Pagina's

zondag 12 juni 2016

Een weekschema voor het huishouden

Hoewel ik mezelf niet heel huishoudelijk vind, hou ik er wel van als het huishouden goed op orde is - met zo min mogelijk kopzorg.

Daarbij is het voor mij belangrijk als dingen ingepland worden. Ik vind poetsen wel belangrijk, maar niet leuk en dus schiet het er gemakkelijk bij in. Het strand is nou eenmaal leuker dan stofzuigen... (hoewel het één wel zorgt dat je het ander moet doen...). En dus heb ik een heus weekschema.

Een heus poetsschema

Maandag doe ik niet zoveel, want dat is altijd een drukke dag. Wel breng ik het plastic en glas weg en haal ik de lege kliko op. Dat gaat in één moeite door, dus dat is handig.

Dinsdag wordt na het werk de bovenetage gepoetst: stoffen, stofzuigen, pakplekken afnemen en de badkamer staan dan op het programma.

Woensdagochtend ben ik vrij en duik ik in de administratie. Afspraken worden gepland, rekeningen betaald en papieren worden opgeborgen. Ook doe ik dan de boekhouding van de man.

Donderdag is zoon vaak moe en doe ik niet zoveel. Soms gaan we naar de bieb.

Vrijdagochtend is het tijd voor het wekelijkse poetsrondje beneden. Verder worden 's morgens vaak de boodschappen gebracht.

Zaterdag werk ik een uurtje in de tuin of doe ik reparaties (stel je van dat laatste overigens niet teveel voor: ik lijm stukken op broeken, schroef dingen in elkaar of repareer andere kleine dingen). Daarnaast is zaterdag de dag voor het halen van kaas en eieren (eens in de 3 weken of zo) en het wegbrengen van oud papier (ook eens in de zoveel tijd).

Zondag is plandag  en dus kijk ik wat er op de agenda staat. De boodschappen worden besteld en ik kijk even wie er de komende twee weken jarig is en bestel zo nodig een kadootje. Verder doe ik op zondag de handwas met de wasmachine- als ik een trommel vol heb.


Tussendoor hou ik de was en afwas bij en wordt er opgeruimd.


Het enige wat niet zo heel lekker loopt zijn de extra schoonmaak klusjes. Het voornemen is om dagelijks een kwartiertje 'iets' extra te doen, maar dat gebeurt in de drukte van alledag lang niet altijd.
En iedere huisvrouw weet dat je huis vervuilt als je alleen het vaste rondje bijhoud. Je móet met regelmaat ook wat extra's doen.

Ik peins er dus over om eens in de maand (of zo) een werkster te laten komen voor die extra poetsklussen. Iemand die eens fijn de badkamer voor me sopt, de ramen zeemt, de keukenkastjes aan de binnenzijde schoonboent en het terras veegt....

Hoe zorg jij ervoor dat die extra poetsklusjes gebeuren? 

6 opmerkingen:

 1. Ik heb 1 x per maand een werkster voor de grote beurten. 3 Uur a 12 euro

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is eigenlijk wel heel veel gemak voor 36 euro per maand... Ik ga me er eens in verdiepen.

   Verwijderen
 2. Ik ben al jaren fan van Fly Lady.
  Groetjes, Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook! Alleen lukt dat extra zonewerk dus niet meer sinds de komst van zoon.

   Verwijderen
 3. Alleen op maandag ruim ik altijd op wat in het weekend op een verkeerde plek terecht is gekomen.
  Se rest heb ik geen schema voor, soms op vrijdag stoffen en zuigen maar zaterdag is ook prima.
  Toen ik een hhhulp had ruimde ik vooral alles op, alles op eettafel en later weer terug waar dat hoorde, ook dingen die altijd al op zelfde plek staan op de andere dagen )lmaar ik vond het prettig (bijzet)tafels en aanrecht etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik geen schema volg, dan komt het er niet van ;-)
   Bovendien ga ik graag schoon het weekeinde in (of nou ja... schoon de vrijdag in.... met kinderen houdt het nooit zo lang).

   Verwijderen