Pagina's

vrijdag 7 oktober 2016

Klusjes voor kinderen

Eigenlijk hou ik er niet van om zelf boodschappen of boeken in te scannen, maar soms is het best handig. Bijvoorbeeld als je met een actieve kleuter een bezoek brengt aan de bibliotheekbus. 

Zoon scant de boeken in voor het inleveren, zoekt boeken uit, scant vervolgens de pasjes en de nieuwe boeken in en drukt het bonnetje af. Dat alles gaat inmiddels zonder hulp en (ook heel fijn) zonder dat er ondertussen allemaal andere dingen gebeuren die niet de bedoeling zijn.

En eigenlijk is het ook best handig zo'n kind wat het hele leengebeuren voor me regelt. 
Het enige wat ik hoef te doen is wat boeken uitzoeken en de boel dragen. En zoon is blij, want hij mag de knopjes doen. 


Wat is jouw kind zijn favoriete klusje?
13 opmerkingen:

 1. Wat handig zo'n grote zoon.
  Onze dochter is gek op boodschappen doen. Ze is ruim 11 en hoewel we niet naast de winkels wonen, doet ze dit inmiddels zelf. Ze gaat op de fiets en neemt mee wat ik op het briefje schrijf (en soms wat meer omdat ze denkt dat we dat nodig hebben). Ze koopt regelmatig een huismerk of budgetmerk want dan vindt ze het A merk te duur. Handig hoor en zij blij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je dochter dat doet en wat goed van haar dat ze zo meedenkt.

   Verwijderen
 2. mijn elfjarige doet regelmatig klusjes: stofzuigen, vaatwasser in en uit ruimen, een eenvoudige maaltijd koken, een boodschap. Toen ze kleuter was idd ook al zelf boeken inleveren maar ook al zelf afrekenen of de lege flessen inleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lege flessen in de glasbak gooien is hier een favoriet klusje van zoon :-)
   Fijn zo'n helpende elfjarige!

   Verwijderen
 3. Ehm, eigenlijk hebben ze een hekel aan alle klusjes....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb een zoon van 13 en een dochter van 12, ze wisselen per week van taak. De ene week zet de ene thee bij het ontbijt en daarna de fietsen buiten. De ander ruimt de eettafel op, dekt op, mag opscheppen (feest!), ruimt af, vult de vaatwasser en wast af. De andere week draait dit schema om. Ik heb niet het idee dat ze het leuk vinden, alhoewel dochterlief afwassen heerlijk vindt. Als het heel veel afwas is, dan helpen mijn man of ik, want het moet wel leuk blijven;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond de verplichte klusjes vroeger ook niet leuk. Het zal bij zoon waarschijnlijk ook nog wel veranderen: kleuters helpen ook gewoon erg graag.

   Verwijderen
 5. Mijn kinderen vinden dit ook zo leuk. Ze pinnen ook graag voor me. Dat gaat nu gelukkig nog puur om de knopjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ze doen niet zo veel klusjes.. zoontje van 4 vindt t leuk om bijv de was in de machine te doen en dochter brengt af en toe t glas naar de glasbak.. maar met tegenzin ;) dat vindt ze dan t minst erge klusje :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zolang onze kinderen klein waren, vonden ze het leuk om klusjes te doen maar dat veranderde eens ze een jaar of dertien waren : geen tijd wegens teveel schoolwerk, muziekschool, scouts, schaakclub, tekenacademie, ......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als wij hetzelfde tijdpad belopen, dan heb ik nog een jaartje of 7 te gaan voordat hij geen klusjes meer wil doen. Da's mooi!

   Verwijderen
 8. wauw toen pas.. dochter is echt bekaf als ze om 16u thuis is uit school (15.30 uit.. 3 dagen per week, woensdag 11.45, vrijdag gelijk naar oma om 11.45...) en dan 17.30 al weer eten, 19u naar bed.. dus al nauwelijks tijd om te spelen, voor klusjes echt geen puf...

  BeantwoordenVerwijderen