Glutenvrj eten: welke voedingsmiddelen laat jij niet graag staan?

Het zal misschien zijn omdat ik er nog niet helemaal in thuis ben, maar dat glutenvrije eten van zoon vindt ik toch wel een dure 'hobby' en nog best lastig ook.

Laatst had ik mazzel met een paar pakken bolletjes met een 35% kortingssticker, maar meestal betalen we het volle pond. En dan heb ik het niet eens over de zaken die ik niet koop (wegens schrikbarende prijzen): glutenvrije bladerdeeg, pizzabodems, wraps enzovoorts.

Glutenvrij


Heel jammer, want ook zoon is dol op eten en lust alles graag. Jammer genoeg blijken veel etenswaren klachten op te leveren. En dus is dit de laatste tijd een pizzaloos en hartige taart-loos huishouden - wat in onze ogen een gemis is. 

Nu kreeg ik van een vertrekkende stagiaire (die mij eens had horen zuchten over het eetgedoe van zoon) heel lief een boekje met allemaal glutenvrije recepten. Waarin dus ook brood-, gebak-, wafel- , pizzabodem- en pannenkoekrecepten zonder graan én melkproducten. 

Ik werd er helemaal enthousiast van. Na wat extra zoekwerk op internet voor de ingrediënten van een lekker graanloos broodje heb ik een berg ingrediënten besteld. 

Het voelt niet erg consuminderig, maar hopelijk is het dat uiteindelijk wel. Het is in ieder geval leuk  om ook voor zoon gewoon weer eens te kunnen bakken.
Als de brood- pizza en pannenkoekrecepten lukken, dan ben ik helemaal gelukkig. 

Voor iedereen die niet glutenvrij hoeft te eten: kijk hier eens voor een recept voor hartige preitaart,  Recept voor broodjes en een recept voor fabuleuze pannenkoeken.... (hoewel dit glutenvrije recept voor pannenkoeken ook erg lekker is)

De glutenvrije recepten volgen nog. 

Zijn er voedingsmiddelen die jij niet graag zou laten staan?



Reacties

  1. Ik eet al jaren gluten en suikervrij , ik heb ervoor gekozen om helemaal geen brood te eten omdat daar ook veelal suiker inzit . Maar somssss als ik de bakker binnenloop en voor mijn mannen een broodje koop . dat is ook eigenlijk het enigste wat ik mis . maar voor kinderen is dit natuurlijk anders xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoon is inderdaad dol op brood. Daarbij eet iedereen brood (wij ook). Dan wordt het lastig om hem geen brood te geven.
      De man at een poosje graanloos en dat beviel goed. Ook bij zoon, die dat deels mee at.

      Verwijderen
  2. Zelf maakte ik de pannekoeken voor mijn dochter met half rijstmeel half boekweitmeel, ei en melk. Niet echt duur dus. Sowieso werkte ik veel met rijstmeel, ook voor koekjes en cake.
    Een glutenvrij dieet bij coeliakie is net zo duur als je het wilt maken.Zo las ik gisteren over een glutenvrije jus a 66 euro per kilo/liter. Absurd,want als je puur vlees bakt met peper en zout in boter of olie is die jus al glutenvrij.
    Groenten en aardappelen(en rijst) zijn ook glutenvrij...zolang je niets uit pakjes en zakjes of wat bewerkt is erin stopt is het glutenvrij.
    In plaats van brood maakte ik pannenkoekjes voor dochter om mee te nemen naar school als lunch. Gevuld met gezond lekkers, groenten, kaas, fruit en dan opgerold in aluminiumfolie. want zeg nou zelf, kinderen met coeliakie moeten al best vaak wat laten staan, dan mag je ze op een ander vlak ook wel "verwennen". Ik heb wel geïnvesteerd in een goede koeltas, zodat ik altijd kon zorgen voor eigen eten. Zondag was bakdag, dan maakten we koekjes, pepernoten, een lekker brood, en zo leerde dochter ook zelf meedenken en zelf maken wat ze wél kon eten.Daar lag altijd de nadruk op, op wat ze wél mocht eten. Anders klinkt het allemaal zo naar als je je focust op wat niet mag.
    Owja, de IKEA heeft glutenvrije taarten in de vriezer. Die had ik altijd wel op voorraad. Die zijn niet zo duur en erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat pannenkoekrecept ga ik testen! Beide melen heb ik in huis en ze zijn inderdaad niet duur (zeker de rijstmeelvariant uit de Toko niet).

      Die Ikeataarten klinken zeer interessant... Weet jij of die ook lactosevrij zijn?

      Verwijderen
    2. Ik heb even voor je gekeken in de Livaad database, maar helaas niet lactosevrij.
      Op http://www.livaad.nl/database/ kan je per winkel, merk of product zien wat glutenvrije en lactosevrij is. Een handig hulpmiddel!

      Groet,Greet

      Verwijderen
  3. Mijn dochter heeft ook Coeliakie (diagnose toen ze 4 was, nu is ze bijna 12 jaar). In het begin vond ik dat erg lastig, vervangende producten, wat eet je wel, wat niet. En nu 8 jaar later zijn we erop ingesteld, kopen we gv pasta en bak ik zelf brood voor haar. Ik heb een tijdje voor haar een glutenvrij receptenblog gemaakt www.etenvanemilie.blogspot.com misschien zit er een lekker recept voor je zoon (en jullie) bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moest er erg aan wennen. Ik eet niet perse glutenvrij, maar wel lactose- en tarwevrij. In het begin was ik zo lang bezig met bedenken wat we moesten eten en hoe ik het moest inpassen voor mezelf. Maar inmiddels gaat het makkelijker. Ik kan een aantal dingen zelf maken gelukkig. En ik kan ook speltproducten gebruiken. Maar het is sowieso wel een duurder om zo'n dieet te volgen. Zeker de broodproducten/wraps/pita's/pizza's etc. En alles zelfmaken past gewoon echt niet altijd in mn schema.

    Gelukkig springen ook 'gewone' merken er steeds meer op in, waardoor ik wel makkelijker aan lekkere dingen kan komen.

    Eigenlijk vind ik het meest lastig dat ik niet spontaan ergens binnen kan lopen om iets te eten. Je vrijheid is daardoor een beetje ingeperkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste is inderdaad lastig. Ik neem voor zoon standaard al boterhammen mee. Dat scheelt wel. En misschien ga ik ook wel beleg meenemen, want de keuze is voor zoon soms vrij beperkt.

      Verwijderen
  5. Ja ik herken het, ik eet ook al jaren geen gluten en lactose meer en dat is soms best ingewikkeld en vervelend.
    Brood bakken doe ik tegenwoordig zelf, van teffmeel. Dit bevat veel goeds en gezonds. Het glutenvrije brood dat te koop is, bevat veel toegevoegde ingredienten en is niet echt gezond. Ik koop mijn een broodmix hier: http://teffcentre.nl/teff_broodmix/teff_broodmix_bruin
    Ik koop het in een zak van 5 kilo en zelf doe ik een week met een brood, het laat zich heel goed invriezen. Het bevat geen troep en zelf bakken is goedkoper en veél lekkerder dan wat je in de winkel koopt van schar.
    Wraps maak ik van kokosmeel en tapiocameel, naar mijn eigen recept: http://echt-eten-puur-koken.blogspot.nl/2015/02/pannenkoektortillawraproti-euh-wat-het.html


    Wat ik echt echt miste in het begin was vla. Vla maak ik tegenwoordig van koksosmelk en eidooiers, hartstikke lekker!: http://echt-eten-puur-koken.blogspot.nl/2015/08/vla-van-kokosmelk.html

    Ik ben benieuwd naar jouw recepten!
    Misschien heb je er wat aan. aan deze tips

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jouw vlarecept ga ik morgen maken. Zoon verheugd zich er erg op. Kan hij eindelijk weer eens 'yoghurt' eten met zijn vader.

      Dat andere recept klinkt ook goed. Betaalbaar ook (ook belangrijk).

      Verwijderen
  6. Wat lief van die stagiere! Ik vind het heel attent. En fijn dat je gewoon weer eens voor je zoon kunt bakken ook.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van het Atkinspagina heb ik een pannenkoekenrecept van mozarella en ei wat ook erg lekker is. Ik zal het voor je opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt heerlijk, maar zoonlief kan jammer genoeg niet tegen mozarella.

      Verwijderen
    2. Dat is erg jammer dan, success met de andere ideeen.

      Verwijderen
  8. Twee eieren en 1 banaan in de blender. Dit is een eenvoudig recept voor overheerlijke pannenkoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wel bv. 3 in een keer bakken op z'n Amerikaans. Kleine pannenkoekjes dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wel bv. 3 in een keer bakken op z'n Amerikaans. Kleine pannenkoekjes dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Twee eieren en 1 banaan in de blender. Dit is een eenvoudig recept voor overheerlijke pannenkoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts