Pagina's

zondag 4 september 2016

Wel of niet stoppen met werken

De kogel is door de kerk: ik ga binnen nu en een jaar stoppen met werken. Alleen weten we nog niet per wanneer we dit in willen laten gaan.

Mijn zeer lieve, bourgondische man is ervoor zo snel mogelijk stoppen om dan daarna te kijken waar we op kunnen besparen :-).

Ik neig eerder naar eerst doorrekenen, besparen en alvast bespaard geld apart te gaan zetten om zo gelijk te kijken of het wel kan van één inkomen.

Ondertussen heb ik erge zin om knopen te hakken en gewoon te dóen!

De sprong wagen... of nog even niet?

Als jij voor de keuze stond, waar zou jij dan voor kiezen? 


En voor degenen die als gezin al leven van één salaris:

Hadden jullie een plan?
Of zijn dingen gewoon zo gegroeid of was er weinig te kiezen?16 opmerkingen:

 1. Houd je al een boekhouding bij? Begin er anders vandaag mee en houd dit een half jaar bij. Zie waar je op kunt besparen en maak een boekhouding van de afgelopen paar jaar. Zo kun je de financiele kant van je beslissing beter overzien. Ik snap dat je je graag wilt stoppen (heb ik destijds ook gedaan), maar we kwamen in de geldzorgen en dat was erg zwaar. We hadden van tevoren doorgerekend of het financieel kon. Dat kon in principe ook. Maar beide zoons bleken koemelkallergie te hebben en we moesten heel dure dieetvoeding kopen en daar stond geen enkele vergoeding tegenover. Daarbij waren zoons zo vaak ziek dat ik er geen baan meer bij kon hebben. Je kunt niet met een ziek kind bij de kinderopvang aankomen.
  Ik hoop dat voor jullie de uitkomst wordt zoals je graag wilt, maar zorg voor een marge voor onvoorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben alleen, dus een verdiener, en werk 30 uur per week. Ik zou nu stoppen als het kon, maar het kan niet. Ik werk al heel lang in de zorg. Ik heb wel een plan om minder te gaan werken. Ik heb over ongeveer 5 jaar mijn woning afbetaald. Dan ka ik iig naar 24 uur per week, en als het kan 18. Ik werk 6 urige diensten die meestal 7 uur lang zijn.
  Het is een goed idee om een aardig hoge reserve achter de hand te hebben denk ik voor onvoorziene problemen, maar in Nederland is het wel heel goed gerelgeld met toeslagen enzo, veel beter dan in de VS bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je geld genoeg gespaard voor de adoptieplannen of is dit nu van de baan? Wanneer je kind groter is en jij wilt weer aan de bak zitten ze niet meer op jou te wachten. Voordeel is dat je wel relaxed kunt leven en veel van je kind meemaakt. Uit ervaring kan ik zeggen, dat leven van 1 salaris best wel moeilijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je geld genoeg gespaard voor de adoptieplannen of is dit nu van de baan? Wanneer je kind groter is en jij wilt weer aan de bak zitten ze niet meer op jou te wachten. Voordeel is dat je wel relaxed kunt leven en veel van je kind meemaakt. Uit ervaring kan ik zeggen, dat leven van 1 salaris best wel moeilijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een aantal jaren geleden hebben wij gewoon gedaan of ik al gestopt was. Het geld dat ik verdiende ging apart en spaarden we. Nu werk ik wel weer.en moet ik eigenlijk ook weer meer gaan werken vanwege de studies van de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kan dus verkeren ;)
  Wat fijn joh. Zag het al wel aankomen toen je ging minderen enzo.
  Heb op een goeie avond gewoon mijn inkomen uit de excelbegroting gehaald en tegen de man gezegd dat ik stopte. We hielden alsnog genoeg over. Dag erna op werk gemeld. Nooit spijt gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou er heel goed over nadenken. Wij leven van 1 salaris en dat gaat qua vaste lasten, boodschappen en eenvoudige vakanties prima. Maar meubels vervangen, keuken en badkamer vervangen, auto vervangen, eens een beetje luxe zit er niet in. Wij rijden altijd in stokoude auto,s en leven zeer eenvoudig, zeg maar sober. Ga van te voren goed na of je dit wil, denk er ook aan dat je later maar van 1 pensioen moet leven. Dat zal zeker moeilijk zijn als jullie veel in leeftijd verschillen wat betreft de AOW. Ook is het belastingtechnisch zeer nadelig om een gezin met maar 1 kostwinnaar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben nog vergeten dat je ook nog extra een verzekering moet afsluiten voor als je man zou overlijden. Je krijgt momenteel in Nederland maar een ANW uitkering tot je jongste kind 18 jaar oud is, daarna krijg je niets meer. Als je dan te oud bent om nog aan werk te kunnen komen, heb je een probleem. De kosten van zo,n verzekering iedere maand moet je meenemen in je beslissing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kosten vallen mee vind ik. Ik krijg trouwens bij het overlijden van mijn man een nabestaandenuitkering van zijn pensioenfonds en de hypotheek zal in een klap afgelost zijn.

   Verwijderen
 9. Nee, geen plan hier. Ik werkte maar een beperkt aantal uur en was er van overtuigd dat we dat salaris helemaal niet konden missen. Paniek (bij mij) toen ik ontslagen werd in eerste instantie. Maar die paniek bleek achteraf helemaal niet nodig want toen ik eens ging kijken waar ik op kon bezuinigen en er aan salaris van de man binnen kwam bleken we het prima te kunnen redden. Het was geen vetpot in het begin maar de man is in de loop van de jaren meer gaan verdienen dus we missen nu echt niets meer.
  En ach, dat geld......als het gaat, dan gaat het. Het heeft ons zo veel rust opgeleverd. Mijn man heeft geen 9 tot 5 job, en is ook geen persoon daarvoor. En ik (werkend in de zorg) kon ook niet zomaar een client alleen laten als er iets met de kinderen was. Natuurlijk is een beetje doorrekenen van de financiën prima om ervoor te doen, maar er kan meestal meer dan je van te voren bedenkt.
  Succes!
  Lieve groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou het geen goed plan vinden om te stoppen met werken als man zelfstandige was. Ik zou het risico een beetje spreiden, anders zou ik er zelf geen rust van hebben. Man komt uit een ondernemende familie en daar zie van alles om je heen gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier is de situatie andersom, ik ben juist aan het voorbereiden om mijn werkzaamheden weer op te pakken. De jongste gaat in november ook naar school. Ik vind mijn werk te leuk om er niks meer mee te doen en ik vind het ook wel fijn om ook wat geld in het laatje te brengen.
  Onderzoek de mogelijkheden en luister naar je gevoel. Stoppen met werken zorgt voor andere mogelijkheden, minder stress en nieuwe uitdagingen. Ik ben er van overtuigd dat het bijna altijd uit kan, als je bereid bent je uitgaven aan te passen.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het leven zelf is je loopbaan, zeg ik tegenwoordig. Niet je betaalde baan.
  Eigenlijk is er niks op tegen om je baan op te zeggen en je nu te richten op zaken die op dit moment in je leven voorrang hebben. En later niet meer terug kunnen in je oude baan op je oude niveau? Volgens mij valt dat allemaal wel mee. De vraag is tenslotte ook of je dat uberhaupt wilt, weer terug naar wat je hebt achtergelaten.

  Toen ik zwanger werd van onze tweeling had ik voor ogen dat ik van 32 naar 20 uur ging en dat de man van 40 naar 32 ging, zodat we zorg en werk konden spreiden. Zo is het ook gebeurd. Van te voren niks doorberekend, gewoon met het idee dat het makkelijk zou moeten kunnen omdat we tenslotte tweeverdieners waren. Inmiddels ben ik er wel achter dat we al met al toch een heel salaris hebben laten vallen. Wat er min of meer op neer komt dat we van een salaris leven, ook al hebben we allebei een parttime baan. Als ik het over had kunnen doen dan was ik ook liever een paar jaar thuis gebleven, was veel beter geweest voor mijn gezondheid. Maar het is gelopen zoals het is en die inkomensspreiding vind ik nog steeds wel plezierig moet ik zeggen.
  Soms denk ik wel eens dat we het beter van te voren hadden moeten doorberekenen, maar dan was ik waarschijnlijk geschrokken en gedacht dat ik niet minder zou kunnen werken, dus misschien maar goed dat het zo gelopen is.

  Je hebt hierboven hele mooie reacties gekregen, allemaal ter overweging. Door alle blogs over eenverdieners gezinnen en door het consuminderen van mijn eigen huishouden ben ik er wel achter gekomen dat het weliswaar te doen is, maar dat het geen vetpot is. Maar het hoeft tenslotte ook geen keuze voor altijd te zijn!

  Ben heel benieuwd op welke kant de munt gaat vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zet zolang je nog werkt jouw salaris in het geheel weg, zo kan je gelijk kijken of het lukt of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, natuurlijk kan dat! Ik lees hier al een poosje mee en met jullie levensstijl geloof ik dat het makkelijk kan. (bijv.geen merkkleding en 3x per jaar op vakantie) Wij doen het ook met twee kinderen van 5 en 2 van 1 salaris. Kunnen ook nog sparen en aflossen op het huis. Heerlijk rust in huis voor je zoontje, ik zeg doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nu ik je blog leest denk ik aan een uitspraak van een oud-collega. In haar afscheidsrede vertelde ze dat vrouwen niet weten wanneer ze afscheid moeten nemen en mannen niet hoe ze afscheid moeten nemen. Zij had bewust gekozen voor haar gezin later kwam ik haar tegen en ze miste wel de contacten maar had de juiste keus gemaakt. Spaar een leuke buffer en bepaal een datum om tr stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen