Pagina's

maandag 26 september 2016

Voor wie maak jij je huis schoon?

Sommige blogposts kunnen je zo bezig houden he...

Huisvlijt schreef één of twee weken geleden een blogje 'Waarom ik schoonmaak als er bezoek komt', wat ik met interesse las.

Wat schetst mijn verbazing: niet alleen zij, maar bijna al degenen die reageerden poetsen hun huis een beetje extra schoon als er bezoek komt.

Je voelt 'm al aankomen waarschijnlijk.... dat doe ik dus niet.
Hier poets ik sec voor mezelf. Dit gaat dan wel in zo min mogelijk tijd met zoveel mogelijk resultaat. Niet omdat ik het huishouden onbelangrijk vind, maar er is naast werk, de zorg voor zoon, leuke dingen doen en af en toe nog even zitten gewoon erg weinig tijd voor dingen als stofzuigen.Wekelijks zoef ik een snel rondje. Er wordt dagelijks opgeruimd en af en toe wordt er iets extra's schoongemaakt. En is het toilet tussendoor niet fris meer, dan gaat er subiet een doekje langs.


En dat allemaal voor mezelf, want ik vind het fijn om in een schoon en opgeruimd huis te wonen. Heerlijk een boekje lezen op de bank in een schone woonkamer is toch wel één van mijn genietmomenten.

Niet dat het hier heel lang spik en span blijft met een (rommelige) kleuter (en man), drie katten en onze regelmatige strandbezoekjes, maar in ieder geval schoon en opgeruimd genoeg voor mij. Onverwacht bezoek is altijd welkom, want zolang ik me prettig voel in mijn huis, dan is het goed genoeg voor ieder ander.

Mijn man beziet dit anders. Wil ik hem huishoudelijk echt in de benen krijgen, dan moet ik mensen uitnodigen. Want voor zichzelf doet hij het dus niet.
Ik mag er altijd een beetje om glimlachen als hij vlak voor de komst van bezoek zich uit staat te sloven met stofzuiger en poetsdoekjes.

Blijf ik zitten met de prangende vraag:

Voor wie maak jij je huis schoon?

8 opmerkingen:

 1. Eigenlijk zou ik wensen dat ik hetzelfde kon zeggen als jij. Maar in de praktijk blijk ik toch meer van de tweede categorie. Ik vind een schoon huis heel fijn, maar ik krijg mezelf nauwelijks in actie om het ook zo te maken. Ach ja. :-) Gelukkig komen er regelmatig mensen over de vloer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak steeds vaker voor mezelf schoon, ipv voor bezoek.
  Opvallend vind ik altijd dat mijn man wel wil opruimen als zijn vader komt, maar niet als zijn moeder komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak voor mezelf en ons gezin schoon. Beslist niet voor de visite, al ruim ik dan vaak nog wel even een stapeltje papier op ofzo..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak schoon voor mezelf maar als er bezoek komt ben ik extra kritisch. Dat bijt elkaar niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat te denken van en moeder , die op visite komt, en even met haar vinger over de kast gaat, of er stof ligt ....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak voor niemand in het bijzonder schoon, beschouw het als een noodzakelijk kwaad dat elke week moet gebeuren anders vervuilt het snel en wordt het troep.
  Als er visite komt en dat is gelukkig maar heel weinig verplaats ik de wekelijkse poetsdag naar de dag ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben gastouder, werk dus vanuit mn huis. 1x per weerk erdoorheen zoefen zou veeeel te weinig zijn. voor mij persoonlijk niet, wel voor mn opvangkinderen.. ;) ook omdat t sneller vies wordt met 5 kinderen dan met alleen mn eigen 2.. ;) maar voor een kruipende dreumes en op de grond spelende peuter moet t gewoon schoon.. simpel.. dus voor mezelf en voor mn werk... en door goed bijhouden hoef ik niets extra's te doen als er visite komt idd. hooguit nog even de toilet of iets opruimen omdat dat nog niet gedaan was

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat mijn post je zo bezig hield! En eigenlijk heb je groot gelijk dat je schoonmaakt voor jezelf : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen