Pagina's

zaterdag 11 juni 2016

Hoe rommelig ben jij?

Wij zijn rommelige mensen - helaas. Ik heb die eigenschap binnen ons gezin nog het beste onder controle, maar in weze ben ik net zo rommelig als man en zoon. 

Af en toe kan ik met afgunst kijken naar mensen die alles altijd helemaal netjes hebben. Je kent ze vast wel (of misschien heb je het zelf wel zo). Van de opgeruimde woonkamer, de keuken waar nooit vaat lijkt te staan tot de geknipte buxussen - alles altijd netjes. 

Hier staat er al twee jaar een uitgebloeide geranium in een tas (dat was zijn 'pot' niet dat jullie denken dat ik 'm nooit heb uitgepakt) in de voortuin. Vorig jaar kwam het ding spontaan nog eens tot bloei, maar nu is hij echt dood vermoed ik. Moet dus opgeruimd worden. In onze slaapkamer slingert de verjaarstooi van zoon zijn vijfde verjaardag, samen met wat boeken die niet in de boekenkast passen. De boeken moeten uitgezocht worden en die tooi... tja.. die moet nog maar even een mooi plekje krijgen. 

Een vest, een puzzel uit zoon zijn geboorteland, twee kettingen van zoon en een knuffelbeest slingeren ook rond het bed. Zoon vult de spullen dagelijks aan. Hij laat zijn aanwezigheid graag gelden in onze slaapkamer, ook al slaapt hij er zelf niet. En zo slaap ik al twee jaar met minstens één knuffelbeest in, onder of naast het bed. 

En zo zijn er nog ontelbaar veel dingen in huis die rommelig liggen te zijn.

Dit soort rommeligheid bedoel ik


Het is niet heel erg en in verhouding tot veel huishoudens is het hier best netjes. En in ieder geval schoon. 

Maar soms wenste ik dat we allemaal wat ordelijker waren. Niet té, maar gewoon net even iets netter, zodat je altijd alles gelijk kunt vinden. 

Hoe rommelig (of netjes) ben jij?


17 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar voor mij, helaas. Ook ik heb het (meestal) redelijk onder controle maar kan weleens jaloers kijken naar mensen die van nature opgeruimd zijn. Maar het is gelukkig al veel beter dan enkele jaren geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn als je zelf de vooruitgang ziet. Het lijkt mij ook heel prettig om van nature opgeruimd te zijn.

   Verwijderen
 2. Verkijk je ook niet op die nette huishoudens. Ik heb moeten leren wat rommeliger te zijn, ik was altijd aan het opruimen. Een dwang en drang ofzo. Daar is ook niks gezelligs aan als je als moeder de knuffels van je kind bijna in de speelgoedmand kijkt. Ik was bijna jaloers als ik ergens kwam waar de was gevouwen werd en wasmand en een berg wasgoed nog in de huiskamer stonden...en ze tijd maakten voor visite.
  Met Flylady kwam er voor mij een handvat waardoor ik minder ging doen(de meeste mensen leren van Flylady juist hoe ze op kunnen ruimen)Ik ga zaterdags los op de zone van die week en laat alleen in die zone mijn poetstornado rondgaan, de rest van het huis is gewoon leefbaar. En visite zal dus ook af en toe rommels zien. Pech. Maar wel gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed van je dat je handvatten hebt gevonden aan je drang om te poetsen. Wat heerlijk om wekelijks één ruimte helemaal schoon te hebben. Ik ken FLYlady ook, maar heb via haar inderdaad juist geleerd om op te ruimen. Grappig dat haar methode twee kanten op werkt.

   Verwijderen
 3. Met pubers en jong-volwassenen in huis is het niet anders. Ik dacht altijd dat het dan minder zou worden, maar ze weten gewoon dat, na 3x vragen, mam het toch wel opruimt. Het is dus mijn eigen schuld, dat weet ik, maar ik hou niet van rommel en probeer altijd de benedenverdieping opgeruimd te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ruim meestal ook wel op wat zoon (5) vergeet, hoewel ik natte handdoeken (zeg ik dan ook meerdere keren) soms ook wel rustig laat liggen tot hij er zelf last van heeft (lees: 's avonds een natte handdoek heeft).

   Verwijderen
 4. Ik functioneert gewoon niet goed als het niet netjes is. Ik word onrustig en kribbig. Sinds ik een huishoudschema voor mijzelf heb gemaakt, gaat het goed. Daarbij doe ik veel tussendoor in korte tijd. Even 10 minuten een lade opruimen of 20 minuten een kast. Je kan zoveel bereiken in korte tijd. Als ik echt een drukke periode heb, laat ik een eenmalige werkster komen van helpling. Echt een uitkomst. Ik sta erop dat iedereen de spullen die hij/zij gebruikt heeft opruimd. Verder weinig spullen kopen en weggooien/geven als je het niet meer gebruikt. Sinds wij zo leven houden we tijd en geld over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip van die werkster is wel een goeie. Weinig spullen hebben helpt inderdaad goed (nou nog van de overtollige spullen af zien te komen...)

   Verwijderen
 5. Ik heb het over het algemeen netjes. Niet overal natuurlijk, maar ik ben best tevreden. Wat ik standaard elke dag doe is een opruimrondje.Alles opruimen dat niet op zijn plek ligt. Dat scheelt enorm veel. De rest van de dag profiteer je daarvan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar. Hier probeer ik elke avond een opruimrondje te doen. Soms schiet het er wel eens bij in sla ik moe ben en dat merk ik altijd gelijk.

   Verwijderen
 6. Ik hou van orde en netheid maar ben totaal niet obsessief bezig met opruimen, kuisen. Als ik iets gebruik leg ik het nadien altijd terug op zijn plaats zodat ik het de volgende keer makkelijk terugvind. Mijn man daarentegen is iemand die alles wat hij in zijn handen gehad heeft laat rondslingeren en dan achteraf elke keer moet zitten zoeken 'waar' hij zijn gerief heeft achtergelaten. Het is verloren gezegd en gevraagd om alles na gebruik terug op zijn plaats te leggen. Ik heb het dan ook al jaren geleden opgegeven om hem te vragen wat meer orde te hebben want het maakt toch niets uit maar ik vind het vaak frustrerend dat ik achter zijn rug altijd maar moet opruimen. Doe ik het niet dan blijft alles gewoon liggen. Leest hij de krant, dan ligt die na het lezen, ofwel in de zetel, ofwel op de salontafel volledig uit elkaar getrokken. Zijn bril kom ik op de meeste rare plaatsen tegen : op zolder, bovenop de zitting van een tuinstoel want ik zette me er bijna op, op een plank van de voorraadkast (ik had er bijna een karton melk op gezet), in het tuinhuis en heel vaak 'ergens' op de keukentafel. Eén of andere keer zie ik hem niet liggen en vliegt hij van tafel als ik de tafel afkuis..... Hij 'verliest' ook regelmatig een bril aangezien hij, als hij elders is, even nonchalant omspringt met zijn bril en achteraf weet hij dan natuurlijk niet meer waar hij hem heeft achtergelaten. Met mutsen en handschoenen in de winter idem....
  Als hij een kast of een lade geopend heeft, blijft de kast meestal openstaan en een lade laat hij altijd ongeveer 5 cm openstaan. Als hij thuis is, moet ik ook heel goed opletten dat er geen gemorste koffie op de keukentafel ligt want als ik het niet opmerk als ik was opvouw, kan ik bepaalde kledingstukken opnieuw in de wasmachine steken...... Niet leuk als je partner zo wanordelijk is. Hij stoort zich er totaal niet aan als het huis er rommelig bijligt. Beter gezegd, hij ziet het zelfs niet...... Ik word door enorm nerveus en kregelig van dus zit er niet veel anders op of alles achter zijn rug op te ruimen.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog iets wat ik niet netjes vind en me enorm stoort, is dat hij altijd de toiletbril laat openstaan en dan ook nog meestal vergeet het toilet te spoelen.....
   Zijn jas hangt hij altijd in huis aan een stoel ipv iets verder te lopen en de jas aan de kapstok in de hall gaat hangen.

   Verwijderen
  2. Oh dat is wel erg lastig om een partner te hebben die echt heel rommelig is terwijl je dat zelf niet bent. Zelf stoor ik me weleens aan de rommeligheid van de man, maar soms ben ik ook blij dat hij niet heel netjes is: dan zou mijn eigen rommeligheid zo opvallen....

   Verwijderen
  3. Neen, het is absoluut niet plezant maar voor de rest zitten we volledig op 'dezelfde golflengte' en 't is dat dat een relatie maakt of kraakt, denk ik.....liesbet

   Verwijderen
 7. Heel erg herkenbaar! Wij zijn allebei ook rommelig... Maar het gaat wel steeds beter. Echt super netjes zal het nooit worden, maar we ruimen heel wat op en dat is al een stap in de goede richting ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn allebei erg rommelig, onze kinderen en schoonkinderen zijn rommelig en inze kleinkinderen ook! Toen ik pas getrouwd was en een voltijds baan had dacht ik altijd dat het daaraan lag en dat het ooit wel beter zou worden. Nu ben ik gepensioneerd, werk parttime, kinderen zijn al 25 jaar de deur uit, (klein)-kinderen wonen 1500 km verderop en wij zijn nog steeds erg rommelig aangelegd! Gelukkig kun je er oud mee worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! Ja je kunt er zeker oud mee worden. Gelukkig maar! ;-)

   Verwijderen