Pagina's

woensdag 18 mei 2016

Zuinig in de keuken

We zijn de laatste tijd helaas niet zo zuinig. Of misschien zijn we het grotendeels nog wel, maar ik vóel me niet zo zuinig. En dus ben ik maar gewoon gestart met beter opletten in de keuken.

Dit betekent, beter opletten dat we restjes opeten en dat ook de laatste stukjes groenten in de pan verdwijnen. Óók zielige worteltjes zijn gekookt nog erg lekker (zeker met wat citroensap, komijnpoeder en een beetje gebakken knoflooksnippers). Restjes van de vorige dag gaan weer braaf mee naar het werk of worden bij een volgende maaltijd weer op tafel gezet.

Ik moet zeggen dat we er erg goed van eten. We eten sowieso buffet-stijl (misschien schrijf ik nog wel eens over het hoe en waarom) en het buffet wordt alleen maar groter met het opeten van die restjes :-) Het voelt onderhand net alsof we elke dag in een restaurant eten.

Grappig niet waar? Hoe je van besparen naar een gevoel van luxe kunt gaan.

Hieronder even een fotootje van een doordeweekse avondmaaltijd.
Dat is grofweg van links naar rechts: Tomaat-komkommersalade met verse koriander, witlofsalade met appel en mandarijn (restje), gebakken courgetteplakken, gekookte worteltjes met komijn, gebakken knoflook en citroensap (restje), pasta (met en zonder gluten), geraspte kaas en een tomatensaus met daarin een restje wortel en verse tomaat en gebakken spekjes.

Nou alleen nog eens mooie schaaltjes vinden...

Avondmaaltijd buffetstijl

Eet jij braaf je restjes op?7 opmerkingen:

 1. Vaak wel, maar het ligt er ook aan. Vaak heb ik restjes voor 1 persoon, terwijl als er iemand mee eet, ik die dan als gast wat 'compleets' voor wil zetten. Heb ik dus drie keer achter elkaar eters en kan ik de restjes niet goed bewaren, is de kans groot dat ze weggaan. Anders kan ik soms wel een hele week creatief eten van 1x koken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel restjes heb je dan als je er een week van eet. Maar dan kook je waarschijnlijk ook bewust teveel (deed ik ook vaak toen we nog maar met zijn tweetjes waren).

   Verwijderen
 2. Mijn man eet altijd alle restjes op : )
  En als er dan nog wat is, gaat het naar de kippen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je man is er dus als de kippen bij, als het om restjes gaat. LOL!

   Verwijderen
 3. Als ik kook voor mijn man en mij heb ik zelden restjes aangezien ik vooraf de porties die ik klaarmaak afweeg. Hebben we 'eters' dan heb ik wel restjes aangezien ik moeilijk kan inschatten wat en hoeveel mijn gasten zullen eten. Zowiezo maak je altijd teveel als er eters zijn uit schrik om 'tekort' te komen.
  Restjes worden hier altijd de dag nadien of 's avonds bij de boterham opgegeten en er wordt hier geen voeding weggegooid. Eergisteren had ik aardappelpuree over en die heb ik 's avonds met mijn boterham opgegeten. Misschien wel een rare combinatie maar goed 'eetbaar'. Ik vind het zonde om voeding weg te gooien....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben jullie dan altijd evenveel trek?
   Hier wisselt het bij ons alledrie nog wel eens hoeveel honger we hebben. Ik kook dus voor drie hongerige personen en hou daar niets tot veel van over.

   Aardappelpuree op brood klinkt lekker. Met gesmolten kaas erop nog beter ;-) Aardappels gaan hier helaas bijna altijd schoon op.

   Verwijderen
  2. Wij eten ongeveer altijd dezelfde porties : man staat op dieet en dan heeft het totaal geen zin om 'meer' te koken dan hij mag opeten. Ik voorzie per persoon 1 portie vlees, vis of kip (meer is overbodig en ongezond), 250 g groenten en 100 g aardappel (of 75 g deegwaren of 70 g zilvervliesrijst). Ik heb met die hoeveelheden ook genoeg en restjes heb ik meestal als we eters gehad hebben.

   Verwijderen