Pagina's

donderdag 10 december 2015

Poetsen met een strakke planning

Het klinkt erger dan het is hoor, maar het huishouden wordt hier wel degelijk ingepland. 
Want weet je wat het is...? Ik heb bijna nooit zin om kastjes te poetsen of spinnenrag van het plafond te vegen. Of... als ik wel zin heb, dan heeft zoon ernstig geen zin dat ik wat ga doen, of het is 23.30 uur.  Poetsbuien komen bij mij namelijk vooral 's nachts voor - leuk als je single bent, maar niet met een man en kind wat elke dag vroeg wakker is. 

En dus wordt de boel ingepland. Maandag dit, dinsdag dat enzovoorts. Elke dag een vast ding en daarbij dan nog een kwartiertje iets extra's. Alles gebaseerd op het principe van FLYlady, die zowaar een wekelijks wisselend lijstje van extra klusjes verzint. 
Dan hoef ik er zelfs niet eens echt over na te denken. Ik schrijf ze (voor zover het ergens op slaat in ons huishouden) gewoon op de kalender erbij. En natuurlijk schrap ik wel eens wat of pak ik een klusje van een andere dag, omdat dat handiger of leuker is. En soms vervalt er door ziekte of bovenmatige drukte ook wel eens een hele week. Maar verder werk ik gewoon het riedeltje af. 

Deze week is de keuken aan de beurt. Het plan is om elke dag één of twee kastjes te poetsen - en op te ruimen. Want die dingen slibben langzaam maar zeker dicht. 
Elke dag een kwartiertje geeft aan het einde van de week een redelijk opgeruimde en schone keuken. 


Kom jij toe aan die extra poets- en opruimklusjes?

10 opmerkingen:

 1. Ik heb vooral een vaste week routine met schoonmaken. Extra klusjes kom ik op het moment niet zo heel vaak aan toe moet ik bekennen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die extra klussen zijn ook het lastigst vind ik.

   Verwijderen
 2. Ik zou ook zo'n routine moeten hebben, maar het komt er gewoon niet van. Nu scheelt het dat ik ook niet m'n hele huis heel intensief gebruik, maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. van maan. tot zaterdag vast schema , maar aparte dingen , zoals de buitenboel , de auto, gordijnen wassen , keukenkastjes , vriezer- koelkast , dat wordt tussendoor gepland , of iets anders even wat minder , om dat ene goed te doen ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De auto valt hier ook buiten elk systeem... ;-)
   De rest zit bij mij in de extra klusjes.

   Verwijderen
 4. Heb ook ongeveer vaste dagen voor huishoudklusjes. Op mijn vrije dagen, meestal 3 op rij, begin ik 's morgens om 6 uur met extra/vergeten of grotere klusjes en neem 's middags tijd voor mezelf. Vole me hier erg goed bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je spontaan zo vroeg wakker? Want ik vind het knap om om 6 uur al aan de slag te gaan op een vrije dag. Wel een goede manier om én de boel op orde te hebben én de middagen vrij te houden.

   Verwijderen
 5. Heb ook ongeveer vaste dagen voor huishoudklusjes. Op mijn vrije dagen, meestal 3 op rij, begin ik 's morgens om 6 uur met extra/vergeten of grotere klusjes en neem 's middags tijd voor mezelf. Vole me hier erg goed bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. sinds juli een hulp omdat ik er niet meer aan toe kwam ... werk 4/5 dagen per week, vanuit huis dus t wordt zeker wel vies ;) en ik wil t juiswt voor mn werk als gastouder goed schoon hebben, maar niet als de kinderen er zijn de hele dag poetsen, daar betalen hun ouders niet voor als ze hier opvang afnemen ;) er blijft nog genoeg over voor mezelf om te doen, maar de hulp houdt slaapkamers, badkamer, toilet, woonkamer en keuken bij.. heel blij om!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen. Heel fijn om daar dan iemand voor in te kunnen huren.

   Verwijderen