Pagina's

dinsdag 17 mei 2016

De avondvierdaagse (waarom zou je?)

Volgende week maandag begint landelijk de avondvierdaagse. De school van zoon deed er al een briefje over uit dat we mee kunnen lopen volgende week.

Om 18.30 uur wordt er gestart en je kunt afstanden lopen van 2,5 / 5 en 10 kilometer.
Zoon was gelijk enthousiast over te verkrijgen medaille en zou zich ter plekke hebben ingeschreven (wat een schatje is het toch :-))

Wil ik zo'n medaille wel?

Alleen ben ik nog niet overtuigd. Want waarom zouden we meedoen? Wat is het nut / de lol om vier avonden met een groep ouders en kinderen rond een dorp te sjokken op een tijdstip die de bedtijd van zoon gaat verlaten (met als resultaat een sjachereinig kind aan het einde van de week).

Dat lopen leuk is, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik hou van wandelen en neem zoon regelmatig op sleeptouw. Zo liepen we gisteren in totaal zo'n zes kilometer naar een nabijgelegen strandje. Zowel zoon als ik genieten erg van dit soort tochten.

De verplichting om vier avonden achter elkaar met allemaal mensen die ik niet ken te gaan wandelen snap ik alleen niet helemaal, maar misschien mis ik iets.

Vandaar dus mijn vraag:

Wie doet er mee met de avondvierdaagse?
En waarom doe je wel (of juist niet) mee? 

24 opmerkingen:

 1. Wij doen nooit mee. Vroeger als kind ooit meegedaan maar ik vond er niets aan. te veel kinderen in een rij, lopen op een tempo dat ik niet wilde lopen, en er werd geklierd. Ik had er geen lol in. Wel liep ik lange afstanden met mijn ouders door natuurgebied en daar genoot ik van.
  Onze kinderen hebben nooit de behoefte gehad om mee te lopen. Zij mijden extra prikkels. Wel hebben we elk jaar de tocht ingehaald met bloemen voor de vrienden van de kinderen en bloemetjes voor mensen die ik ken die meeliepen. Deze bloemen bosje maak ik meestal met bloemen uit eigen tuin, gemixt met fluitekruid en soms een bosje gekocht er door heen gemixt.
  Tegenwoordig zie je overal zakken snoep als beloning en dat vind ik heel vreemd. Waarom zou je een sportieve prestatie belonen met snoep.
  Een keer heb ik dat wel gedaan toen een dinnetje van mij gezonde snoepkettingen verkocht om haar sponserloop te bekostigen voor Sister's hope.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook een kind wat snel overprikkeld is. Je tip om vriendjes en bekenden binnen te halen met bloemen vind ik een leuk idee. Die onthoud ik, dank je wel!

   Verwijderen
 2. Het is natuurlijk wel een echte Hollandse traditie en veel deelnemende ouders en opa's en oma's krijgen er nostalgische gevoelens bij omdat het ze herinnert aan hun eigen jeugd. Het is ook wel sneu voor je zoon als hij graag mee wil doen, maar niet mag, en dan buiten de groep valt op school. Hier gebeurt het in ieder geval maar zelden dat kinderen niet mee doen, het is echt een gebeuren dat per klas wordt gedaan met de meester of juf aan de leiding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik liep vroeger ook de avondvierdaagse, maar vind dat te weinig reden om zoon 'm ook te laten lopen. Overigens werd deze vroeger bij ons niet door kleuters meegelopen.

   Hier geloof ik niet dat alle kinderen mee doen. Het bijt hier ook een beetje met de tijden van zwemles namelijk en een aantal kinderen wonen een dorp / paar dorpen verderop.

   Klinkt alsof de avondvierdaagse bij jullie een verplichting is.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke en goede vraag. Ik denk dat de sfeer waarschijnlijk heel leuk is of zo. Maar ik snap jouw tegenargumenten ook heel goed.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat je niet mee wilt doen. Ik ben blij dat onze school niet meedoet; de kinderen zouden (denk ik ) niet willen, maar je voelt je dan wel een beetje verplicht omdat anderen ook mee doen.
  De reden om wél mee te doen doen zou voor mij vooral de gezelligheid zijn, maar ik begrijp dat dat voor jou niet aan de orde is. Succes met je beslissing!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga nog hyperventileren als ik aan de avondvierdaagse denk. Als kind deed ik er (natuurlijk) aan mee, want de hele school deed mee, dus groepsdruk....... En mijn ouders vonden het ook leuk, dus gaan! Maar ik was (en ben) geen loper dus bleef het tot en met de 6e klas bij 5 km. Terwijl de rest van de klas (in mijn herinnering iedereen, maar dat zal wel niet) al 10km liep schaamde ik me rot dat ik niet verder kwam dan 5km. Tel daar nog eens pesterijen en een ontzettend onzeker meisje bij op en klaar was het plaatje!
  Zoooooo blij was ik dat ze in onze huidige woonplaats niet aan de avondvierdaagse deden: godzijdank hoefde ik daar met mij kinderen niet naar toe. Manlief heeft het altijd jammer gevonden want die had wel leuke herinneringen aan de avondvierdaagse en hij is echt een loper (hij heeft zelf 2x de vierdaagse in Nijmegen gelopen inmiddels).
  Sinds vorig jaar houden ze hier ineens wel een avondvierdaagse en vorige week viel er een uitnodiging op de mat. Manlief deed even een poging om iemand in ons huishouden zo gek te krijgen, maar met mij, en twee pubers..........hahahaha, droom lekker verder ;-)
  Dus als ik het woord "avondvierdaagse" hoor, heb ik al direct de neiging om te roepen: "neeeee, niet doen!". Maar wel weer met deels andere argumenten dan jij. Maar groepsdruk is nooit het juiste uitgangspunt, dus in mijn ogen volg je de juiste redenering hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt ook echt niet relaxt...
   Van groepsdruk heb ik niet zo snel last (en gelukkig maar met een kind waarbij dingen vaak net even anders werken!). Meedoen omdat de rest ook meedoet vind ik persoonlijk een stomme reden. Ik ga wel even informeren of zoon zijn vriendjes meedoen. Zo niet, dan doen we waarschijnlijk niet mee.

   Verwijderen
 6. Hier doen alle scholen mee, en alle fanfares...het is een hele happening. Toen mijn vriendin naar elders verhuisde was ze zeer teleurgesteld in de avondvierdaagse aldaar. Maar waarom we meedoen...gewoon, voor de lol! Dus als je er geen lol aan hebt, kan je lekker thuisblijven, het is geen verplichting toch?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha nee ik voel me zeker niet verplicht. Ik was gewoon nieuwsgierig hoe anderen hier tegen aan kijken - gewoon om niet te snel iets af te keuren.

   Verwijderen
 7. als je zoon enthousiast is waarom zou je hem dan tegenhouden? t is een ervaring hij kan dan zelf kijken of hij t leuk vind of niet
  Als zijn klasgenoten wel meedoen en hij "mag "niet zal hij dat misschien als een belemmering zien.
  Hij/ jij leert misschien nieuwe mensen kennen
  misschien vind hij t leuk, misschien niet ( dan hoef je volgend jaar niet meer) maar zoals je zelf zegt bewegen is goed
  t leven bestaat uit keuze's maken en ervaringen opdoen, gun hem de ze kans

  ik liep 50 jaar geleden mee, heb er leuke herinneringen aan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoon is vijf he... hij kan volgend jaar (of het jaar daarop, of het jaar dáárop) ook nog mee doen. Bovendien is zoon enthousiast over alles. En niet alles kan altijd. In de eerste plaats omdat zoon zelf dat helemaal niet trekt.

   Daarbij vind ik dat ik het ook leuk moet vinden. Ik moet dan namelijk wel mee...

   Verwijderen
 8. Mijn meisje is nog niet in de avondvierdaagseleeftijd. Ik denk dat ik de keuzes van andere ouders hierin ga volgen.

  Argumenten vóór:
  - als de klasgenootjes gaan is het goed voor de contacten en gezamenlijke herinneringen
  - ik heb er zelf leuke herinneringen aan en dat gun ik mijn kind ook

  Argumenten tegen:
  - ik moet er zelf niet aan denken om als begeleider mee te gaan en volgens mij ontkom je daar niet aan als je kind meeloopt
  - als ze te jong is en het ten koste gaat van haar slaap vind ik dat een zwaarwegende reden om het niet te doen
  - ze snoepen vaak wat af. Ik vind dat geen goed idee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie samenvatting ;-)
   Volgens mij heb ik dezelfde voors en tegens.

