Betaalbaar kerstmenu: soep

Zijn jullie al bezig met het menu voor de kerst? Wij koken gewoonlijk niets extravagants, maar een 3 gangen menu wat net iets specialer is dan anders vind ik wel leuk om te maken. Míts het niet teveel werk is, want koken is leuk - maar niet als het uren en uren duurt. En uiteindelijk vind ik eten leuker dan koken. 

Mijn menu begint gewoonlijk met soep. 

Het fijne aan soep is dat je deze makkelijk vooraf kunt maken. Als je een zeer vooruitziende blik hebt, dan kun je zelfs in september - oktober alvast soep maken voor de kerst. Op die manier kun je er groenten in verwerken die er in december niet meer zijn (of die er wel zijn, maar dan een paar keer zo duur).

Helaas is dat stadium voorbij. Mocht jij, net zoals ik, (nog) geen bakken met soep in de vriezer hebben staan, dan zijn er een aantal andere, betaalbare opties die je kunt maken met seizoensgroenten. Het leuke is, dat je een aantal van deze soepen nu alsnog in kunt vriezen. Wat let je (behalve misschien een te klein vriesvak...) om alvast een grote pan soep te maken en een groot deel daarvan in te vriezen? 

Dat is dan alvast één gang van het kerstmenu die geregeld is ;-)
NB: Voor de knolselderijsoep, de pompoensoep en de soep met winterpeen, heb je wel een staafmixer of blender nodig en in de indiase soep zitten wat oosterse kruiden en santen. 
Verder zijn het eenvoudige soepen om te maken. 

Voorbeelden van betaalbare soepen die je goed in kunt vriezen zijn bijvoorbeeld:
Crèmesoep van knolselderij met mosterd 
Indiase linzen-tomatensoep (vrij stevige soep, maar vreselijk lekker).

Kun je je hand leggen op een late pompoen, dan is een pompoencrèmesoep ook altijd lekker. Bijvoorbeeld pompoensoep met gember en geconfituurde sinaasappelschil
Hoewel een lekkere zelfgemaakte erwtensoep ook niet te versmaden is. 

Er zijn ook lekkere soeprecepten met winterpeen en wat dacht je van uiensoep of aardappelsoep?


Ik weet nog even niet wat het wordt deze kerst, hoewel de pompoensoep lonkt. 
Weet jij al wat je gaat eten? 

Reacties

  1. Geen soep in ieder geval. Hoewel we soep lekker vinden en zelf maken spinaziesoep, bloemkoolcurry soep, chinese tomatensoep etc), eten we het niet voor de kerst. Vorig jaar maakten we wel soep maar dan een heldere paddenstoelen soep gevolgd door lekkere liflafjes en hapjes. Dit jaar zijn we bij vrienden en familie en daar gaan we een keer miniwokken en grillen en een keer gourmetten. Geen plaats voor soep dus.
    Ik ga je recepten zeker een keer uitproberen.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij eten as vrijdag een lekkere pompoenensoep met een zelf gebakken broodje en zelf gemaakte knoflookboter! Over zaterdag heb ik nog niet nagedacht maar genoeg voorraad om (eventueel) een 3-gangen diner te koken (maar dat doe ik dus niet)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niets extreems. Geen dure kant en klaar gerechten van een supermarkt. Gewoon lekker eenvoudig en zelfgemaakt.

    Inderdaad een soepje vooraf, en dat is zo makkelijk zelf te maken. Jouw ideetjes zijn ook erg lekker als ik het zo lees. Wel altijd lastig om een soepje te maken dat iedereen in huis lekker vindt.

    Dan iets lekkers met aardappeltjes, waarschijnlijk een gratin of aardappelpuree met een korstje uit de oven.

    En heel veel soorten groenten zodat iedereen iets kan kiezen wat ie lekker vindt (altijd handig met kieskeurige kinderen): geglaceerde worteltjes, spruitjes, wat luxere sla, en natuurlijk zelfgemaakte stoofpeertjes, van geschilde peertjes zonder klokhuis, wat water en een kaneelstokje en dan op een zacht pitje inkoken totdat het stroperig wordt, heerlijk.

    En daarbij een vegasnitzel of iets dergelijks. En een lekkere zelfgemaakte saus van een rouxtje.

    En toe zal wel ijs worden. Of ik moet heel erg veel zin hebben om er wat langer aandacht aan te besteden, dan wordt het een zelfgemaakte pudding. Tiramisu is trouwens ook wel erg lekker ......

    Groetjes,
    N.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts