Een opgeruimd huis met kinderen

Je schijnt ze te hebben, van die übernette mannen, die alles netjes opruimen en systemen bedenken om de tuinslang in toom te houden. Systemen bedenken die mannen van mij overigens wel, maar spontaan opruimen.... ho maar.

Ondanks mijn rommelige man en kind lukt het eigenlijk best goed om huis en tuin redelijk netjes te houden.

Daarom deel ik mijn vijf tips voor een opgeruimd huis met kinderen:

  1. Zorg dat je niet teveel spullen hebt staan. Hoe meer spullen, hoe meer rommel je ermee kunt maken. Wissel het speelgoed wat je voor het grijpen hebt staan af. Zet een deel (waar even minder / niet mee gespeeld wordt) in de schuur of op zolder en wissel delen af en toe om. Het is hierbij niet de bedoeling om een halve speelgoedwinkel op zolder te hebben staan. Heb je echt teveel speelgoed, doe dan een deel weg.
  2. Zorg dat al het speelgoed een plek heeft. Maak het jezelf hierbij niet te moeilijk en zet bijvoorbeeld een paar bakken neer: een bak voor knuffels, een bak voor lego, een bak voor auto's. Zorg dat alles ook daadwerkelijk in die bakken past (past het niet: kijk dan nog even naar tip één)
  3. Ruim op vaste momenten op. Sommige mensen vinden dat er na elk gespeeld spelletje moet worden opgeruimd. Dit is inderdaad handig. Je hebt echter kinderen die van het ene spel in het andere spel overgaan of die gewoon veel overhoop halen voor hun spel. Dat is niet erg. Houd dan vaste momenten aan op om te ruimen, zoals bijvoorbeeld voor de maaltijden / tussendoortjes / voor je weg gaat. Plan hiervoor voldoende tijd in. Kinderen hebben altijd even nodig om te schakelen.
  4. Doe zelf mee met opruimen! Dit betekent niet percé dat je je kind altijd helpt met opruimen (hoewel dit bij jonge kinderen wel handig is). Ruim je eigen rommel op terwijl je kind dat van hem / haar opruimt. Je hebt dan in één klap een nette woonkamer / een net huis. Als je kind (nog) niet goed is in opruimen, geef het dan handvatten terwijl je zelf meehelpt met opruimen. Stel bijvoorbeeld voor dat hij / zij de auto's op hun plaats zet terwijl jij de lego opruimt (of whatever).
  5. Maak het leuk. Wedstrijdjes en complimenten maken het leuker om op te ruimen. Je kunt ook een wedstrijd tegen de klok houden met een timer erbij. Natuurlijk hoef je niet dagelijks te roepen dat je kind zo'n super opruimer is. Plak er ook eens wat andere labels op zoals hoe fijn het is dat alles goed vindbaar is, dat de woonkamer er zo gezellig uitziet enzovoorts. 

Heb jij nog goede tips hoe je je huis netjes houdt, met kinderen?

Reacties

  1. toen de kinderenklein waren , was het hie opgeruimder , als nu ze pubers en twintigers zijn ... erg !
    hier een telefoon daar een snoer , daar opladers daar een ....drone daar onderdeel van drone, gek wordt je ervan !
    en altijd zijn ze van alles kwijt , en dat heeft moeders natuurlijk op haar geweten ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt eerlijk gezegd niet heel veel anders dan hier (behalve de drones en de snoeren dan). Jammer! Ik hoopte dat het netter zou worden in een jaar of tien... ;-)

      Verwijderen
  2. Niet teveel speelgoed wil ook nog wel eens helpen. Mijn oudste heeft wel veel lego, maar verder speelt hij niet zoveel meer met speelgoed de laatste maanden. Dat scheelt enorm in opruimtijd heb ik gemerkt. Zijn zusje... dat is dus ook een heel ander verhaal. Die speelt met veel meer verschillende dingen, en veroorzaakt dus ook veel meer rommel.
    Goede tips in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pff opruimen blijft altijd een beetje een struikelblok. Al ik moet zeggen nu ik speelgoedkisten heb, Voor ieder kind 1 gaat het een stuk beter. En als het niet meer in de kist past moet er wat weg. Maar het is gewoon soms heel lastig om ze te motiveren om op te ruimen. Maar ja het hoort er nu eenmaal bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts