Pagina's

zaterdag 20 februari 2016

Wandelen in de Zeepeduinen (budgetuitje)

Onlangs togen we naar de Zeepeduinen bij Burgh (bij Burgh Haamstede), voor een wandeltocht op nieuw terrein. 

Ik kan melden dat het een aanrader is, ook voor een gezin met kinderen (mits je geen wandelwagen mee wilt nemen...). 

Startpunt wandelroutes Zeepegebied

Gebied:

Het Zeepegebied is een afwisselend landschap met hoogteverschillen, bos, zandvlaktes, duinen en poeltjes. In het gebied liggen ook een paar bunkers, waaronder één hele grote waar je op kunt klimmen. Dit is een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog. Het ding wordt de Walvisbunker genoemd vanwege zijn vorm. Deze grote bunker ligt op een heuvel, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. De bunkers zijn overigens gewoonlijk afgesloten voor publiek. 

Er loopt ook een kudde kleine shetlandpony's rond, van in totaal zo'n honderd paardjes. Er lopen ook herten in het gebied, maar met kinderen zul je eerder de onverstoorbare paardjes tegen komen. 


Kudde paardjes in Zeepegebied bij Burgh


De route is afwisselend en leuk om te lopen voor volwassenen, maar toch ook kort genoeg om het voor de kleinere wandelaars leuk te houden. 
De routes variëren van drie tot vijf kilometer. 

Doe (zeker bij vochtig weer) wel wandelschoenen aan. De wandelpaden gaan niet volledig over vlak terrein en zijn dan niet geschikt voor een wandelwagen. 
Zoon vond het klauteren en de afwisseling juist wel leuk. 


Wandelroute Zeepegebied

Speciale wandelingen

Een paar keer per jaar worden er speciale wandelingen georganiseerd. Je kunt dan bijvoorbeeld een paar bunkers van binnen bekijken (er zijn er zo'n 40 in totaal), wandelen over het landgoed van slot Haamstede of zelfs slot Haamstede van binnen bekijken. Dit alles onder begeleiding van een gids en tegen betaling. 

Bunkers

Bunkers Zeepegebied
De bunkers in de bossen van Haamstede zijn bijzonder, omdat het om een bijna compleet bunkercomplex gaat. Dit komt niet veel voor. Veel bunkers zijn namelijk gesloopt, de bunkers die er nog staan hebben meestal geen samenhang maar zijn wat losse overgebleven bunkers. 
In het slotbos staan zes manschappenbunkers, twee munitiebunkers en een grote hospitaalbunker: de walvisbunker genoemd (vanwege zijn vorm). Deze laatste bunker is een zeldzaamheid. Er zijn er oorspronkelijk in totaal zes gebouwd in Nederland, waarvan er nu nog vier over zijn. Deze bunker functioneerde als ziekenhuis en operatieruimte.  Slot Haamstede

Slot Haamstede bevindt zich midden in het centrum van Burgh Haamstede. Landgoed en slot zijn eigendom van Natuurmonumenten. Het oudste gedeelte van Slot Haamstede is gebouwd in de 13e eeuw. In de eeuwen erna werden er delen aangebouwd. De familie die er oorspronkelijk woonde, bewoond het kasteel nog steeds. Dit maakt dat het Slot niet altijd te bezoeken is. Je kunt een deel van het Slot bezichtigen op Open Monumentendag en er is beperkt toegang in de zomerperiode. 

Picknicken of naar bakkerij Sonnemans?

Bakkerijk Sonnemans in Burgh
De route start vlak bij het centrum van Burgh. Dus gewoon de auto bij Albert Heijn (of langs de weg) parkeren en een wandeling maken. De picknickspullen kun je desgewenst vooraf aanschaffen ;-)

Geen zin om te picknicken, loop dan na het wandelen eens binnen bij bakkerij Sonnemans, een eindje voorbij de Albert Heijn. Deze bakkerij heeft een terras en zitgelegenheid binnen en je kunt er desgewenst ook nog brood kopen. 


Bij bakkerij Sonnemans binnen
Eigenlijk is het een bakkerij, lunchroom, winkeltje en museum in één. De winkel staat staat binnen en buiten vol met spullen van vroeger en van rond de tweede wereldoorlog. Buiten staan ook nog een paar antieke Volkswagens. 

De bakkerij is ook op zondag open (net als Appie trouwens). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten