Pagina's

zaterdag 22 oktober 2016

Heeft het huishouden wel zin?

Vrijdag is mijn vaste poetsdag. Dan doe ik het wekelijkse rondje en indien mogelijk wat extra huishoudelijke klusjes. En dus ging ik gisterochtend enthousiast aan de slag. Het hele huis was om elf uur gestoft, gezogen en gepoetst. Fijn!

Vervolgens kwam er een vriendinnetje van zoon spelen. Zoon en vriendinnetje speelden heerlijk. De woonkamer zag er na een paar uur uit als een uitdragerij, maar dat mocht de pret niet drukken. Knuffelbeesten en kussens op een schone vloer doen niets af aan de schone staat van het huis.

Aangezien de kinderen zich prima vermaakten ging ik ramen zemen. Het was hard nodig en de ramen knapten er flink van op. Alleen begon het bij de laatste streek met de ruitenwisser toch te regenen! Het stortte hier gewoon met bakken uit de hemel. Ik weet dat het in praktische zin niet uitmaakt of het regent gelijk na het ramen zemen of drie dagen later, maar voor mijn gevoel maakte het wel degelijk uit. Het voelde alsof ik voor niets had staan zemen.

Wat minder enthousiast kwam ik binnen, om daar de kat van de schone, gevouwen was af te kunnen jagen.

Zo'n dag dus... 

Tja... om een lang verhaal kort te houden: zoon strooide nog een zak bloem rond in de keuken (en in de lade...) en stootte bij het avondeten ook nog maar even een gebruikt bord van tafel (en páts in duizend stukjes natuurlijk).

Ik moet bekennen dat het huishouden me op dit soort dagen niet echt veel voldoening geeft...

Hoeveel voldoening haal jij uit het huishouden?

14 opmerkingen:

 1. Weinig. Maar het niet doen van het huishouden leidt tot een huis, waarin ik me zielig en verwaarloosd voel en met niet meer kan ontspannen.
  Dus zometeen ga ik maar weer even aan de strijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sommige dingen moeten gewoon gebeuren. Zoals poepen, tanden poetsen en huishoudelijke klussen.

  Maar voldoening daaruit halen? Moet dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmmm altijd heel goed tanden poetsen en dan steeds volop gaatjes zou mij toch echt een minder fanatieke poetser maken.

   De actie zelf hoeft van mij niet denderend leuk te zijn. Enig resultaat is wel wenselijk.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat mijn buurvrouwen bet voldoening halen uit het huishouden. Bijna elke dag hangt er een (hand)was, soms 2x per dag! Als ik even langs ga staat de ene steevast te strijken.
  De ramen worden bijna elke week gedaan en de tuin wordt door ook minitieus vrij van blaadjes gehouden op het moment.
  Geen idee wat ze van mijn huishouden vinden. Ik doe wat noodzakelijk is en ben dan soms wel even tevreden als de ramen zijn gedaan, ik zie dan ook echt verschil.
  Ik haal meer voldoening aan de voederboom die ik aan het inrichten ben om van de vogels te genieten deze winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw... dagelijks handwasjes doen.... ook niet mijn cup of tea. Ook niet als ik heel veel tijd over zou hebben.

   Leuk die voederboom!

   Verwijderen
 4. je kunt er moedeloos van worden , zo voel ik het op dit moment ook wel ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterkte! Ik hou me dan altijd maar voor dat het huis over het algemeen altijd schoon en opgeruimd genoeg is. Alleen kost het sommige weken (veel) meer moeite dan andere keren.

   Verwijderen
 5. Ik vind het huishouden niet leuk, maar ook niet vervelend om te doen. De voldoening haal ik er pas uit als het af is ;)
  Maar dan is het inderdaad nogal een domper op je werk als er allemaal dingen gebeuren die het teniet doen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier komt de voldoening inderdaad ook achteraf (meestal ;-))

   Verwijderen
 6. vind t ook verschrikkelijk. vooral omdat ik soms fulltime werk (werk erg onregelmatig als gastouder met alleen maar flex kindjes (ouders in de zorg, horeca etc) ) maar als gastouder moet t wel elke werkdag netjes (genoeg) zijn voor kruipende kinderen en peuters die nog alles in hun mond stoppen ;) dus veel opruimen, elke dag tafels en vloer schoon etc. en vorig jaar juli een huishoudelijke hulp genomen voor de wekelijkse dingen (slaapkamers, badkamer, woonkamer, keuken etc) zo blij mee! doe zelf ook nog heel veel, maar heb n t weekend ook nog een beetje vrij om te genieten van mn eigen gezin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn die werkster! Klinkt als een verstandig besluit. Je moet jezelf ook niet voorbij lopen, zeker niet als je al een full-time baan hebt.

   Verwijderen
 7. Het huis is er voor mij, ik ben er niet voor het huis.
  Ik maak maandag grote slagen snel thuis schoon. Soffen zuigen, dweilen en de was.
  Dinsdag de stofkam door de keuekn, donderdag de badkamer, vrijdag grote slagen en 1 ruimte grote schoonmaak. Ramen lappen doe ik binnen en buiten eens in de maand, tenzij het dan regent, te koud is of er is speod, dan schuift het een weekje. De tuin doe ik elke dag 15 minuten.
  Af en toe motiveer ik mezelf door hoe schoon is jouw huis te kijken.. Geef nooit op hie weinig het ook lijkt te doen!

  Voldoening, ik weet dat er nergens grote versmering optreedt, dat we gezond kunnen blijven en er is ruimte om te leven in huis.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt als een fijn, werkbaar schema.

   'Hoe schoon is jouw huis' klinkt als een goed programma om jezelf een schouderklop te geven als het tegenzit ;-)

   Verwijderen