Pagina's

woensdag 27 januari 2016

Wie ruimt er bij jou thuis op?

Laten we eerlijk zijn: bijna niemand houdt van opruimen. Ok... behalve misschien Marie Kondo, maar die maakte er dan ook gelijk haar werk van.

Jullie weten het: ik ben niet zo'n fan van huishoudelijke taken, maar ik hou wel van een redelijk schoon en opgeruimd huis. En dat valt af en toe niet mee. 
Met twee mannen in huis die het liefst alles laten vallen waar ze lopen, drie boeven van poezen en mijn eigen rommeligheid moet ik soms echt uitkijken dat het geen bende wordt. 

Voor moeders gemak,
gooit iedereen zijn eigen zooi
in de vuilnisbak

Één van de truukjes die ik inzet is dat ik iedereen zoveel mogelijk zijn eigen zooi op laat ruimen. Vooral met de spullen van zoon moet ik daar erg op letten. Want sjonge jonge... wat kan dat kind een rommel maken zeg!  Eerst had ik het niet zo door en kon ik zelf na bedtijd nog aan de slag om de boel een beetje aan kant te krijgen. 

Vervolgens liet ik zoon wel één / meerdere keren per dag zijn rommel opruimen, maar vergat ik om er eisen aan te stellen. Gevolg: alles werd onder in een kastje gepropt / geschopt of geveegd. 

Inmiddels gaat het na enige oefening steeds beter. Er is nog wel eens wat drama over het niet op kunnen ruimen van het zelfveroorzaakte inferno, maar uiteindelijk (soms met wat hulp) liggen alle schelpjes, knuffels, barbiekleertjes, balletjes, beukennootjes, stiften, blaadjes en strijkkralen  weer redelijk geordend op hun plek. 

Dit is overigens extra fijn, omdat er op dit moment een serieuze strijkkralen vlaag heerst. En niet om aan elkaar te strijken (ik snapte al niet wat de lol daar nou van is - en zoon dus ook niet). Nee.... de kraaltjes worden overgegoten in kommetjes, bakjes en schaaltjes voor in 'het restaurant'. En soms is het stuifsneeuw, geld, pilletjes (van de dierenarts óf huisarts) - of (samen met chenilledraad ) een armband.

Het is vreselijk leuk spul om mee te spelen, maar ik moet eerlijk bekennen dat het me soms moeite kost om niet "stop hou op!" te roepen als zoon de kraaltjes wat al te enthousiast in de rondte strooit ('kijk mama het hagelt overal!'). Het lukt me tot nu toe echter redelijk goed om op zulke momenten zeer beheerst te zeggen dat het mag, maar dat ik wel verwacht dat hij de kralen zelf allemaal opruimt.

Tot nu toe gaat het redelijk moet ik zeggen. Met enige aandrang werden zelfs alle kralen uit het hoogpolige kleed gevist. Best goed van zoon vond ik zelf. Wie ruimt er bij jou thuis op? 10 opmerkingen:

 1. Haha, goede aanpak! Overigens vind ik opruimen op zich best leuk, dat levert tenminste resultaat op. Maar ik heb er - in mijn beleving - niet altijd tijd voor. Da's dan weer minder. Of misschien beter gezegd; zó leuk vind ik het dan blijkbaar ook niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! Zo werkt het inderdaad he... het resultaat is erg fijn, maar het opruimen zelf is minder leuk.

   Verwijderen
 2. Manlief en ik. Inmiddels ruimen de kids hun eigen zooi op in de woonkamer omdat dit van mij moet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat de kinderen hun eigen zooi opruimen. Volgens mij ruimt bijna geen enkel kind zijn eigen rommel volledig uit zichzelf, met plezier op.

   Verwijderen
 3. Ik ben toch wel de grootste opruimer bij ons thuis.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen met vijf kinderen. Er blijft toch altijd wel iets liggen, zelfs al laat je ze zoveel mogelijk zelf opruimen.

   Verwijderen
 4. Oef, allemaal strijkkraaltjes oprapen lijkt me nou niet zo'n prettig werkje. Dan heb ik liever papiersnippers die je gewoon even op zuigt. Ik probeer thuis ook iedereen zijn eigen rommel op te laten ruimen, maar dat valt soms inderdaad niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang ik het niet hoef te doen.....
   Het heeft daarna overigens geen strijkkralen meer gehageld - waar zelf op laten ruimen al niet goed voor is ;-)

   Verwijderen
 5. Ieder zijn eigen rommel meteen opruimen als je er klaar mee bent werkt nog het beste. Jong geleerd is oud gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ikzelf, gevolgd door onze oudste.

  BeantwoordenVerwijderen