Pagina's

zaterdag 12 maart 2016

Orde, extra werk en sokken

Ik las het eerste deel van Marie Kondo haar boek en richtte aan de hand daarvan alle kledingkasten opnieuw in. Aan het tweede deel van het boek ben ik nooit begonnen, omdat het leven er tussen door kwam (en er was geen sectie kinderen / speelgoed / tekeningen).


Hoewel ik ben blijven steken bij de makkelijkste gebieden (kleding en boeken), zijn er toch een aantal veranderingen doorgevoerd die nog steeds beklijven.

Het lastige is alleen dat ik eigenlijk niet goed weet wat ik van Marie moet vinden. Vooral als het gaat om onze sokken.En nee: ik praat niet tegen de sokken. Ik praat al tegen mezelf, de katten, zoon en tegen de man. Als ik tussen deze gesprekken en een enkel binnenkomend telefoontje door ook nog eens tegen alle sokken moet gaan praten, dan wordt het hier een heksenketel. Daarbij is het altijd maar de vraag wat zoon weer overneemt (en mee naar school neemt).

Nee: het gaat om het extra werk. Voorheen was ik flink nonchalant met sokken. Deze werden alleen op persoon gesorteerd en vervolgens in het mandje van de desbetreffende persoon gemikt. In het kader van het spelletje  'zoek zelf de bijpassende sok'. De mannen hier zijn lui met sokken, dus die liepen nog wel eens in twee verschillende of eentje met een gat en ik deed moeilijk met 3 verschillende soorten zwarte sokken waarvan ik dan 's morgens in het schemerdonker één gelijk paar probeerde te grabbelen.

Door Marie ben ik die sokken gaan vouwen voordat ik ze in die mandjes doe. Op zich niks mis mee qua hoe het oogt: (redelijk) nette rijen sokken, paar bij paar met de losse ergens aan de zijkant gegooid (er zijn mensen die nooit sokken missen kennelijk - ons huishouden heeft echter een sokkenvretertje, die we tot nu toe niet hebben kunnen vangen).

Maarrrrr: sokken in paren bij elkaar zoeken en vouwen kost echt wel meer tijd dan sokken los in een mandje gooien en iedereen zelf zijn gedoetje bij elkaar laten zoeken. Tel daarbij op dat dit ook geld voor onderbroeken (het vouwen dan).

Daarbij ben ik stiekum zo blij met de orde van Marie Kondo in de kledingkasten,  dat ik niet wil dat mijn systeem overhoop wordt gegooid, wat weer maakt dat de man geen was meer mag vouwen.


En dus heb ik tegenstrijdige gevoelens over Marie Kondo en wat zij schrijft over het opbergen van sokken.

Tip 1: begin er niet aan, want voor je het weet zit je eraan vast!
Tip 2: koop per persoon allemaal dezelfde sokken en zoek nooit meer naar ontbrekende sokken.

Hoe liggen jouw sokken in de kast? 

16 opmerkingen:

 1. Sokken vouwen? Gewoon oprollen in een bolletje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip 2'pas ik toe voor de man zijn sokken. Ideaal. Voor de rest zijn wij nooit sokken. Kwijt. Gewoon zorgen dat altijd beide sokken in de was gaan en ook in paren aan de lijn hangen. Zo zijn ze ook in notime gevouwen per paar. Een sokken monstertje kennen we hier niet haha.

  Ook ik ben de enige die de was vouwt. Manlief doet het op een andere manier en dan word mijn kast zo'n chaos, dan ben ik zo'n muts die alles opnieuw vouwt dus kan ik het net zo goed zelf doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap ook niet dat bij sommige mensen sokken 'verdwijnen'. Hier gaan gedragen sokken met het beengedeelte aan elkaar in de wasmand. Vul ik de machine dan trek ik de paren uit elkaar en steek ze direct in de machine zo ben ik zeker dat ze er per paar zijn ingegaan. Sokken kunnen gedurende de was niet verdwijnen. Als ik de was sorteer vooraleer op te hangen, leg ik de kousen per paar om op te hangen. Wie op 'die manier' werkt , kan gewoonweg geen sokken verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas doen mijn zwarte sokken dragende familieleden dit niet! Soms gooien ze ook gewoon 1 sok in de mand, omdat de andere onder het bed is beland en ze geen zin hebben daaronder te graaien.

   Verwijderen
  2. Of heb je een zoon die sokken in bed, onder bed, onder de matras, onder een kussen en weet ik veel waar neerlegt. Dus geregeld komt er maar één in de was.

   Verwijderen
  3. Als beide sokken in de was zitten, dan is de rest geen probleem. Het punt is dat ik samenwoon met twee slordevossen, die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen vieze sokken. En niet iedere sok haalt de wasmand. Sommigen verdwijnen voor eeuwig, andere vind ik terug op soms bizarre plekken.

   Verwijderen
 4. Nou bij mij verdwijnen er dus ook geregeld sokken. Er zijn altijd wel 4-6 sokken alleen en die pak ik dan weer als ik de andere sokken van de lijn haal en soms is er weer een paartje.

  Nav Marie Kondo ben ik ze op haar manier in laarzendoos gaan zetten en dat bevalt wel goed. Omdat ik ze allemaal uit elkaar haalde bekeken er verschillende paren waren vreemd gegaan. En nog steeds waren er een paar sokken alleen, die heb ik weggegooid. Nu hoop ik ook dat de sokkervreter ook verdwenen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het overzicht is wel een voordeel ja. Sokken moet je in de gaten houden. Zeker met een sokkenvretertje in huis...

   Verwijderen
 5. Hier verdwijnen ook regelmatig sokken en die komen dan op de raarste plekken weer tevoorschijn. Vooral de kindersokken is echt een ramp. Voor onszelf koop ik vaak een aantal dezelfde paren, dat scheelt weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar. Vindplaatsen die ik me herinner: onder de trampoline, in de zandbak (onder het zand...), achter de verwarming, onder de matras enz enz...

   Verwijderen
 6. Ik heb voor mijn man en mij allemaal dezelfde donker grijze sokken in dezelfde maat (38-42 ofzo). En voor onze 3 kinderen (jongens 11 en 14, meisje 12) allemaal dezelfde lichtgrijze sokken in dezelfde maat (35-38 ofzo) werkt perfect!! Groetjes Erna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow... dat is wel heel handig geregeld zo met de sokken... Waar vind he gelijke sokken voor de kinderen? Ik vind vooral van die setjes, waar ij er maximaal twee dezelfde sokken in een pak zitten.

   Verwijderen
  2. Hoi Nannie, bij de hema 5 paar voor 5 euro, vandaag 2e pakketje van 5 met 50% korting, online te bestellen. Groetjes Erna

   Verwijderen
 7. Ik heb al jaren speciale knijpertjes voor sokken (die gaan mee in de wasmachine). Dus voor ze de was in gaan zijn ze al gebundeld. Mijn sokken vretertje heeft honger inmiddels. Daarna maak ik er een bolletje van (zoals mijn moeder me geleerd heeft).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het van die knijpers en dat je ze dan in die wasmand niet kwijtraakt. Maar wie doet die knijpers erop en zorgt ervoor dat er twee sokken in de was gaan? (en als je huisgenoten dit ook doen - vertel me dan alstjeblieft hoe je ze zo getraind hebt!)

   Verwijderen