Pagina's

woensdag 14 september 2016

Besparen door zelf te klussen

Eigenlijk heb ik nooit veel geld gehad. Eerder het omgekeerde: ik leefde lange tijd van een inkomen op bijstandsniveau en was daar tevreden mee. Het was genoeg.

Na een opleiding en banen met meer inkomen kwam er wat meer geld binnen op de bankrekening. Niet dat wij rijk zijn, maar met alle kennis die we opdeden in onze armere tijden kunnen we het heel goed rooien met een onder-modaal inkomen. We spaarden er zelfs het geld voor twee adopties van bij elkaar.

Één van de dingen die erg helpen in het besparen is dat we veel zelf kunnen. Let wel: die vaardigheden zijn niet vanzelf gekomen. Wij zijn niet geboren met twee rechterhanden en een timmermansoog, maar wel met een flinke dosis doorzettingsvermogen.
Met veel gekluns en uitzoekwerk hebben we onszelf verschillende vaardigheden eigen gemaakt.

Ik leerde schilderen als een professional en de man oefende zich in het stucen. Timmeren, vaatwassers repareren (of in ieder geval openschroeven ;-)) en het recht knippen van de heg. Het zijn allemaal vaardigheden die we onszelf aan hebben geleerd.

Op dit moment zijn we bezig om de buitenboel te schilderen. Geen idee wat het kost als je het laat doen. Door het zelf te doen zijn we met vijftig euro wel klaar - en dan zit er nog echt goede verf op ook.

Er zijn een paar dingen waar we ons niet aan wagen: autoreparaties en dingen met water en gas. Daarvoor huren we een professional in.

Wat doe jij zelf?
En wat pertinent niet?

8 opmerkingen:

 1. Hier precies hetzelfde, wij doen tuin onderhoud, schilderen etc. allemaal zelf maar onderhoud CV, het onderhoud van de auto besteden wij ook uit aan professionals. Je hebt niet overal verstand van en doe je iets verkeerd met electra, gas of auto, kan het gevaarlijk zijn voor jezelf en anderen. Wel verwisselt mijn man zelf ieder jaar de winter en zomerbanden, daar hebben wij speciaal gereedschap voor aangeschaft. Slaan wij ook zelf op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap van die banden, maar wel slim inderdaad. Dat zijn eenvoudige besparingen.

   Verwijderen
 2. Volgens mij geeft het ook voldoening als je jezelf iets hebt geleerd.
  Man en ik kunnen wel redelijk wat zelf. Als we meer tijd hadden zouden we ook meer onder de knie kunnen krijgen, maar op dit moment neig ik naar uitbesteden. Bij ons is het dus meer de afweging 'uitstellen' of 'uitbesteden :-)
  Het huis buitenom hebben we laten schilderen, dat was in 2 of 3 dagen klaar. Als wij het hadden moeten doen dan had het weken in beslag genomen. En wij vinden het ook veel te hoog trouwens, die dakgoten ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dingen besteden wij ook uit hoor (dakgoten schilderen ;-)) Als het een keuze wordt tussen uitstellen en uitbesteden, dan is die tweede keuze soms verstandiger en soms ook goedkoper.

   Verwijderen
 3. man wil ook alles zelf doen :) terwijl er nog spaargeld is ( in feb een huis gekocht, afgelopen jaren heel veel gespaard omdat we niet wisten hoeveel eigen geld we nodig zouden hebben voor het huis/klussen/kosten enz) ook het klussen in huis heeft man gedaan met mijn vader en zijn vader. heeft heel veel geld bespaard, ook al koste het nog veel aan materiaal en laminaat etc. (laminaat op 2 van de 4 verdiepingen wel laten leggen omdat het gewoon veel werk is :p) ze zijn 9 weken bezig geweest... heeel trots op mn man! nu wennen aan het hebben van een koophuis.. welke klussen komen voorbij.. wat laten we doen, wat kan ik evt (niet zo veel :p) en wat wil en kan mn man zelf.. of wat kan en wil familie evt doen. zo heeft mn vader de bomen gesnoeid (die groeien buiten de schutting uit.. is net een groene verhoogde schutting.. echt prachtig en geen inkijk)
  klussen die nu nog moeten zijn de tuin helemaal naar wens maken , is nu een rommelig zooitje, maar wilden eerst dit jaar kijken wat we wilden, waar we willen zitten in de tuin, waar de kinderen kunnen spelen en gewoon wennen. en de buitenkant moet idd geschildert worden. 50 euro gaan we dat niet mee redden gok ik ;) (hoekhuis, veel kozijnen, deuren moeten ook enz :p ) man wil dat idd zelf gaan doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is je man flink bezig geweest, met 9 weken klussen! Wel fijn dat hij dat zelf kan en dat hij hulp heeft. Als je het zelf kunt, dan is het heel handig om het zelf te doen. Spaargeld komt altijd nog van pas.

   Verwijderen
 4. Ik woon in een huurappartement dus heb eigenlijk geen klussen in huis. Voor m'n motor en auto probeer ik alles zelf te doen, op dingen in het motorblok na. Ik kan dus bijvoorbeeld geen kleppen stellen en dat soort dingen helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap dat je van je motor en auto veel zelf doet. Daarin missen wij echt de kennis en soms vind ik dat best jammer (en nee... moet ik niet aan beginnen: ik wilde de krik ooit al eens weggooien omdat ik niet wist wat het was...)

   Verwijderen