Pagina's

dinsdag 26 april 2016

De vier vrijheden

Hier in het zeeuwse waren de vier vrijheden van Roosevelt vorige week een steeds terugkerend thema (en dat de familie van Roosevelt oorspronkelijk uit Tholen zou komen, maar dat is weer een ander verhaal). Dat was natuurlijk omdat vorige week in Middelburg de Four Freedoms Awards werden uitgereikt in Middelburg met de prijswinnaars (waaronder Angela Merkel) en onze koning allemaal present.

Angela Merkel als kopstuk van de
Four Freedoms Award (?)

Het is maar goed dat zoon het niet wist trouwens, want die vind het idee van een koning wel wat (dan overigens wel met kroon en koets - je bent een koning of je bent het niet).
Maar goed... we dwalen af.

Elke dag, terwijl ik in mijn autootje op weg was naar het werk, werd iemand gevraagd welke van de vier vrijheden hij of zij het meest belangrijk vond.

Het ging om de volgende vier vrijheden:

- Vrijheid van meningsuiting
- Vrijheid van godsdienst
- Vrijwaring van gebrek
- Vrijwaring van vrees


En iedereen noemde wat anders, met vaak een sterke voorkeur voor juist dat punt.

Ook ik merkte een voorkeur te hebben: de vrijwaring van vrees. Omdat er dan waarschijnlijk ook geen honger is (want dat geeft ook vrees ;-)). En omdat leven met vrees gewoon heel naar is. Dat wens ik niemand toe. Overigens vallen eten en veiligheid beiden onder de basisbehoeften van een mens. Die zaken moeten (beiden!) eerst geregeld zijn voordat je toekomt aan andere zaken.

Welke vrijheid vind jij het meest belangrijk?


7 opmerkingen:

 1. Mijn voorkeur ligt ook bij de vrijheid vn vrees, maar de vrijheid van gebrek zit er dicht achter. Beide zijn zo basaal, zo nodig. Mensen kunnen (een tijd, een lange tijd) de andere vrijheden opgeven, om die 2 vrijheden te hebben. Die 2 kunnen elkaar wel afwisselen. Dus ik vind het moeilijk kiezen tussen die w.
  Wel leuke discussie, zo op de radio.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk kun je ook niet kiezen tussen die twee. Het zijn allebei basisbehoeften.

   Verwijderen
 2. Ik kan er niet goed uit kiezen.
  Wat mij wel heel erg heeft verbaasd is dat Merkel deze prijs heeft gekregen. Ze doet haar uiterste best om het dubieuze handelsverdrag TTIP zo snel mogelijk goed gekeurd te krijgen. Dit handelsverdrag gaat ten koste van de vrijheid en gezondheid van mensen, milieu, dieren. Het is alleen goed voor de grote cooperaties. Als zulke mensen deze prijs krijgen, word ik daar verdrietig van en laat zien dat we nu al niet meer in vrijheid leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft mij inderdaad ook verbaast. Zeker als je haar naast de andere kandidaten plaatst, zoals de gynaecoloog uit Congo die daar een kliniek heeft opgericht om verkrachte vrouwen en kinderen zowel medisch als geestelijk te behandelen / ondersteunen.

   Verwijderen
  2. Overigens viel hij onder vrijheid van gebrek (terwijl ik hem beter vond vallen onder vrijheid van vrees)

   Verwijderen
  3. Ik had die gyneacoloog die prijs gegund. Wat een super werk!

   Verwijderen