Pagina's

woensdag 13 januari 2016

Over luiers, bedplassen en matige ideeën

Sommige ideeën lijken van tevoren heel wat. Tót je ze uitvoert.

Zo had ik een poosje geleden bedacht dat zoon 's nachts maar eens van die nachtluier af moest. Het kind is immers 'al' vijf en vanuit zichzelf leek hij geen aanstalten te maken om er iets in te veranderen. 

Dus verkondigde ik een heel pak luiers lang, dat er geen nieuw pak luiers kwam als dit pak op was.

...En daar ging opeens de laatste luier....

Natuurlijk net nadat ik mezelf een week lang 's nachts wakker had liggen hoesten, dus eigenlijk helemaal geen handig moment. Maar goed...er is nooit een goed moment voor dingen die mijn nachtrust kunnen verstoren. En als ik wat zeg, dan doe ik het ook. 
Dus kind lekker ingestopt zonder luier, met een dubbele anti-lek matrasovertrek op het bed. 

Al die extra was bij het zindelijk worden...

Ik heb hem 'maar' twee keer schoon goed aan hoeven doen vannacht. Het bed was maar één keer helemaal nat (of beter gezegd... eerst de bodem en daarna het dekbed). Vandaag polste ik voorzichtig of er misschien ook geoefend kon worden met een onderbroekje onder een luier (dan voelt een kind kennelijk ook dat hij geplast heeft, maar is er minder was...).

Zoon is echter vooralsnog vastbesloten: hij moet en zal zonder luier....


Afijn... we kijken het nog even aan. 
Gelukkig heb ik een droger....


Werden jouw kinderen makkelijk 's nachts zindelijk? 
Wat hielp daarbij? 

36 opmerkingen:

 1. Wij hebben zodra ze overdag zindelijk waren de luier ook snachts uit gedaan. Ze zijn dan al erg bezig met het gevoel van moeten plassen dat dit ook voor de nacht makkelijker gaat. Voor mijn gevoel ging het bij beide jongens als vanzelf. Natuurlijk ging het wel eens mis nu weten we zodra ze gaan liggen draaien in bed dat er geplast moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu moet ik er wel bij zeggen, dat mijn jongens van 3 en 5 nog steeds niet door slapen en dat ik er dus regelmatig uit moet voor ze. Om ze dan Gelijk te laten plassen is een kleine moeite. Meestal geven ze aan dat ze niet moeten plassen dan zet ik ze dus niet op het toilet.

   Verwijderen
  2. Fijn dat het in één moeite doorgaat. Wel pittig dat de kinderen allebei nog niet doorslapen. Wij laten zoon plassen, maar om half twaalf was hij dus al nat... Morgen een half uurtje eerder. Ik denk dat hij zo diep slaapt, dat hij het gewoon niet voelt.

   Verwijderen
 2. Dit hier ook bedacht toen duurde het nog een hele poos....dievan mij was er duidelijk niet aantoe...jongens zijn vaak wat later...uiteindelijk een plaswekker gebruikt en dat werkte !...niet gelijk maar dan werd hij wel wakker en was het bed minder nat na ongeveer 3 maanden helemaal droog...wel de plasluier met geluid en trilsignaal ..o ja soms kun je hem vergoed krijgen via de verzekering

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las dat je een plaswekker pas kunt gebruiken vanaf een jaar of zeven. Heb jij ervaring met eerder gebruik ervan?

   Verwijderen
 3. Onze kinderen waren overdag alletwee volledig zindelijk tegen dat ze 17 maand oud waren. De oudste was 's nachts zindelijk vlak voor de tweede verjaardag. De jongste deed er een jaartje langer over om 's nachts zindelijk te zijn dus was bijna 3 jaar.
  Eens ze overdag zindelijk waren en heel goed beseften 'wat' ze op het potje (of op het toilet met verkleinbril) moesten doen, zetten we hen halverwege de nacht even op het potje.Ze maakten een plasje en sliepen direct terug in eens we hen in bed legden.
  Onze kinderen zijn grootgebracht met stoffen luiers en dan voelen en beseffen ze veel vlugger wat het betekent nat te zijn.Toen we met de zindelijkheidstraining overdag startten, liet ik hen in huis vaak rondlopen met enkel een onderbroekje aan en daardoor zagen ze heel vlug het verband tussen een plasje doen en plots een natte broek hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat de kinderen zo snel zindelijk werden. Ik volg je redenatie dat dit mede dankzij de katoenen luiers is. Dat is ook de reden dat we nu 's nachts de luier uitdoen. Overigens is zoon overdag ook pas sinds een half jaar goed zindelijk.

   Verwijderen
 4. Met mijn oudste zoon heb ik iverdag gedaan wat jij nu in de nacht doet. Hij was toen al ruim drie jaar. Oudste zoon deed en doet alles op zijn eigen manier. Hij is heel veel ziek geweest toen in zijn eerste jaren en het leek me dat ook dat van invloed was op zijn fysieke ontwikkeling.
  We hebben hem 's avonds voordat wij gingen slapen ook geprobeerd nog even te laten plassen maar zoonlief was niet wakker te krijgen en wij vonden het sneu.
  We gingen verhuizen toen oudste zoon bijna vijf was en in de nacht nog steeds een luier nodig had. In ons nieuwe huis was hij ineens wel droog 's nachts. Bijzonder want hij had veel heimwee.
  Jongste zoon was bijna drie toen hij aankondigde geen luier meer te willen en vanaf dat moment was hij in de nacht ook droog. Ik heb weinig geoefend met hem. Jongste zoon ging vaak met zijn oudste naar het toilet. Voor de gezelligheid en zo heeft hij het geleerd. Ik had al plannen om ook met deze zoon hetzelfde te doen als met de oudste maar dat hoefde gelukkig niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat het droog worden toch opeens vanzelf ging. Wat je vertelt over je oudste zoon is heel herkenbaar. Onze zoon heeft op een andere manier nog dingen in te halen van de eerste jaren. Hij is namelijk door ons geadopteerd toen hij bijna vier was. Misschien gaan we ook gewoon te hard en is hij daar nog niet. Een kind heeft het namelijk nodig om alle stukjes te doorleven. Als dat (om wat voor reden dan ook) niet gaat, dan haalt een kind dat later in.

   Bedankt voor je inbreng! Dit geeft stof tot nadenken.

   Verwijderen
  2. Nannie, ik heb zo'n bewondering voor mensen die het aandurven om een kindje te adopteren en om het kindje een betere toekomst te geven.Wij kennen een gezin dat, toen ze twee eigen kinderen hadden, de beslissing nam om een kindje te adopteren. Eens de adoptieprocedure gestart was, werd die dame spontaan zwanger van hun derde kindje. Het adoptiekindje was een meisje dat al in een gezin of 6 'gewoond' had en elke keer teruggestuurd was naar de instelling. Het kindje had gedragsproblemen en een mentale achterstand. Ondanks dat bevriend koppel wist dat er problemen met het meisje waren, hebben ze het kindje in hun gezin opgenomen. Het derde eigen kind van het gezin is maar iets ouder of het adoptiekindje. Een paar jaar na de adoptie kreeg het koppel een vierde eigen kindje.... Als je die mensen en hun kinderen met elkaar ziet omgaan, zijn het allemaal 'eigen' kinderen en de broertjes en zusjes zouden voor elkaar door het vuur gaan. Ja, ik heb echt bewondering voor mensen die het aandurven om een kindje te adopteren en groot te brengen want het opvoeden van eigen kinderen is soms al niet makkelijk.Veel succes en gelukkige momenten met jullie zoontje.....

   Verwijderen
  3. Dank je, maar de winst is tweezijdig hoor ;-)
   Zoon geeft ons ook heel veel. En hij is zeker eigen: kinderen kunnen groeien in je buik, maar ook in je hart.

   Verwijderen
  4. Je kan het niet mooier verwoorden.....

   Verwijderen
 5. Ik vind het stoer van je dat je hebt doorgezet. En ik herken dat er geen goed moment is voor een verstoorde nachtrust!

  Top dat je zoontje in ieder geval heel gemotiveerd is. Wij maakten onze oudste zoon vaak even wakker om te plassen als wij naar bed ging. Want hij had ook moeite met droog blijven 's nachts, en dat hielp.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! We gaan dit ook gewoon even volhouden en dan zien we wel of het een goed idee was, of dat we simpelweg te vroeg zijn...

   Verwijderen
  2. Ik laat zoon van 5,5 altijd nog even plassen voordat wij gaan slapen en dat gaat bijna altijd goed. Heel soms als hij erg moe is of midden in een groeispurt zit gaat hat mis maar dat is zelden, denk al 4 mnd geleden. Volgens mij zijn we hiermee begonnen net voordat hij hij vier was en na een week met veel was ging het goed (nog even doorzetten dus...). Hij kan inmiddels wel zonder dat laatste plasje denk ik, maar hij vind het fijn om me nog even te zien en te knuffelen. Anders komt hij er 's nachts uit om dat te doen (en dat ben ik liever voor :-))

   Verwijderen
  3. Fijn dat het met jullie zoon zo goed gelukt is. Dat nachtelijke knuffeltje klinkt ook wel gezellig :-)

   Ik hoop erg dat wij hetzelfde schema gaan volgen. Één week met veel was kan ik wel aan...

   Verwijderen
 6. Onze jongste had zelfs met 13 jaar nog wel eens een klein ongelukje (geen nat bed, wel nat ondergoed). Plaswekkers, stickervellen hielpen enigzins maar niet afdoende. Met schoolreisjes ging daarom minrin mee van de huisarts. Mettertijd is het dus vanzelf over gegaan. Ook ik was blij met de droger.
  We hebben er geen probleem van gemaakt. In de familie kwam meer bedplassen op latere leeftijd voor en de oudere generatie had pijnlijke herinneringen aan hoe daar mee werd omgegaan. Er speelt wel een zekere nervositeit in de familie, zelf wijt ik het daar aan. Als ik dit lees denk ik: wat heerlijk dat het vanzelf is overgegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap om daar relaxt mee om te gaan. Het lijkt me heel fijn voor je dochter.

   Verwijderen
 7. Die waterdichte hoeslakens drogen zolang, en op den duur gaan deze ook doorlekken. Wij gebruikte later een professionele matrasbeschermer waterdicht van zorgmatras.com voor onze jongens. Zodoende konden we gewoon onze eigen lakens blijven gebruiken en het bed was supersnel verschoond s'nachts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik ga zo eens kijken, want die hoeslakens doen inderdaad lang over het drogen. Zelfs in de droger worden ze niet helemaal droog.

   Verwijderen
 8. Als je zelf naar bed gaat, hem nog even eruit halen om te plassen? Die paar uurtjes komt ie misschien wel goed droog door. Wel stoer hoor dat hij het zelf wil. Ik hoop dat ie snel droog is 's nachts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben we gedaan: zoonlief was bij het laten plassen al nat, plaste nog wat op de WC en had 's morgens nog eens een kletsnat bed...

   Geen idee waar al dat vocht vandaan komt...
   Vanavond laat ik hem weer plassen, maar dan een half uurtje vroeger.

   En ja: best stoer dat hij het zelf ook wil.

   Verwijderen
 9. dochter ook met 5 en met spannende tijden nog vaak ongelukjes. sinds reflexintegratie is dat ook over :D jongste is 3,5 sinds sept/okt overdag zindelijk en sinds 2 weken ook snachts! durfde het zelf neit aan omdat dochter pas veel later snachts zindelijk werd, maar t ging eigenlijk heel makkelijk. vaak zelf wakker om te plassen (al met zijn luier) en zonder luier maar 1x een nat bed gehad. eergister durfde hij zelfs alleen te gaan plassen in het donker :D voorheen riep hij mij en moest ik mee. nu riep hij wel, en ik zei ga maar, en hij ging... wauw! maar ook heel vaak dat hij niet wakker wordt en toch een droog bed heeft. heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik leg trouwens matrasbeschermers van kruidvat erin. eerst de celstofmatjes uit mijn kraampakket, maar die zijn nogal prijzig bij onze apotheek en in de drogist niet te verkrijgen. maar bij kruidvat hebben ze grotere celstofmatjes die ze dus matrasbeschermers noemen. meestal in hetzelfde schap als de luiers. ideaal!!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip! Zijn het wegwerpmatjes?

   Verwijderen
  3. Interessant om te weten dat er een link ligt met bedplassen en reflexintegratie ( logisch eigenlijk ook). Die hou ik zeker in mijn achterhoofd. Dank je!

   Verwijderen
 10. bij onze zoon van bijna acht gaat het ook nog regelmatig fout. wij laten hem savonds altijd plassen rond tien uur. soms komt hij wel zelf uit bed om te plassen soms gaat het fout. we hebben een matrasbeschermer op zijn bed en er 1 extra!
  zoon vind het heel erg als het gebeurd. wij geven aan dat hij er niets aan kan doen en het ook geen probleem is. we stoppen hem s nachts onder de douche, verschonen zijn bed en klaar. geen probleem van maken! als het nachten achter elkaar gebeurd doen we hem een luier om, mits hij dat zelf ook wil!
  we maken er geen probleem van, voor het kind zelf is het ook vervelend en het gaat (mag ik hopen) vanzelf over. er zijn veel kinderen die nog bedplassen.

  overdag is een ander punt. dan is hij wakker dan moet hij zich er duidelijk bewust van zijn. ook moet hij niet denken ik heb nog geen zin want ik ben nog zo lekker aan het spelen om vervolgens 'te laat' te gaan.

  succes ermee hoor! en volg vooral je eigen gevoel, jij kent je eigen kind het beste!!

  grts finz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor kinderen ook vervelend als ze nog niet zindelijk zijn. Overdag is inderdaad iets anders dan 's nachts. Juist omdat het in de slaap gebeurd, maakt dat het een lastig iets is om op te lossen.

   Verwijderen
 11. Onze zoon van 6 is overdag al jaren zindelijk, maar 's nachts wil het niet altijd. De ene nacht is hij droog (soms nachten of weken achter elkaar), en dan opeens weer volle luiers. Hij plast altijd voor het slapen gaan, en soms nog een keer extra. Hij slaapt gewoon erg diep en omdat hij lang een moeilijke slaper is geweest wil ik hem er niet voor wakker maken. Ik ga er vanuit dat het vanzelf wel goed komt. Zijn broertje van 5 is al jaren overdag en 's nachts droog. Hoe verschillend kinderen dus kunnen zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoon slaapt ook heel diep. Gelukkig slaapt hij na het wakker worden wel weer in (anders zou het een bijzonder kort experiment zijn).

   En ja: wonderlijk hoeveel verschil er binnen één gezin kan zijn.

   Verwijderen
 12. Bij mijn kinderen maakte het verschil wat ze gedronken hadden (na vier uur smiddags zeg maar)Sinaasappelsap en andere sappen, en frisdrank, maakte dat ze vaker/meer plasten. Gewoon thee zonder suiker maakte dat ze minder plasten. Misschien heb je wat aan die tip.Ze waren rond drie jaar snachts zindelijk, we gebruikten stoffen luiers. Ik denk dat dat veel verschil maakt,omdat ze nat worden beter voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe wordt hier na vieren ook alleen thee zonder suiker gedronken. Maar zeker bedankt voor de tip, misschien is iemand anders hier weer mee geholpen.

   Verwijderen
 13. Wij hebben als regel: 7 nachtjes een droge luier, dan mag je zonder proberen. Onze oudste heeft een blaasprobleem waardoor hij nog steeds nat is snachts en heeft daarom ook een broekje aan. Hij schaamt zich enorm maar er is geen andere keus. Voor hem heb ik een molton bij de thuiszorgwinkel gehaald, ideaal! Heb vooral geduld! Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig voor je zoontje zeg, dat het droog worden 's nachts zo moeilijk is door een blaasprobleem. Wel iets om hier in de gaten te houden als het droog worden niet lukt. Er kan natuurlijk ook altijd iets medisch zijn.
   Bedankt voor de tip van de molton.

   Verwijderen
 14. bedankt voor het noemen van de reflexintegratie. heel herkenbaar en ik ga kijken waar (jong)volwassenen terecht kunnen. want ik zie heel veel raakvlakken (buiten dit blogonderwerp om)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het leeftijdsverschil tussen mijn beide dochters is bijna 4 jaar en ze waren ongeveer tegelijk snachts droog. De jongste was toen bijna 3.

  BeantwoordenVerwijderen