Pagina's

donderdag 31 maart 2016

Tips en truuks in de opvoeding: overnieuw

Één van de opvoedkundige truukjes die ik uit mijn boeken over adoptie en opvoeden haalde is 'overnieuw doen'. Het is een truukje die ik regelmatig toepas bij mijn kleuter.
En niet alleen ik ben er fan van. Ook zoon stelt bij een misgelopen actie regelmatig voor om het overnieuw te doen.

Overnieuw
Iedereen met kinderen kent ze wel. Van die reacties of acties van kinderen die even niet helemaal goed gaan. Variërend van de kat expres te wild aaien tot een grote mond of iets van mama pakken zonder te vragen. 

Geen halsmisdrijven, maar waarschijnlijk dingen die je toch niet wilt. Sommige kinderen hebben dit soort acties vaker dan anderen en steeds standjes geven is vermoeiend en vaak ook niet nodig. Tegelijkertijd wil je bepaald gedrag ook niet laten bestaan. 

Met een voorstel om het 'overnieuw' te doen, geef je een kind de kans om een situatie de tweede keer anders aan te pakken - al dan niet met wat hulp van de ouder. 
 1. Je spreekt het kind aan op de actie (nee.... zó doen we dat toch niet? Mag jij zomaar mijn oorbellen pakken?). 
 2. Laat het de actie overnieuw doen (Doe maar even overnieuw. Hoe kun je dit beter aanpakken? - al dan niet met wat hulp). 
 3. En je prijst het kind de hemel in voor de betere versie. 

Dit heeft een paar voordelen:
 • Het kind leert actief hoe iets wel moet.
 • Door het daadwerkelijk te doen wordt de gewenste manier makkelijker opgeslagen in het werkgeheugen - in plaats van het ongewenste gedrag. 
 • Je kunt afsluiten met een compliment in plaats van met (alweer) een standje. 
 • Het kind voelt zich competent. 
 • Kinderen vinden dit doorgaans een logische en leuke methode. 

Het leuke is dat kinderen onderling deze methode ook toepassen. Let maar eens op als er gespeeld wordt. Regelmatig doen zij dingen overnieuw, of wordt er in een groepsspel gesteld dat iets overnieuw moet.

Welke opvoedingstip vind jij een echte aanrader?

8 opmerkingen:

 1. Ik bedacht me net dat ik dit wel eens 'automatisch' doe, heb er nooit zo bij nagedacht, maar dit is een hele goede om bewust in te gaan zetten. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het automatisch al doet. Dat is eigenlijk het fijne aan dit truukje: dat hij gevoelsmatig klopt / logisch is.

   Als je het vaker gebruikt zul je merken dat de kinderen zelf ook voor gaan stellen om iets overnieuw te doen. Erg grappig vind ik dat.

   Verwijderen
 2. Wat een goeie tip. Oma van 4. Was vergeten dat ik dat 30 jaar geleden ook wel eens deed. Ga ik oppakken met de kleinkids :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen. Veel plezier ermee met de kleinkinderen!

   Verwijderen
 3. Wij doen dit ook al automatisch, maar niet met 'acties' maar met hoe ze iets zeggen.
  Zoals: 'ik wil nog een bord spaghetti!' 'O, wil jij dat?! En hoe zeg je dat dan?!' 'mama, mag ik nog een bord spaghetti?' 'ja hoor jongen, natuurlijk mag dat' :)
  Maar inderdaad, als ik hier nog iets bewuster mee omga zou ik het misschien ook wat vaker kunnen toepassen bij hun 'daden'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met woorden gebruiken wij het inderdaad ook. Van die commando's hoef ik ook niet en dan werkt een kleine correctie (overnieuw) heel goed.

   Verwijderen