Pagina's

dinsdag 29 november 2016

De foute kant van Sinterklaas

Het gaat hier 1000 % beter (ongeveer) sinds zoon weet dat Sinterklaas niet bestaat. Als ik dat geweten had, dan had ik het arme kind vorig jaar al verteld dat het allemaal één groot spel is. We beleven eindelijk weer wat plezier aan de goedheiligman. En dat is maar goed ook, want hij blijft maar liefst drie weken!

Ondanks de teruggekeerde lol zitten er nog wel een aantal kantjes aan het sinterklaasfeest waar ik niet blij van wordt.

Laten we beginnen met het sinterklaasjournaal.

Welke kinderverpester heeft bedacht dat daar (als je het via internet terug kijkt) twee reclames voor moeten zitten? Het is verplichte kost op bijna alle scholen - die daarmee dan dus ook die reclame opdringen. Oftewel: verplicht reclame kijken op school... Ik vind dit zo niet oké. 

Dan hebben we nog de overload aan prikkels en activiteiten. Op school hebben we:

 • Dagelijks sinterklaasjournaal (wat we thuis bij het ontbijt verplicht vooruitkijken, want anders is het te spannend).
 • Muffins bakken voor wellespiet.
 • Schoen zetten
 • Pieten die één keer de hele school zo gigantisch overhoop halen, dat de leerkracht de volgende ochtend minstens een uur aan het werk is om de boel weer een beetje op orde te krijgen. 
 • Sinterklaas op school (met een spannende start en een omgegooid rooster). 

Gelukkig wonen we in een klein dorp en kijken we geen tv. Daarmee wordt waarschijnlijk een berg aan Sinterklaas-gedoe gefilterd.

En zelfs nu vraagt zoon inmiddels dagelijks wanneer Sinterklaas eindelijk weer weg is (in Nederland is dit nog 7 nachtjes slapen, voor onze Zuiderburen 8 nachtjes, voor wie het wil weten ;-))

Wat mij betreft was het vanavond Sinterklaasavond, dan waren we er maar klaar mee.

Wat vind jij eigenlijk van Sinterklaas?

4 opmerkingen:

 1. Verschrikkelijk vind ik het. Wij vertellen de kids van begin af aan dat het niet echt is (zoon heeft autisme, en kan zulke "vage" dingen niet handelen). Maar, ik weet niet of 't bij jou ook zo is, ze krijgen de spanning die op school hangt zo enorm mee, dus ze stuiteren nog door het huis heen... Gelukkig nog maar 'n weekje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoon weet ook dat het een spel is. Maar dat is best lastig als kleuter in een schoolwereld waarin iedereen hetzij gelooft, hetzij doet alsof het echt is.

   En dan nog al die afwijkende dagen en dingen... Zoon stuitert hier ook aardig rond.

   Verwijderen
 2. Ik vind Sinterklaas heel gezellig, maar ik vind dat ze er op scholen inderdaad teveel gedoe van maken. En dan krijgen kinderen er stress van. Dat vind ik echt niet oké.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook altijd dol op sinterklaas, maar met alle stress van school kijk ik die man met zijn witte baard tegenwoordig het land uit.

   Verwijderen