Pagina's

maandag 5 september 2016

Vervolg stoppen met werken

Bedankt voor al jullie reacties op mijn blogje over het willen stoppen met werken.

Jullie tips, kanttekeningen en hart onder de riem helpen mij weer om iets van een plan (netje) te maken en dat is heel fijn.

Dus:

 • Blijf ik nog even werken.
 • Gaan we een overzicht maken van alle uitgaven (inkomsten is lastig: de man is namelijk zelfstandige). 
 • Gaan we nu alvast concreet besparen. 
 • Gaat de man een bedrag ter grootte van mijn salaris maandelijks apart zetten (kunnen we gelijk zien of dat lukt én hebben we een extra buffer). 
 • Zoek ik uit hoe het zit met die verzekering voor behoud van inkomen als de man onverhoopt mocht komen te overlijden. 
Geen groot plan, dat geef ik toe, maar daar zijn we ook niet van. Wij zijn beter in de losse pols ;-)
Sparen en besparen

Voor jullie geruststelling: 

 • Het geld voor de adoptie staat al apart, daarnaast is er nog een extra reserve. 
 • Ik was niet van plan om geheel op mijn lauweren te gaan rusten. We gaan juist kijken hoe ik vanuit huis (in minder uren & op meer flexibele tijden dan ik nu werk) extra inkomen kan genereren voor het eigen bedrijf. Daar hebben we ook al concrete plannen voor. Plannen die misschien niet gelijk voor een volwaardig extra inkomen gaan zorgen, maar in de toekomst waarschijnlijk wel. 
 • Wij leefden lange tijd zeer sober en dat is nu op veel vlakken eigenlijk nog steeds zo. Alleen zijn we de laatste tijd makkelijker geworden met geld omdat het kon / kan. Dat kan er echter ook weer af - want in de basis malen we niet zo om spullen en is tweedehands prima. We spaarden sowieso het geld voor twee adopties bij elkaar van een ondermodaal inkomen (en dat is geen klein bedrag kan ik melden...).

Ik heb er zin in en hou jullie op de hoogte!  

Wat streef jij na voor het komende jaar? 

5 opmerkingen:

 1. Ik vind je ongelofelijk dapper. En stoer. En wat fijn voor je zoon + jullie volgende kindje <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed.
  Ik vind het zelf fijn om aan dingen te rekenen, dus ik zou een beetje zenuwachtig worden als ik helemaal geen beeld van de inkomsten had om tegenover het overzicht van de uitgaven te zetten. Misschien kun je het gemiddelde van afgelopen twee of drie jaar pakken?
  Aan de andere kant: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Dat geldt voor inkomsten en uitgaven. Je kunt rekenen tot je een ons weegt, maar uiteindelijk moet je dealen met de situatie in de praktijk.
  Ik ben sinds mei gestopt met werken en het bevalt me goed. Ik hoop dat het jou ook lukt (denk het wel) en dat het ook zo goed gaat bevallen. Succes met de voorbereidingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat op zich ook prettiger hoor... maar het is simpelweg niet te doen met een man met een eigen bedrijf. De inkomsten stijgen, maar zijn nooit 100 % zeker. Tja...

   Fijn dat het je zo goed bevalt! Ik denk dat het ons ook wel gaat lukken.

   Verwijderen
 3. Vooral heel goed kijken hoeveel belasting jullie gaan betalen als 1 inkomen wegvalt. In Nederland betaal je flink meer belasting als gezin met maar 1 verdienende kostwinnaar. Een gezin met tweeverdieners heeft veel belastingvoordeel, ook goed om even na te rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van de belasting had ik al bedacht. Het streven is om het zo te regelen dat we volgend jaar nog net binnen de belastingregels voor tweeverdieners vallen om dan een jaar de tijd te hebben om andere inkomsten te organiseren om daarmee nog steeds binnen die regeling te vallen... ;-)

   Jammer dat de belastingbijdrage voor het thuisblijven eraf is!

   Verwijderen