Pagina's

zaterdag 21 november 2015

De onrust van sinterklaas

Vandaag komt de Sint aan in veel plaatsen in Zeeland, zo ook in ons dorp.
Met een kind wat door het plafond stuitert, slecht slaapt en er in zijn geheel flink ongezellig van wordt gaat de lol van de goedheiligman er toch enigszins vanaf kan ik melden. 

Ik begin bijna een hekel te krijgen aan onze geliefde sint. Of in ieder geval aan de wijze waarop hij wekenlang op school en tv constant nadrukkelijk onder de aandacht wordt gebracht. In de klas wordt dagelijks het sinterklaasjournaal gekeken, er zijn overal intochten en de sint komt op school (met een heel aangepast programma).

Wat ik nog het meest lastig vind aan sinterklaas is de verplichting om aan alles mee te doen als je kleine kinderen hebt. Zo is vandaag de intocht in veel plaatsen in het Zeeuwse, waaronder ook in ons dorp. Heel het dorp loopt ervoor uit, de sint wordt ingehaald en er volgt een heel programma voor de kinderen. Alles stikleuk, maar met een overload aan prikkels voor zoon.

En eigenlijk.... zit ik er dus aan te denken om het gewoon maar over te slaan en lekker naar de binnenspeeltuin te gaan. Het enige waar ik mee zit is dat alle kinderen op school dan wel naar de intocht zijn geweest. En ik zal wel weer een stapeltje opmerkingen krijgen (joh dat valt toch wel mee! / juist leuk toch?! enz).

Of zoon er wat aan gaat missen weet ik niet. Hij wil thuis niets van sinterklaas zien op tv en heeft het niet eens over sinterklaas. Wel werd er enthousiast een sinterklaas-kleurplaat ingekleurd.


Zouden jullie zoiets durven overslaan?

En wat vinden jullie van de huidige viering van sinterklaas?
11 opmerkingen:

 1. Denk je dat je zoontje het erg zal vinden als hij niet is geweest en het van andere kinderen hoort dat dit evenement is geweest? Zo niet, niet gaan! Gewoon lekker je eigen invulling geven aan het sinterklaasfeest. Je kan helaas niet alles tegenhouden (sinterklaasjournaal kijken op school........wat een onzin eigenlijk, waarom is het niet aan de ouders om te bepalen of hun kinderen hier naar mogen kijken....thuis). Je bent echt niet te beschermend, je doseert gewoon prikkels voor je kind......dat zouden meer ouders moeten doen. Hopelijk kun je er zo toch voor zorgen dat het een leuk feestje wordt voor je zoontje, en voor jullie. Uiteindelijk is dat het belangrijkste!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee... we zijn niet geweest en ik heb het er niet over gehad.
   Mocht hij het echt vreselijk jammer vinden dan is er volgende week nog ergens een intocht.

   De binnenspeeltuin was leuk ;-)

   Verwijderen
 2. de intocht hebben we 5 jr lang overgeslagen omdat het te druk was voor dochter.. dit jaar voor t eerst gegaan.. oudste is 6, jongste is 3.. durfde t voor t eerst aan en ging super, maar wel blij dat ik 5 jr niet geweest ben.. zo lang wachten kon ze voorheen echt niet.. dat zou binnen 5 a 10 min ruzie geweest zijn, boze buien omdat ze moet wachten, omdat t anders gaat dan in haar gedachten, nu ging t super.. ze is wat ouders, rustiger, dankzij reflexintegratie gaat t een stuk beter en we stonden bij een klasgenootje, ahar moeder stond steeds tegen t hek bij de meiden, wij er wat achter.. de boze buien kwamen hierdoor thuis pas ipv daar al, super :) zo kon ze het toch een x meemaken.. vermoedelijk het laatste jaar dat ze uberhaupt gelooft (ze stelt al vrij kritische vragen en merkt alles op.. sint op tv is zn ring kwijt, maar de sint vanmiddag op opa's werk had wel een ring om... oops... ;) en ze weet van t sinterklaasjournaal dat sint in meppel aan kwam, dus vroeg ze of wij naar meppel gingen.. bij ons kwam hij zonder paard, op tv met paard... tja... :p ) dochter geef ik verder zelf de keus of ze overal bij wil zijn.. 3-12 met de klas naar sinterklaashuis in dordrecht, 4-12 op school vieren, 5-12 smorgens bij souting vieren en dan smiddags bij opa en oma pakjesmiddag (ipv avond, zodat ze er nog ff mee kunnen spelen ;) ) vind het al druk genoeg.. dus ze mogen zelf kiezen of ze uberhaupt willen en ik neem de extra boze buien op de koop toe.. januari komt vanzelf wel.. het gaat al beter dan voorgaande jaren, dan was december echt even in de overlevingsstand..:(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het delen. Wat fijn dat jullie deze keer wel naar de intocht konden en dat dat goed ging. Hopelijk hoef je dit jaar niet in de overlevingsstand.

   Verwijderen
 3. Wij hebben zelf de grote vieringen altijd overgeslagen. Die drukte vond ik zelf niet zo leuk. Ik liet haar zelf kiezen, maar manipuleerde haar beslissing wel door het ene evenement wat mooier weer te geven dan het andere. Dit jaar is het de vrijdag op school, de zaterdag op de hondenschool en de zondag op de manege. Gelukkig weet ze ondertussen al hoe alles in elkaar zit. Ze kijkt er vooral naar uit om samen met andere kinderen de pietendans te doen.

  Benieuwd hoe het bij jullie zal verlopen. Zorg er vooral voor dat hij een leuke dag heeft, ook al betekent dit dat je niet naar de massa trekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden een leuke dag in de binnenspeeltuin. Zoon is nog steeds hieperdepieper, maar wel gezellig. Voor hem levert al dat sinterklaasgedoe (hoe klein het evenement ook is) heel veel onrust. Hij raakt er gewoon overprikkeld door.

   Overigens zie ik de laatste tijd meer kinderen snel uit hun doen zijn.

   Verwijderen
 4. Onze zoon, inmiddels 16 jaar, heeft adhd en stuiterde vanaf zijn verjaardag eind oktober zo de sint/kerstperiode in. Hij was vanaf klein al heel dol op alles van de sint. Liedjes luisteren en zingen, op tv kijken etc. Ik had nog een oud filmpje van peppie en kokkie en de sint en dat was zijn favoriet samen met de sint bij Sesamstraat. Of we nu naar de intocht gingen of niet hij was druk en bleef druk en geprikkeld. Gelukkig was het in ons dorp redelijke simpel. De boot komt aan bij de loswal en dan in optocht naar het "centrum" van het dorp. Daar haakte we af. We gingen alleen kijken hoe hij aankwam en hoe de pieten ieder jaar opnieuw in het water vielen, Daarna door naar huis voor warme choco en wat lekkers. Precies genoeg voor zoon. Als het heel slecht weer was gingen we gewoon niet. Het was voor zoon geen probleem. Het was voor ons altijd doorbijten omdat het op school en thuis een stuk minder ging van eind oktober tot na de herstvakantie. Zelfs toen hij wist van alle onzin bleef het nog jaren een onrustige periode. Ik zie aan dochter dat het ook heel anders kan zijn. Zij genoot van alle dingen zonder onrustig of geprikkeld te worden. Het samen met de klas kijken naar het sinterklaasjournaal en pietengym etc. Ook zij geloofd niet meer maar leeft zich uit op surprises en gedichtjes. Heel anders en leuk. Zoon kijkt gelukkig terug op een leuke tijd en hij is vergeten hoe moeilijk het soms was. Daar hou ik me aan vast.
  Volg je gevoel.
  Groetjes Ilse.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kerstvakantie natuurlijk.
   Ilse.

   Verwijderen
  2. Fijn dat je zoon erop terug kijkt als een fijne tijd,ook al was het voor jullie (en voor hem waarschijnlijk ook) bikkelen. Voor mij is het fijn om te lezen dat we niet de enigen zijn met een stuiterend kind zo rond de feestdagen.

   Verwijderen
 5. Ik zou dit jaar voor het eerst met beide dochters van 3 en 7 naar de intocht in het stadje vlakbij; wordt het afgelast vanwege de terreurdreiging. Oudste dochter is nu heel boos op de terroristen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen