Pagina's

donderdag 10 maart 2016

Zelfstandig spelen

Gisteren was het woensdag en zoon kwam moe thuis uit school. Dan is hij snel boos en huilerig en is het soms even zoeken om het gezellig te houden (lukt overigens niet altijd).

Hoewel ik tv op sommige dagen een goed idee vind (lees: als ik zelf veel te weinig heb geslapen, ziek ben of zoon en ik een dag hebben waarop we aanhoudend botsen), probeer ik het tv kijken bij gewoon naschools moe toch zoveel mogelijk te beperken. Vaak is namelijk vooral het hoofd moe - en knapt zoon helemaal niet op van het hangen voor de tv.

Wat deden we wel?

 • Samen kleien en kletsen.
 • Een vriendinnetje ophalen om mee te spelen (van lekker rondrennen in de speeltuin knapt een kind bijna altijd op)
 • Zelf spelen terwijl ik poetste en kookte (ahum... pizza's in de oven schoof en een maaltijd voor mezelf opwarmde ;-))

Er werd aan het einde van de middag nog een half uurtje tv gehangen, maar daarna mocht zoon zichzelf zonder tv ook nog even vermaken én de tafel dekken. 


Het valt me de laatste maanden echt op hoe goed zoon zelfstandig kan spelen. Toen we hem net kenden kon hij dit absoluut niet. Inmiddels lukt het hem om zeker 30 - 60 minuten zelf in de weer te zijn met whatever hij dan ook bedenkt (soms met van die wat minder gewenste lumineuze ideeën - maar dat hoort erbij ;-))

Dit zou zomaar zoon kunnen zijn.
Zelfstandig spelen is soms gewoon een
nette term voor
Zelfstandig knoeien...

Ik las ergens dat een kleuter maximaal 30 minuten zelfstandig kan spelen. Heel knap dus van zoon.

Nou hebben we hier ook wel echt hard op geoefend, met dagelijks verplicht twee keer een moment zelf spelen met de kookwekker ernaast, opgebouwd vanaf 5 minuten per keer. Ik ben achteraf nog steeds blij dat we daar aandacht aan hebben besteed. Vooral omdat zoon meer uit lijkt te rusten van zelfstandig spelen dan van tv-kijken. Én hij krijgt er bijna altijd een goed humeur van. 

Kan jouw kind zelfstandig spelen?
En ging dat vanzelf?

10 opmerkingen:

 1. Wat knap van jullie zoon. Op de creche waar zoon naar toe ging 16 jaar geleden, heeft hij vanaf jongs af aan heel goed leren spelen. Ze maakten daar een hoekje met bijvoorbeeld autootjes, en een met blokken. Op een tafel stonden boerderij spulletjes en er was een poppenhoek. De kinderen kozen een activiteit en moesten dan ook daar blijven spelen. Als ze er van wegliepen dan motiveerde de leidster ze om weer terug te gaan naar het gekozen spel. Na een tijdje gingen ze rouleren. Werkte heel goed en thuis deden we dat ook. Zoon kon prima alleen spelen.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat handig van de creche. Fijn dat je zoon goed alleen kon spelen.

   Verwijderen
 2. Het spelen begint hier nu gelukkig te komen. Alleen ging het wel goed meestal een minuut of 20 en dan zochten ze elkaar op en was het drama. Nu gaat het sinds enkele weken steeds beter met het samen spelen. Ze kunnen dan met playmobil hele verhalen na spelen echt genieten. Moet er wel bij zeggen dat de jongste pas vorige week 4 is geworden en oudste is 5.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je kinderen ook steeds beter samen kunnen spelen. Ik vind het altijd zo leuk om naar kinderen te kijken als ze opgaan in hun spel.

   Verwijderen
 3. Wat goed dat hij dat al kan. Het is vooral voor een kind zelf ook heel fijn als zelfstandig spelen lukt, vervelen hoef je je dan nooit.
  Die van ons kon dat heel goed. Is enigszins en eigenlijk ging t als vanzelf met wat sturing van ons. Wij deden vaak een tijdje,samen spelen en dan ging hij alleen verder. Ook 'hielp' hij me met klusjes in huis zoals afstoffen en dat werd van daaruit dan weer een spel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook echt belangrijk dat een kind zelf kan spelen en niet afhankelijk is voor een ander om zich te vermaken.

   De truukjes die je noemt pas / paste ik ook wel toe. Ook ga ik wel gewoon bij zoon zitten als hij zit te kleien of zo. Dat vinden we allebei gezellig, ook als ik niet meeklei.

   Verwijderen
 4. Een kleuter maximaal 30 minuten? Daar sta ik wel van te kijken. Tobias speelt ook al best veel zelfstandig en voor mijn gevoel ook langer dan een half uur. En hij is pas 2.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook wel verbaast over die 30 minuten. Het was wel een mooie richtlijn bij het aanleren... ;-)

   Fijn dat Tobias al zo goed zelf kan spelen - en knap ook op die leeftijd!

   Verwijderen
 5. Onze zoon van 5 jaar kan al jaren zelfstandig spelen en ook hier inderdaad veel langer dan de 30 minuten. Hij doet dat eigenlijk al vanaf jongs af aan, niet iets dat we getraind hebben. Hij speelt dan hele verhalen met zijn speelgoed, super leuk om te zien. Filmpjes kijken mag hier ook (probeer wel op de tijd te letten maar ben niet super strikt of zo) en zo zie je bijvoorbeeld dat hij Toy Story echt naspeelt met zijn Toy Story speelgoed. Wel vind hij het fijn om in de huiskamer te spelen maar dat is niet zo erg, alleen maar gezellig juist :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoon speelt ook stukken van tv / youtube na. Als hij 'naspeelscenes' wil kijken vind ik dat ook wat anders dan gewoon tv hangen.

   Hier wordt er ook gezellig in de woonkamer gespeeld.

   Verwijderen