Pagina's

zondag 31 januari 2016

De vijf leukste series voor kleuters op netflix

We zijn nog steeds ziek en dat betekent dat we meer tv kijken dan gewoonlijk: lang leven netflix! Voor mezelf vind ik netflix leuk, maar voor kinderen is het helemaal ideaal. Je loopt namelijk alle reclame en rotzooi van tv mis. En er zijn meerdere series die erg in smaak vallen bij ons beiden. 

Dus geheel in stijl met ons tv-gehang een selectie leuke series voor kleuters (met hier en daar een linkje, voor wie geen netflix heeft...)
  • Pieter Konijn: dit is een prachtig getekende serie over drie konijntjes die spannende avonturen beleven bij hun dagelijkse zoektocht naar lekkere groenten. Daarbij worden ze regelmatig achtervolgd door mijnheer Vos, Dirk Das en Mijnheer Verhoef (de verbouwer van lekkere groenten...)In de verhalen zitten op mooie wijze levenslessen verweven over vriendschap, volhouden, doen wat je beloofd en dat je dingen leert door ze te doen.

    Het oorspronkelijke eerste verhaal van Pieter Konijn dateert van 1893 en is van Beatrix Potter. Er zijn ook boekjes van. Zowel de boekjes als de dvd's worden zeer gewaardeerd op Bol.com. De boekjes hebben wij zelf nog niet, maar mogelijk komt dat nog. Zowel zoon als ik zijn namelijk helemaal weg van de serie. Heel knap hoe een verhaal van meer dan een eeuw oud zo mooi tot leven wordt gebracht op de televisie.

    Ikzelf vind vooral Benjamin (het jongste konijntje - duh) erg schattig. Het is een echt kleutertje dat het al snel spannend vindt en die nog niet alles begrijpt maar wel enthousiast mee doet. Als mantra zegt hij bij spannende dingen steeds tegen zichzelf "Konijnen zijn dapper! Konijnen zijn dapper"
  • Ben en Holly's little kingdom. Deze getekende serie speelt zich af in een magisch land met elfen en andere kleine wezentjes. De serie is opgebouwd uit eenvoudige, 'platte' tekeningen, waarbij ik vooral de rode krulletjes op de wangen (zgn blosjes) erg schattig vind.

    Het leukste vind ik de stoute juffrouw Pruim, de meest ongehoorzame, onredelijke en tegelijkertijd liefste juf annex huishoudster (?) die je ooit met een toverstafje rond zag lopen. Er zitten ware levenslessen in deze serie over samenwerken, delen en problemen oplossen, maar niet nadrukkelijk aanwezig en met veel humor gebracht.
    Een echt lieflijke, sprookjesachtige tekenfilmserie waar ook ikzelf met plezier naar kijk.                                                                                                                                                  
  • Casper en Emma: dit is een Noorse serie (en er is ook een film van) over twee kleuters die elkaars beste vriendje zijn. Samen maken ze van alles mee. Deze serie is gefilmd en daardoor erg aansprekend voor kinderen. Zeker omdat het over dagelijkse dingen gaat, die op een aansprekende manier worden gebracht: boeken lenen bij de bibliotheekbus (en daarna bibliotheekje spelen), een brandoefening, een feest op school, verlegen zijn enzovoorts.

    Deze serie heeft veel leuke kanten: de knuffelbeesten die tot leven komen als de volwassenen weg zijn, de moderne gezinssituaties (de alleenstaande moeder van Emma is dierenarts, de ouders van Casper werken allebei) en de echtheid van beide acteurtjes maken het tot een heel aansprekende serie. "
  • Sien van Sellingen: nog een gefilmde serie over een klein meisje wat op een boerderij woont, samen met haar broers, zus en ouders. Sien is nogal eigenwijs en inventief en dat geeft mooie televisie. Zo laat ze de koeien vrij, omdat een klasgenootje zegt dat het bij haar thuis stinkt (naar koeienpoep) en knipt ze oma's haar (terwijl ze slaapt), omdat opa dat niet meer kan doen. De moeder in de serie vind ik persoonlijk wel er knorrig en snauwerig, maar de rest is leuk.                                 
  • Conny: Conny is een überbrave serie over een kleuter die van alles beleeft. Ze gaat op zwemles, naar school, naar de tandarts, verhuizen enzovoorts. Allemaal zaken die ook kunnen spelen in het leven van een kleuter. Verwacht geen spanning, humor of wilde actie. Heet de aflevering "Connie gaat paardrijden" dan gaat het over Conny die gaat paardrijden.

    Mocht je geïnteresseerd zijn in één van de positief gerichte opvoedingsstromingen, dan is dit een goede serie ter inspiratie: Conny's ouders buigen alle ongewenste zaken moeiteloos om met een lach in de stem. Het geeft bepaald inspiratie - hoewel het mij na aflevering twintig eerlijk gezegd wel een beetje ging irriteren (ik bedoel... zijn er echt ouders die nooit, maar dan ook echt nooit geïrriteerd raken? Op mij komt het een beetje irreël over.)

    Het is een goede serie om komende nieuwe / spannende situaties zoals tandartsbezoek, eerste dag op school, verhuizing voor te bereiden. ook leuk voor jongere kinderen. 
Waar kijken / keken jouw kleuters naar op tv?

2 opmerkingen:

  1. Ja wat een leuke series op Netflix. Wij kijken er zelf ook graag naar. Op dit moment seizoen 4 van Homeland, geweldig. Daarvoor Breaking Bad.
    Onze zoon keek dolgraag naar Bob de Bouwer, dat was toen nieuw. Ook Brum, Brandweerman Sam en Pieter Post waren favoriet. Ook een staartje Dora en Diego. Zoon is inmiddels 16 jaar.
    Dochter was dol op Dora, Nijntje, Kleine prinses, Sien van Sellingen (toen bij Kindertijd). Het zandkasteel, Knofje en Lola en Charley. Die laatste vond ik zelf ook erg leuk. Daar kregen we ook een stapel tijdschriften van (via een vriendin) en bestelden we voor dochter een broodtrommel van.
    Dochter is nu bijna 11 jaar maar Sien van Sellingen vindt ze nog steeds leuk.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Homeland is inderdaad leuk. Blacklist is ook leuk om te kijken. Zoon is inderdaad ook dol op kleine prinses en Lola en Charley. Die laatste heb ik jammer genoeg niet op netflix kunnen vinden.
      De meeste series die ik noem vinden oudere kinderen inderdaad ook nog leuk.

      Verwijderen