk had...
  Ik ben dan weer niet zo goed in weggooien want dat is zonde, maar ik heb het verkocht en ook een gedeelte naar de kringloop gedaan en ik kwam erachter dat ik eigenlijk niet ben zoals mijn moeder maar dat dat was aangeleerd!
  Mijn man zeurt wel eens over de zooi (omdat dingen dus niet gelijk weg zijn als het weg kan) maar als ik dan iets zit uit te zoeken zegt hij regelmatig: 'ah, maar dat doe je toch niet weg?!' en dan gaat het over mijn spullen ;)
  Maar na 7 jaar kan ik zeggen dat ik bijna geen overbodige zooi meer in huis heb en wat er nog wel staat is er in de tussentijd weer ingeslopen, hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je daar je eigen modus in hebt gevonden!

   Verwijderen
 6. Gelukkig niet, maar mijn man wil ook nooit dingen weg doen. Ooit heb ik het een keer toch gedaan, en toen was hij echt heel boos. Dus ik heb mijn lesje wel geleerd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, spullen ongevraagd wegdoen is wel link ja...
   Ik trek de grens bij kapotte kledingstukken. Die gooi ik gewoon weg. Bij de rest maak ik soms een voorselectie (met name kleding), waarbij hij dan zelf nog even moet kijken of het inderdaad weg kan. Dat werkt aardig.

   Verwijderen