Pagina's

maandag 21 maart 2016

Mannen trainen

Sinds de komst van zoon ben ik een minderheid in dit huishouden. En buiten alle plezier roept het soms ook nog wel eens wat vragen op. Niet alleen over of iets in zoon zijn geval nature of nurture (zeg maar genen of opvoeding) is, maar ook of iets nou verdorie komt doordat het een jongetje is en geen meisje.

Zo is er de kwestie met het opruimen.

De man probeer ik al jaren te trainen, maar dat gaat maar matig. Het heeft me vijftien jaar gekost om hem te leren om geen lege melkpakken meer terug te zetten in de koelkast. Nu worden ze er dus naast gezet (...)

Ik schat zo dat het me nog wel wat tijd gaat kosten om ze in de plastic zakkenzak (wat denk ik nou... echt een paar bruggen te ver) vuilnisbak te krijgen.

Verder is het een lieve man hoor, maar met twee van dat soort is er straks geen plek meer naast de koelkast.

Een goede sticker voor naast de koelkast

De reden dat ik me enigszins zorgen maak (en twijfel over de trainbaarheid van mannen, dan wel mijn eigen trainersvaardigheden) is, dat ik vergelijkbare opruimstrategieën zie bij beiden.

Zoon zijn favoriete opruimstrategie is dat hij zoveel mogelijk in zijn speelkeukentje mikt en dan de rest er zo'n beetje onderschopt. Hij vindt het erg frustrerend dat dit wat mij betreft geen opruimen is (LOL!) De man propt bij voorkeur dingen in kasten of zet ze in de garage (die dus nooit netjes is). Zoek de verschillen....

Wat denken jullie: de mate van opgeruimdheid / chaos, komt dat door genen, opvoeding, of testosteron?
En zijn de mannen bij jou in huis trainbaar? 

13 opmerkingen:

 1. De mannen hier in huis zijn juist erg netjes, net als ikzelf. Bij de dochter heb ik de trainbaarheid maar opgegeven. Wanhopig wordt ik er soms van. Zelfs de muizen hebben al een weg naar haar kamer weten te vinden, vanwege restanten brood in boterhamzakjes in haar schooltas. Gelukkig heeft ze veel goede kanten, dus ik vergeef het haar maar. ;-)

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei... muizen zijn niet goed.
   Aan de andere kant: als dit haar meest slechte kant is, dan is dat ook mooi.

   Verwijderen
 2. Blogje naar mijn hart!
  Trainen heb ik opgegeven zodat het initiatief bij vriend ligt. Ik geef nu de opdracht dat te doen en dan lukt het die dag meestal wel.
  Omdat we midden in grote verbouwing zitten is het soms ook niet makkelijk een goede plek te vinden voor dingen die verplaatst moeten worden, dan zeg ik zet maar neer en ruim ik het zelf op.

  Vriend's opruimstrategie voor eigen spullen is ze in een grote bak flikkeren en dan wegzetten en bij voorkeur daar bovenop weer bakken. En hij vraagt zich dan altijd na een tijdje af waar wat is, meestal zeg ik dan begin eens onderop te kijken. Zo wie zo is alles stapelen favoriet voor hem heel normaal.

  Zelf ben ik de opruimer en hou er niet van als ik niet weer waar iets is. Wij zijn al boven AOW leeftijd en dan is accepteren meestal de beste oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Accepteren is bij veel dingen handig denk ik... ;-)

   Beide mannen zijn hier ook niet zo goed in opdrachten - helaas.
   Zoeken doe ik overigens zelden / nooit. Mijn standaard antwoord op de vraag 'weet je waar ... is?' is 'Geen idee: waar je het gelaten hebt.'

   Verwijderen
 3. mannen zijn eigenwijzer dan vrouwen. Je moet vaker een regel gewoon stellen (en ev. uitleggen wat het kost als ze het niet doen), als wet, niet als onderhalbaar object.
  Maar niet noodzakelijkerwijs sloridger. Ze zijn ook meestal sloridig bij zaken die ze zelf niet relevant vinden. Huishouden en gezelligheid voor veel mannen niet relevant. Ook niet als jij het niet doet.
  Wat hier helpt, is dat ik 1x per week 1 uur opruimactie hou, met een voorafgemaakte klussenlijst. En soms schuift er iets van klussenlijst naar hun gewoontes, da's dan pure mazzel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm... die één uurse opruimactie is misschien wel wat.

   Verder zijn wetten hier lastig door te voeren. Hoewel zaken als geen zooi beneden (van de man) en zo wel goed werken.

   Verwijderen
  2. En mannen zijn zéker eigenwijzer dan vrouwen. Ook die slordigheid bij zaken die ze zelf niet relevant vinden ken ik. Helaas!

   Verwijderen
 4. Tobias is tot nu toe absoluut trainbaar! Ik merk dat ie bij het kinderdagverblijf echt wel dingen leert qua opruimen en dat ie vaak zelf dingen in de prullenbak gooit of vanmorgen zelfs een shirtje in de wasmand gooide. Hij vindt dat momenteel zelfs leuk lijkt het wel ;) Ik hoop dat het zo blijft ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk blog. Mannen zijn niet trainbaar. Met drie mannen in huis word ik er af en toe gillend gek van. Toen de kinderen kleiner waren wilden ze nog wel opruimen (of helpen opruimen), deden ze ook nog braaf alle deuren achter hun kont dicht. Inmiddels zijn ze 9 en 12 en is daar niks meer van overgebleven. Opruimen is nu alles onder je bed schuiven. Ook een favoriete plek voor de vuile was :-)
  Man gooit alles in de schuur op een hoop. Dat is zijn domein dus daar zeg ik niks van. Zolang de fietsen er nog maar in passen vind ik het goed. :-)
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei... drie mannen in huis is wel veel.

   Voorbeeld doet ook volgen denk ik en dan is het lastig als je een man in huis hebt die niet goed is in opruimen.

   Verwijderen
 6. Zalige artikel. Ik denk niet dat je mannen kan trainen. Mijn vriend laat altijd de legen wc rolletjes liggen. Dan denk ik gooi dat toch weg man. Hij helpt mij gelukkig wel in het huishouden. Ik schrijf alles op en dat werkt heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja: die wc rolletjes! Dat snap ik ook niet.
   Zal wel net zoiets zijn als lege melkpakken.

   Verwijderen