Pagina's

zaterdag 17 oktober 2015

Kapotte knieën

Het is hier een uitdaging om voldoende lange broeken in de kast te hebben en te houden. Soms is het spelen zo leuk, dat het toilet te laat bereikt wordt, wat ervoor zorgt dat er op sommige dagen twee (of zelfs drie..) broeken doorheen gaan op een dag. Soms wordt er ook opeens een eind gegroeid en dan is er nog de kwestie van de kapotte knieën...

Want dan dénk je het aantal broeken weer even op peil te hebben voor de nieuwe maat, valt zoon even twee broeken kapot.

Inmiddels heb ik vijf (5!!) verder nog nette spijkerbroeken met een scheur in de la liggen.

Hoog tijd voor een oplossing die ik met mijn beperkte handwerkvaardigheid aan kan.

Ik vond het volgende:

Een monstertje op de scheur (met de hand erop genaaid / geborduurd)

Een reparatie met reparatiedoek, wat er wel heel goed uitziet.

Een stoere, licht zichtbare reparatie met spijkerstof aan de achterzijde.

En iets met erachtergenaaide lappen voor als er nog geen scheur in zit.

De opties met losse eropgenaaide stukken heb ik ook gezien, maar eerlijk gezegd vond ik dat er op de foto's maar armoedig uitzien. Maar misschien waren de broeken op de foto's al te ver heen of zo...


Wat doen jullie met spijkerbroeken met dunne knieën of een scheur in de knie?

12 opmerkingen:

 1. Voor mijn kleinzoon zet ik er stukken tussen. Soms twee stukken of een zak er op. Ze staan hem steeds leuk. Zeker nu velen rond lopen met gehavende spijkerbroeken.
  Ik werk wel netjes. Ik lapte ook een spijkerbroek op voor mijn schoondochter. Ze ging er mee naar haar werk en kreeg lovende reacties. Ik bewaar oude spijkerbroeken van mijn zoon en heb dus steeds stof genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder zette bij kapotte broeken een stuk spijkerstof aan de binnenkant. Die broeken heb ik hem aangetrokken wanneer hij ging buiten spelen enzo. Naar school kreeg hij een hele broek aan. Ik kocht ze altijd bij CenA, twee voor EUR 30. Zoon was heel tenger en deze waren lekker smal. Inmiddels is zoon 16 een is hij niet tenger meer. Nu "sloopt" hij zijn broeken bij de achterzakken. Gelukkig kan mijn moeder dat vrijwel onzichtbaar maken want hoewel van dezelfde winkel zijn ze in de mannen maten toch een stuk duurder. Dochter heeft nog nooit stukke knieën gehad in haar broeken en leggings maar zij heeft weer last van het lijm op broek syndroom. Ze gebruiken op school navulbare flesjes en die zitten vaak niet goed dicht. Gaat er niet meer uit of is uitgebeten. Twee broeken en een legging naar de maan afgelopen jaar. Kinderen zucht...
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit werkt alleen als de lijmvlek nog niet meegewassen is. Leg een papieren groentenzak op de vlek. En strijk eroverheen. 16 jr geleden werkte dit bij mijn dochters. Hopelijk nu nog.

   Verwijderen
 3. Kapotte knieën bij een lange broek herstel ik door de zijnaden van de broek thv de scheur, gat, beschadiging... aan beide zijden los te maken en daarop een stuk bijpassende stof te stikken (naadjes allemaal mooi aan de binnenzijde)en aan boven en onderzijde een sierstiksel te geven in dezelfde of in contrasterende kleur. Daarna naai ik de zijnaden terug aan elkaar en als er een stiksel op de zijnaden is, werk ik dat dan even bij. Jeansbroeken herstel ik met stukken jeans van een andere afgedankte broek, katoenen broeken met een andere lap katoen al dan niet in contrasterende kleur. Dat extra contrastkleur laat ik soms terugkomen aan de achterzak of elders op de broek.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al zitten verzinnen dat ik te korte broeken ook gelijk kon verlengen met dezelfde stof als die achter de scheur zit ;-)

   Helaas zijn mijn vaardigheden op de naaimachine ondermaats.
   Eerst maar eens kijken of ik er zo'n lap achter krijg.

   Verwijderen
 4. Nog maar een paar maanden geleden kocht onze 23 jarige (!) oudste een broek met verweerd uiterlijk, voor een magistraal bedrag. Want hip. Nog maar een paar weken later was de bijna scheur een echte scheur geworden en kon ik er een stuk spijkerstof achter zetten, om erger te voorkomen. Een heel gepruts in een zeer skinny jeans, waarbij het geheel natuurlijk toch nog wel swag moest hebben.
  Moraal van het verhaal: bewaar oude jeans om andere op te lappen, en denk niet dat je na de lagere school geen kleding meer hoeft op te lappen.
  Maar oudste is wel dankbaar en heeft van het kleedgeld nu een broek zonder hippe slijtage gekocht. Dus toch wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! Een broek met gekochte scheuren oplappen... tja...
   Fijn dat je dochter er kennelijk wel wat van geleerd heeft.

   Verwijderen
 5. Ik koop duurdere broeken via marktplaats. Bijv van het merk Cars. Vraag om een goede foto. Want sommige broeken zijn meer clownsbroeken. Die broeken zijn goedkoper dan nieuwe broeken van een goedkoop merk en gaan veel minder snel stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben niet zo handig, ik knip ze af, en hoef nooit meer korte broeken te kopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij de action haal ik voor weinig van die opstrijkdingen, die naai ik met de hand vast (met strijken alleen blijft het niet zitten). Zoon vind ze meestal erg mooi, pas als zelfs de opstrijkdingen doorslijten is het tijd om de broek weg te doen (en dan heeft ie meestal ook een maat groter nodig). Maar heel herkenbaar, ook dat te laat naar de wc gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het altijd leuk als er van die figuurtjes worden opgenaaid. Zoals een appel of zo.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben helemaal niet handig maar ik heb een voor ons goed oplossing gevonden. Tegenwoordig zijn broeken met scheuren in dus ik gebruik textiellijm van Bison en plak dan aan de binnenkant van de knie een stuk spijkerstof (van oude spijkerbroeken) hierdoor blijft de scheur zichtbaar maar is de broek wel dicht.

  BeantwoordenVerwijderen