   Overigens denk ik niet dat alle klasgenootjes gaan. Best kans dat juist zoon zijn drie beste vriendjes niet gaan. Ik ga eens informeren.

   Verwijderen
 9. Nooit aan meegedaan, verschrikkelijk haha, dat geslenter met je school, 9 van de 10 keer regende het ook nog wel.Gelukkig wilden de kinderen zelf ook nooit;)
  En elke dag in een andere kleur ook nog, nee dank je wel.
  Ik heb niet de indruk dat ze wat gemist hebben hoor, ze zitten nu allang op het vo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik vind het juist supergezellig! maar heb zelf ook 0,0 sociaal leven.. wat gezamenlijke vrienden en familie, maar zelf geen vriendinnen dus vind op t schoolplein kletsen of bij een avondvierdaagse gezellig...
  dochter loopt 31 mei met scouting. hier geen landelijke avond4daagse denk ik.. in ons dorp was t vorige week al en t dorp hiernaast, waar haar scouting zit dus 31 mei/1/2/3 juni...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb zelf de vierdaagse als kind nooit gelopen, mijn man wel. Toen onze zoon vanuit school voor de eerste keer (groep 1/2) een uitnodiging kreeg, ging hij dan ook enthousiast mee. Dat ging over 3 km en inderdaad de normale bedtijd werd niet gehaald.
  Vanaf groep 3 lopen de kinderen 6 km, maar dat zou betekenen dat hij echt veel later dan normaal naar bed an. Bovendien lopen wij zelf inderdaad heel veel (bos, strand, steden, etc.), maar is zo'n georganiseerde tocht niet helemaal ons ding. Ook ik vind het heel vreemd als ik zie hoe veel er gesnoept wordt. Ik begrijp heel goed dat de kinderen graag iets te snoepen willen en helemaal als alle anderen dit ook krijgen, maar ik zie in een avond meer snoep in de monden verdwijnen dan normaal per week gegeten wordt. Dat zou betekenen dat ze tijdens één avondvierdaagse net zo veel snoepen als normaal in een maand!
  Gelukkig heeft zoon er helemaal geen zin meer in. Man vindt dit wel jammer, maar ik zeg dat hij die avonden gewoon een extra grote ronde moet de hond moet gaan lopen. Desgewenst met zoon erbij, maar zonder snoep :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh.. dat snoepen vind ik wel een behoorlijke min. Geen idee of dat hier ook zo is.

   Die grote ronde met de hond klinkt leuker ;-)

   Verwijderen
 12. Als kind heb ik hem volgens mij één keer gelopen.
  Op de school van onze zoon (5jr) is het ook mogelijk om alleen laatste avond mee te lopen. Daar heb ik hem voor opgegeven, samen met een paar vriendjes. Iedere avond vind ik veel te veel en iedere avond een uur later naar bed, daar word hij ook niet gezelliger van.
  Dus één avond, om te kijken hoe dat gaat. En dat op de laatste avond heeft ook meteen wat meer gezelligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is misschien ook nog wel een optie. Slim idee!

   Verwijderen
 13. als kind altijd gelopen en ook met mijn dochter altijd meegelopen, we zijn dol op wandelen en ja die medaille is wel iets wat mijn dochter over de streep hielp, want wat als je niet meeloopt en je krijgt geen medaille en alle andere kinderen uit de klas wel? bovendien hadden we altijd veel plezier ,zeker als het mooi weer was en laat opblijven op een schooldag was natuurlijk ook een bonus. zo zie je maar weer dat iedereen andere ideeen en belevingen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja grappig dat iedereen er vanaf een andere kant naar kijkt.
   En leuk om te lezen dat jij en je dochter er zo van genieten.

   Verwijderen
 14. Mijn zoon was vorige jaar net een maand vier, toen de halve klas meeliep. Wat wilde hij graag ook meedoen! Maar ik vond hem toen nog te jong. Dit jaar heb ik hem er nog niet over gehoord. Maar ik weet zeker dat als de juf erover begint, dat hij mee zal willen lopen. Of dat echt een goed idee is weet ik niet (zoals jij als zegt: iets met bedtijd en chagerijnige kinderen). Maar ik denk dan: laten we het 1 keer proberen. Bevalt het niet, dan staan we volgend jaar weer aan de kant om aan te moedigen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Veel plezier alvast!

   Verwijderen