Pagina's

donderdag 29 september 2016

Ziek kind en werk

Toen ik vooraf droomde over het moederschap hield ik echt wel rekening met een aantal minder leuke dingen. Toch vallen sommige dingen in de praktijk dan nog tegen.

Zoals vannacht, toen zoon ieder uur huilend wakker werd door keelpijn en andere malaise - het arme schaap. Hij sliep elke keer na het troosten en soms een slok water / hoestdrank / paracetamol gelijk weer in. Bij mij ging het wat moeizamer, om dan kort nadat ik in slaap was gevallen weer gewekt te worden..

We waren er vanmorgen allebei behoorlijk brak van, op een dusdanige manier dat ik werk en school maar afbelde. De man had ik 's avond met vooruitziende blik al naar de logeerkamer gezonden. Die had niets gemerkt en heerlijk geslapen. Wat mooi is, want die had een heel vol programma voor vandaag.

Gelukkig is zoon niet vaak ziek en is de man vaak ook best flexibel. Daardoor kom ik niet vaak in de knoop met mijn werk. Ik vroeg me wel af hoe dit soort dingen geregeld zijn met mijn werkgever. Valt dit onder zorgverlof of calamiteitenverlof? Moet ik een vrije dag opnemen? Ik ga me er maar eens in verdiepen als ik weer fit ben.

Ondertussen zie ik verlangend uit naar het moment dat ik dit soort dingen niet meer uit hoef te zoeken.

Hoe regel jij de combinatie ziek kind en werk? 

23 opmerkingen:

 1. Bij ons is dat gewoon een vrije dag. Calamiteitenverlof is het alleen als je al op je werk bent en je kind ziek wordt. Zorgverlof is als iemand langdurig ziek is. Zo is het bij ons geregeld, maar er zijn vast werkgevers die wat soepeler zijn.

  Als de kinderen ziek zijn proberen we ieder een halve dag te werken als oma niet kan. Of neemt 1 van ons een vrije dag op. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons op het werk ( thuiszorg ) kost het ook een vrije dag. En niet altijd kun je een vrije dag opnemen, als er geen vervanging is krijg je geen vrij, en wordt verwacht dat je gewoon komt werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat doe je dan met je kind? Ik bedoel: een kind wat een beetje snottert kan nog wel naar een gastouder of zo, maar een kind met meer dan 40 graden koorts? Het lijkt me erg lastig.

   Verwijderen
 3. Bij ons wordt het je niet in dank afgenomen. Er zitten 31 leerlingen op mij te wachten en mijn leidinggevende is not amused als hij 's ochtends vroeg nog een inval moet zoeken. Als er al een inval te vinden is. Zo niet, dan moeten die 31 leerlingen opgedeeld worden....
  Beterschap! Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons viel dat onder het kopje 'vette pech, dag vrij nemen'.
  Calamiteitenverlof is alleen in geval van een acute calamiteit, dus je kind is ziek en je wordt door school gebeld dat je hem moet halen om door te gaan naar de dokter.
  Zorgverlof is alleen in geval van langdurige zorg en moet worden aangevraagd en gaat ten koste van een deel van het salaris.
  Ik zorgde er altijd voor dat ik niet alle vakantiedagen op maakte maar hield altijd in reserve voor het geval dat. Dat deed vriend ook. Zo was het goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig had ik een vriendin/buurvrouw die na schooltijd, in de schoolvakanties en bij ziekte aktijd bereid was om te zorgen! Er bestond in die tijd (in mijn woonplaats) geen na-schoolse opvang !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is wettelijk kort durend zorgverlof en daar mag geen salaris of verlofuren voor worden ingehouden.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof/vraag-en-antwoord/zorgverlof-aanvragen?utm_campaign=sea-t-verlof_en_vakantie-a-zorgverlof_aanvragen&utm_term=zorgverlof&gclid=CPH1vcj6tM8CFfMW0wodvAwEig

  Waar hierboven over gesproken wordt is het langdurig zorgverlof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik heb het opgezocht en ik heb volgens de CAO inderdaad recht op kort durend zorgverlof. Dat scheelt weer het opnemen van een vrije dag.

   Verwijderen
 7. Als dochter langer dan een dagje ziek is, vraag ik kortdurend zorgverlof aan. Dan krijg ik de helft van de uren van de baas. Er is een max maar ik weet niet precies hoeveel. Als het een dagje is dan werk ik wat thuis en over de overige uren wordt niet zo moeilijk gedaan als ik mijn termijnen maar haal. Als baby was onze dochter regelmatig ziek maar ik heb gelukkig altijd veel steun gehad van mijn werk. Ik werk voor de overheid misschien scheelt dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons is het ook gewoon verlof nemen. Calamiteit is volgens mij iets wat echt niet voorzienbaar is. Bijvoorbeeld een brand of waterlek ed. Het moment waarop een kind ziek wordt is niet te plannen maar het feit dat een kind ziek wordt is wel voorspelbaar. Ieder kind hoe gezond ook is wel eens ziek. Ik heb nog nooit mee gemaakt met collega's dat ze vrij namen hiervoor. Volgens mij hebben ze allemaal een netwerk met familie om in te springen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik een ziek kind heb, werk ik thuis. Dan bel ik in op vergaderingen, en werk ik meestal harder dan op kantoor. Dat is wel heel fijn dat dat kan dus. Ik kan me voorstellen dat als je in het onderwijs zit, of in de zorg bijvoorbeeld, dat dat veel minder makkelijk gaat, zo'n thuiswerkdagje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat dat kan, hoewel het me ook wel pittig lijkt als je ondertussen ook aan het zorgen bent.

   Verwijderen
 10. Ooh, dat zijn van die dagen dat je jezelf een beetje in tweeen gescheurd voelt he! Aan de ene kant het schuldgevoel dat je eigenlijk op je werk hoort te zijn, aan de andere kant graag bij je zieke kind willen blijven. Want daar is een ziek kindje toch het liefst he, bij zijn mamma of pappa.
  Ik hinkte een beetje op ijsschotsen in de tijd dat ik nog werkte: soms kon ik een vrije dag nemen, soms moest ik de oppas inschakelen, kwam mijn moeder een nachtje logeren om daarna op te kunnen passen of manlief nam een vrije dag. Ze waren bij mij toch best regelmatig ziek, en nee, een ziek kind stuurde ik echt niet naar school.
  Maar volgens mij bestond het zorgverlof toen nog niet, ik nam een vrije dag en in het slechtste geval meldde ik mijzelf ziek.
  Lieve groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het inderdaad een lastige. Verscheurd voel ik me echter niet: als zoon flink ziek is dan blijf ik thuis.
   Als hij gewoon een beetje snotterig is en lichte verhoging heeft, dan gaat hij gewoon naar school. Maar dan is hij ook gewoon zijn energieke zelf.

   Verwijderen
 11. Toen ze nog klein waren was ik fulltime thuis en nu werk ik vanuit huis. Dat maakt me een soort vliegende keep, en soms de sluitpost, maar het is wel handig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij mij zijn ze bij opa en oma, waar ze anders ook zouden zijn. Hoe ziek ook want ik heb de verplichting op me genomen om op mijn werk te verschijnen. Mocht er echt iets gebeuren wat langer dan een week duurt en mijn ouders niet kunnen opvangen dan regel ik wat op mijn werk. Kan me zelf enorm storen aan collega's die opbellen omdat hun kind grieperig is. Vooral aangezien er een constante onderbezetting is. Het zijn bij ons ook altijd dezelfde collega's die afbellen. Nu moet ik zeggen dat we tussen 8 uur smorgens en 21 uur s avonds werk hebben liggen dus denk dan altijd probeer dan samen met man ieder de helft op te vangen dan is het maar een paar uur of een uur verlof dat je nodig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het scheelt denk ik als je ouders vast oppassen. Hier gaat zoon naar school en een gastouder. Naar beiden ga ik hem niet ziek brengen.

   Overigens gaat hij met een koutje wel gewoon en is hij tot nu toe in twee jaar twee keer twee dagen ziek geweest - dus dat is de moeite. Maar als hij echt ziek is, dan is één van ons bij hem thuis. We hebben namelijk ook de verplichting op me genomen om voor ons kind te zorgen. En als ik moet kiezen, dan gaat hij vóór. Met een man met een eigen bedrijf valt er soms veel te regelen van zijn kant uit en soms niets.

   Verwijderen
 13. Dat is nu precies de reden waarom ik geen vaste baan heb! Ik zie dat niet zitten. We hebben bij onze oudste er bewust voor gekozen om 'm zelf op te voeden en niet naar een oppas te brengen. Nu onze derde naar school is werk ik 2 uurtjes per week, maar als het niet kan hoef ik niet te gaan of ga ik een andere dag. Verder pas ik een dagje op. Prima te combineren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Zoon is nu redelijk fit, maar nu worden wij ziek... Enne... fijn dat je thuis kon / kan zorgen. Ook ik zie daar zeker de voordelen van in.

   Verwijderen
 14. Mijn werkgever probeerde het ook altijd af te schuiven op een vrij dag maar het valt zoals eerder ook al gemeld wettelijk onder kort durend zorgverlof voor kinderen onder de 18 jaar. Er zitten logischerwijs wel wat spelregels aan vast. Maar het antwoord van mijn werkgever schrijf maar een vrije dag ging niet op. Hier geen opa's en oma's om in te schakelen want overleden en met koorts naar de opvang mag niet.
  Groet,
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist eerlijk gezegd niet dat het bestond tot er hier over geschreven werd. Voor die enkele keer dat zoon ziek is en de man niet thuis kan zorgen ben ik blij met de optie.

   Verwijderen
 15. Ik snap dat je voor jezelf een ziek kind niet naar de gastouder wilt brengen, maar volgens mij is dat juist een reden voor de mensen om wel voor een gastouder te kiezen omdat je daar een ziek kind heen kunt brengen op de dagen dat ze anders ook oppassen. Naar de crèche kan niet en bij sommige banen kun je ook niet zomaar vrij nemen. Mijn baas is vrij flexibel dus ik ben dan een dagje thuis maar dat kost mij dan wel een vrije dag, dus duurt het langer dan vragen we of oma kan oppassen. En met twee kinderen kost me dat elk jaar wel minimaal twee dagen.

  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen