Pagina's

zondag 21 augustus 2016

Schoolvakanties: aan alles komt een eind

Nog twee nachtjes en dan is de zomervakantie voor de middelste regio ook weer ten einde. Wij mogen gelukkig nog twee weekjes genieten van de schoolvakantie - en hopelijk nog met wat mooi weer ook!

Van mij had de zomervakantie nóg wel wat langer mogen duren. Het leven is zoveel relaxter zonder de hectiek van school en die constante blik op de klok. Daarbij vindt ik het gewoon fijn om zoon in de buurt te hebben (en dan nog in uitgeruste, relaxte staat ook!). Doe mij maar gerust 10 weken zomervakantie (alleen dan wel met meer vakantiedagen... ;-))

En wat doe je dan die 6 weken?
Nou.... gewoon.....

Zoals met alles denkt niet iedereen hier hetzelfde over. Ik hoorde een aantal moeders verzuchten dat ze de zomervakantie veel te lang vinden duren. Drie weken was volgens hen lang zat.

Wat vind jij van de duur van de schoolvakantie?

Is het goed zo of zou de schoolvakantie van jou gerust korter of langer mogen zijn? 


8 opmerkingen:

 1. Te kort van mij mag de zomervakantie starten op 1 juli en eindigen op 31 augustus. Hier gaan we maandag weer beginnen en eerlijk? Ik vind het helemaal niks zeker nu er deze week zo'n mooie week aankomt. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In België duurt de grote vakantie voor kleuter-, lagere school en middelbaar onderwijs 8 weken : van 1 juli tot en met 31 augustus.
  Ik heb, toen onze kinderen klein waren, het nooit vervelend gevonden dat ze zolang thuis waren. Wij zijn nooit met hen op reis geweest maar deden wel regelmatig kleine uitstapjes in eigen land en ze speelden heel veel buiten.
  Ik kan me voorstellen dat sommige ouders vinden dat 8 weken vakantie voor de kinderen veel te lang is omdat ze dan vaak met opvangproblemen zitten. Ik was/ben thuisblijfmoeder dus 'dat' probleem hebben wij nooit gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, hier in België zijn ze thuis van 1 juli tot 31 augustus. En natuurlijk, die laatste week van het schooljaar gebeurt er niet veel, waardoor deze periode nog wat verlengd wordt...
  Met 2 uit gaan werken en 9 a 10 weken te overbruggen is moeilijk. Zéker als er geen familie is om in te springen, zoals bij ons ook het geval is.
  De kinderen gaan daarom in totaal 3 weken op kamp (2 weken gezamelijk bij de scouts en dan nog ieder 1 week apart) en gaan 2 weken met ons op vakantie. Maar dan blijft er nog genoeg over :/
  We hebben het eens uitgeteld en de opvang voor die resterende weken kost ons al snel een maandloon, en dan moeten de kampen natuurlijk ook nog betaald worden.
  Vaak verzucht ik ' hoe doen die anderen dat dan ?' Zelf ben ik 10 jaar thuisblijfmoeder geweest en nu alweer 3 jaar aan het werk. Het contrast is immens, maar toch wil ik graag aan de slag blijven. Niet (enkel) voor het geld, maar vooral voor mezelf.
  Kinderen - het blijft een uitdaging :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ChoCho, onze kleinkinderen zitten ook bij de scouts en elke leeftijdsgroep gaat op een ander tijdstip op kamp. Onze dochter zou veel liever hebben dat de verschillende leeftijdsgroepen op hetzelfde moment op kamp gaan want op de duur wordt het moeilijk om een vakantie voor het ganse gezin te plannen vermits de kinderen op verschillende tijdstippen op kamp gaan.

   Verwijderen
 4. Als oud leerkracht, moeder en later oma zou ik het ideaal vinden als er 8 weken zomervakantie waren. Juli en augustus.
  En dan het liefst het hele land tegelijk.
  Dan komt er vanzelf wel een spreiding. Maar kunnen er ook logeerpartijtjes geregeld worden naar bv neefjes en nichtjes.

  Natuurlijk wordt het organiseren met de werkende ouders van nu.
  Maar als bv de herfst, mei en paasvakantie verdwijnen of worden ingekort, scheelt dat ook veel in oppasproblemen.

  Het voordeel van een lange zomervakantie is niet meer met hitte op school. Fijn voor kinderen en leerkrachten.
  En de schoolstress krijgt ook werkelijk kans te verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja die schoolstress....maar dan moeten ze je kinderen geen mappen en boekeb mee geven om in de vakantie te oefenen met de mededeling dat ze anders volgens school haar gelijk achterlopen. ..

   Verwijderen
  2. ja die schoolstress....maar dan moeten ze je kinderen geen mappen en boekeb mee geven om in de vakantie te oefenen met de mededeling dat ze anders volgens school haar gelijk achterlopen. ..

   Verwijderen
 5. Nou, ik ga die fijne relaxte dagen en het gezelschap van mijn kinderen zeker missen. Gelukkig gaat het hier in huis in fasen, de basisschool start nu eenmaal eerder dan het vervolgonderwijs, waardoor ze niet allemaal tegelijk weer naar school hoeven. Ik kan dus rustig in het schoolritme komen.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen