Gluten- en lactosevrij bakken

Zoon kan niet zo goed tegen een aantal voedingsmiddelen. Niet zo heftig dat hij krimpend in bed ligt van de pijn, maar wel vervelend genoeg om er iets mee te doen. Waarschijnlijk gaat het om gluten en lactose / koemelk, met een licht vermoeden dat gist en peulvruchten ook niet fijn vallen.

Voor de gewone maaltijden lukt het inmiddels allemaal wel: zoon heeft glutenvrij brood (nu alleen nog zelf leren bakken...) en we hebben glutenvrije pasta. Aangezien we verder niet / nauwelijks uit pakjes en zakjes eten komen we hiermee een heel eind.

Behalve.... als we willen bakken. Met drie lekkerbekken in huis is de combinatie geen lactose en geen gluten een regelrechte ramp te noemen.

Ik probeerde de muffins van peulvruchten volgens een (aangepast) recept van Valhalla, maar daarvan liet zoon heel de middag scheten... Jammer, want deze muffins waren best goed geslaagd.

Dus op naar het volgende probeersel. Dat werden  suiker, lactose- en glutenvrije muffins met zomerfruit.

Muffins:
Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Voor mij hadden ze wel wat zoeter gemogen, hoewel ze me bepaald niet tegenstonden.
Ook lekker voor het ontbijt of als een soort luxebroodje. Het test team (waar ik onderdeel van uitmaak) hapte het geheel enthousiast in twee dagen weg.

Mocht je een minder grote zoetekauw zijn, Paleo eten, of dol zijn op ontbijtmuffins (echt... er zit niks ongezonds in dus je kunt je ongans eten aan die dingen) dan raad ik ze van harte aan. En anders gooi je gewoon nog wat suiker door het recept.


Reacties

  1. Ik zie in het recept dat er havermout in die muffins gaat daar krijg ik als glutenvrij en melkvrije eter ook heel veel Buikpijn van misschien iets om op te letten. Evenals de boekweitmeel die kan ik niet verdragen. Opgeblazen buik en veel windjes. Zelf bak ik voor zoete dingen met een mix van amandelmeel en kokosmeel. Het genius brood van de AH gaat bij mij het beste dat eet ik vanwege de prijs alleen in vakanties normaal eet ik rijstewafels, salade, soep of een gebakken ei.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je inbreng. Het geniusbrood valt hier ook goed. Dat van dat amandelmeel en kokosmeel ga ik eens testen, hoewel de muffins volgens mij wel goed vielen.

      Als het niet goed valt, dan krijgt zoon inderdaad ook een erge opgeblazen buik en een massa (stink) windjes.

      Verwijderen
  2. Mijn moeder bakt haar glutenvrije brood in een broodbakmachientje en ik zal haar eens het recept vragen. Voor onze dochter heb ik ook jarenlang glutenvrij brood gebakken in de oven maar dat was met een totaal ander recept en ik weet niet of ik het nu nog zal vinden. Zie je het zitten om je emailadres te plaatsen ?liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een e-mailadres voor mijn blog, maar vergeet 'm steeds te plaatsen...
      Komt eraan!

      Verwijderen
  3. Och, zonde. Mijn moeder maakt 'mijn' recept niet met bonen maar met een combinatie van kokos- en kastanjemeel. Misschien nog het proberen waard?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kastanjemeel kende ik nog niet... Ik ga maar weer 'ns googelen. In ieder geval zouden zoonlief en ik nog taart bakken deze week dus ik moet nog op zoek naar een recept.

      Verwijderen
    2. Kastanjemeel is ook lekker voor pannenkoeken. Met notenmeel alleen oppassen dat het niet te heet wordt.
      Recept voor appelkruimeltaart:
      Appels in stukjes. Wat rozijnen en kaneel erdoor, beetje citroensap en kaneel naar smaak.
      Je mengt 100 / 150 gram amandelmeel met 2 el. gesmolten kokosolie en eventueel iets zoets zoals honing. Dat doe je er overheen. Half uurtje op 170 graden, effe checken of de korst niet te bruin wordt anders zet je hem wat zachter.
      Maar dan moet je wel van appeltaart houden.... haha

      Verwijderen
  4. Ze zien er wel lekker uit moet ik zeggen. Wat fijn dat je al zo'n eind komt met koken op een manier waarvan je zoon geen last krijgt.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze waren ook lekker. Net even anders van smaak dan gewone muffins (minder zoet), maar ze gaven wel een fijn soort voldoening. Zeker voor herhaling vatbaar dus.

      Verwijderen
  5. Ik zal later vandaag wat recepten plaatsen die gv en lactosevrij zijn.
    Had jij er ook niet laatst naar gevraagd nav mijn blogpost over de verjaardag van s en de bananentaart die ik maakte?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat was ik! Er staat nog taart op het programma voor deze week... dus ik houd me aanbevolen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts