Pagina's

donderdag 7 januari 2016

Roze laarzen

Mijn lieve schat van vijf is gek op roze. Roze, barbies, Frozen en lang haar om precies te zijn.

Aangezien ik geen ouder ben die denkt dat een jongen homo wordt van het spelen met barbies vind ik het allemaal best. Alleen.... nu is er de vraag voor roze kaplaarzen.

Ik vind het op zich prima, die roze laarzen. Roze is voor mij gewoon een kleur zoals blauw, groen, oranje, zwart en dus roze. 

Alleen vrees ik dat onze maatschappij een mening heeft over roze bij jongetjes. 
En daarmee ook de kinderen uit zijn klas, want die zijn best streng. 
Roze is voor meisjes en dus is het raar als je als jongetje roze kleding hebt.

Deze zijn het trouwens niet... de onze komen nog

Ik had de gewenste roze laarsjes net besteld (want zoon wilde ze echt heel graag) toen hij er op terug kwam. Mama zei hij. Doe die roze laarzen maar niet hoor, want ik vind ze wel heel erg mooi, maar dan gaan de andere kinderen me plagen en dan wordt ik boos. En dat is niet leuk.


Kijk.... en dat maakt me dan wrevelig. Want als een kleuter verdorie al niet kan dragen wat hij mooi vind...? 

We gaan van die roze laarzen gewoon de meest stoere roze laarzen maken die er maar zijn. 
En dan zien we wel. 


Mag jouw zoon roze laarzen? (of je dochter jongensspeelgoed?)


29 opmerkingen:

 1. Mijn zoon van 5,5 is ook gek op roze en hij mag het van mij ook gewoon dragen. Als iemand in de klas er wat van zegt zegt hij heel stellig: roze is mijn lievelingskleur, draait zich om en loopt weg. En omdat hij zo stellig is accepteren ze dat. Toen hij eind december een paarse jas wilde van de meisjesafdeling met heel veel glitters en bont was ik eerlijk gezegd stiekem wel blij dat ze die niet in zijn maat hadden (ik vond 'm namelijk heel erg lelijk haha) en die stoere oranje jas wel (vond hij ook mooi dus hij was sowieso blij), maar hij heeft wel knalroze veters in zijn stoere bergschoenen :-) en een paar gelakte roze teennagels met glitters. Prima toch, wat maakt het uit. Echt jammer dat het niet wordt geaccepteerd in zijn klas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Mooie reactie van je zoon. Ik ben benieuwd hoe zoon thuiskomt met zijn roze laarzen. Misschien valt het mee en is het vooral mijn eigen idee - ik hoop het!

   Verwijderen
  2. Hij is nogal eigenwijs en als ie eenmaal iets in z'n hoofd heeft... soms is dat heel fijn (zoals in dit geval) soms wat minder haha
   Ik hoop ook dat t meevalt, je weet nooit hoe het loopt

   Verwijderen
  3. Herkenbaar... Leuk hoor, kinderen met een sterke eigen wil, maar niet altijd... ;-)

   Verwijderen
 3. Ik heb een dochter, die al heel jong zei nooit kinderen te willen. Dat vonden de meisjes om haar heen maar raar, dat waren allemaal moedertjes in spé. Ondertussen is ze volwassen en heeft ze inderdaad geen kinderen, en een vriendengroep zonder kinderen.Probleem opgelost dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als meisje moet je inderdaad ook bepaalde dingen wel of niet willen. Fijn dat dit voor haar naar tevredenheid werkt.

   Verwijderen
 4. Eerlijk is eerlijk - IK durfde niet ...
  Toen onze zoon zijn roze fase had, heb ik er dus rond heen gepraat, zodoende is hij nooit met roze naar school geweest.
  Dochterlief daarentegen is geen meisje meisje en wilt geen kleedjes rokjes roze of ander meisjes gedoe en daar heb ik het dan weer veel makkelijker mee.
  Raar hoor ... :/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vreemd eigenlijk: meiden mogen inmiddels wel blauwe kleding aan of stoere schoenen, maar jongens geen roze...

   Het erom heen praten herken ik wel: wij doen dat nog even met de wens voor lang haar. Overigens eerder omdat ik denk dat het zoon niet zal staan (hij heeft van dat fijne, steile haar).

   Verwijderen
 5. Ik heb een erg hetero zwager die roze overhemden draagt :-)
  Inderdaad jammer dat kinderen er op afgerekend worden. En wat ik eigenlijk nog veel erger vind: stel dat je zoontje wel homo blijkt te zijn, dan is het plagen nog veel erger.
  Dat zou eens afgelopen moeten zijn. Accepteer elkaar eens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens Wilma! Het is jammer dat er zo gekeken wordt naar iedereen die net even anders is dan de middenmoot.

   Stoer van je zwager dat hij roze overhemden draagt en een goed voorbeeld voor al die jongetjes die van roze houden ;-)

   Verwijderen
  2. Haha, nou ja, roze overhemden zijn helemaal geen rare items onder een pak hoor, mijn man draagt ze ook. Maar raar eigenlijk dat er wel roze overhemden in de herenkledingzaken hangen maar dat roze laarzen echt gelabeld worden als "meisjes-goed". Wie dat toch ooit verzonnen heeft, dat labelen van kleuren.......

   Verwijderen
  3. Waarschijnlijk dezelfden als diegenen die de plaatjes op kleding bedenken. Voor jongens: spiderman, auto's vliegtuigen en monsters, gebouwen of stoere teksten.

   Voor meiden: prinsessen, paardjes, glitters, lieve afbeeldingen enzovoorts

   En waarom nooit auto's met glitter?

   Verwijderen
  4. Ik zie een gat in de markt: truitjes met monstertrucks met glitter :-).
   Mijn zoon is overigens ook gek op de superheldenkleding (spiderman, batman...maar ook mega-mindy :-))

   Verwijderen
  5. Jaaa! En dan gelijk ook maar een variant met monsters in roze!

   Verwijderen
 6. Mijn zonen mochten best roze dragen, maar bij roze laarsjes zou ik toch hebben geprobeerd het een andere kant op te sturen. Je mag een kind best tegen zich zelf bschermen. Dat is zelfs je taak als moeder. Mijn eigen moeder stimuleerde dit soort "eigenheid" altijd positief, en daar heb ik slechte herinneringen aan. Zielig, zoals mijn broertje gepest werd.
  Overigens zie ik keurige mannen in pak, maar wat vaak met een roze overhemd. Het is gewoon een kleur. Ik moet wel toegeven, dat ze er meestal geen roze laarzen bij dragen....;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien mogen die keurige mannen geen kaplaarzen aan bij dat pak... zo hou je sociaal-maatschappelijke obstakels, ook als je groot bent.

   Ik heb het er met zoon over gehad: mocht het erg onprettige reacties opleveren dan zijn andere laarzen of deze stoerder maken een optie.

   Verwijderen
 7. Ik sta er een beetje dubbel in. Ik vind het belangrijk dat je gewoon kunt dragen waar je je fijn in voelt, ik bedoel, ik loop nu - oké, als vrouw - ook nog gewoon in glitterschoenen. Maar wat ari-atari zegt vind ik ook wat in zitten: je mag je kind best tegen zichzelf beschermen. Het kan namelijk denk ik ook je hele eigenheid vernielen als je b.v. in een roze jas naar school gaat als jongen, omdat je roze mooi vindt en het gewoon ziet als een kleur, maar vervolgens gepest wordt om - want daar komt het op neer - je smaak. Ik denk niet dat iedereen even duidelijk zal zien dat bijvoorbeeld het roze niet meer dragen 'de' oplossing is. Of je moet zo sterk in je schoenen staan als de zoon van de eerste reactie, en kinderen hebben die het daarom accepteren.

  Overigens vind ik inderdaad ook wel dat er een verschil zit tussen een roze overhemd of roze laarsjes/jas met veel glitters en bont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou wordt ik toch nieuwsgierig... wat maakt dan voor jou dat een roze overhemd wel kan en roze laarsjes niet?

   Verwijderen
 8. Hier is het net andersom! Mijn dochter van 4 wil alleen maar shirts van Cars dragen en stoere jongensschoenen die we dus ook echt van de jongensafdeling halen. En inderdaad: dat is helemaal geaccepteerd! Al was het wel lachten toen ze op haar verjaardagslijstje om allemaal spullen van Cars vroeg én lippenstift ;-)
  Ze baalt er enorm van dat er geen haarclipjes zijn van Cars!

  Dat labelen van rose is een meisje en blauw is een jongen is trouwens nog helemaal niet lang wist je dat?

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen, deze kleurverdeling was vroeger precies andersom. Vooral in de katholieke wereld, waar Jezus vaak werd afgebeeld in het rood of roze en waar Maria in het blauw gekleed ging. Op deze manier werd rood en roze het symbool voor mannelijkheid en het blauw van Maria voor vrouwelijkheid

  Hoewel de bronnen elkaar tegenspreken over de periode rond 1920 (sommige bronnen melden dat het de regel was om jongens in het roze te kleden en meisjes in het blauw, omdat roze een sterkere kleur is en dus meer geschikt zou zijn voor een jongen) werd in 1940 het een en ander veel duidelijker. Producenten bepaalden toen namelijk dat roze voor meisjes was en blauw voor jongens, klaar. Dit is makkelijk en duidelijker voor de verkoop van babyspullen.
  van: http://www.wrmmagazine.nl/waarom-blauw-voor-jongens-en-roze-voor-meisjes/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant artikel zeg. Ik kende de geschiedenis van de kleurverdeling niet.
   Leuk om te weten dat roze eerst een jongenskleur was. LOL dat moet ik zoon vertellen, dat vindt hij vast leuk om te weten.

   Leuk zo'n stoere dochter. En die lippenstift snap ik wel hoor: je kunt best van auto's houden én mooi willen zijn.

   Verwijderen
 9. Jee dat zou toch helemaal niet uit moeten maken, zeker niet op die leeftijd! Volgens mij is het net hoe de volwassenen (meester/juf, ouders) er mee om gaan...
  Mijn broertje is als klein kind eens in een jurkje dat eerst van mijn zus was naar school gegaan. De juffrouw reageerde heel positief "Oooh, wat een prinses!" en er was niets aan de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De juffen maakt het niks uit. Of het enkel aan de ouders ligt dat kinderen onderscheid maken weet ik niet. Ik ken een kleutertweeling (twee jongens) waarbij de ene echt geen roze bordje wil (want voor meisjes) terwijl het de ander niet uitmaakt.

   Verwijderen
 10. Mijn zoon heeft een roze rugzakje van Fantorangen, een soort sesamstraatbeest. Hij heeft 'm al meerdere keren mee gehad naar school, dus blijkbaar levert het geen gezeur op, of boeit het hem niet.
  Kleuters zijn al zo hard voor elkaar he? Ik vind die overdreven jongens stoer / meisjes prinsessen zo... niet fijn! Hoera voor jouw zoon, hij zou het volgens mij wel kunnen vinden met de mijne :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL die van mij zou een ander jongetje met roze rugzak fantastisch vinden (en er zelf ook een willen ;-)). Het is jammer dat er zo'n strikte jongetjes - meisjes verdeling is terwijl kinderen op die leeftijd vaak dezelfde dingen leuk vinden (glitters, lampjes, beestjes oh ja en Frozen....)

   Verwijderen
 11. Toen mijn zoontje dezelfde (paarse) laarzen als zijn vriendinnetje op school als schoenen wilde (want echt schoenen, geen regenlaarzen) hebben we een compromis gesloten, hij mocht laarzen als schoenen, maar dan wel zwarte.
  Als hij paarse of roze regenlaarzen had gewild hadden we daar minder moeilijk over gedaan, want dan trekt hij die gewoon niet naar school aan, alleen 'thuis'

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier had zoon wel een poppenbuggy en een pop als kleuter. Daar ging hij het hele huis mee door. Met roze had en heeft hij niets. Zo kocht ik een keer een zalmroze overhemd voor de kerst feestelijkheden voor hem en dat moet ik nog steeds horen. Ik denk dat ik geen roze laarzen voor zoon zo kopen. Ik zou bang zijn dat hij gepest worden, op scholen lopen niet alleen kleuters rond.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn zoon (16!) draagt heel graag paars...
  Mijn man heeft ook roze overhemden en t-shirts, zijn uitspraak is: " I'm man enough to wear pink....."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL duidelijk dat voorbeeld doet volgen ;-)
   Die uitspraak van je man zou fantastisch staan op een (roze) shirtje.

   Verwijderen