Pagina's

dinsdag 8 september 2015

10 tips voor een betaalbaar feestje

Aangezien wij dol zijn op etentjes en bijeenkomsten met de familie, maar ook graag binnen ons budget blijven hieronder wat tips. 

Buffet
 1. Begin op tijd. Als je een klein budget hebt, dan werken dingen meestal het beste als je een poos van tevoren begint met de voorbereidingen. Stap één in dat proces is:
 2. Schets de grote lijnen. Hoe wil je dat je feestje eruit ziet en wat is haalbaar? Hoeveel mensen wil je uitnodigen? Blijft iedereen eten, of niet? Wordt het een zit / dans / kinderfeestje? Tussen welke tijden is iedereen welkom?
 3. Schets de kaders: Wat is je budget? Voor hoeveel mensen heb je plek (wij doen daar trouwens nooit zo ingewikkeld over: je kunt mensen ook vragen om stoelen / borden mee te nemen - er zit echter vaak een grens aan hoeveel mensen je kwijt kunt / wilt in de woonkamer).
 4. Houd bij het bedenken van taart en maaltijden rekening met het seizoen. In de winter zijn aardbeien erg duur (en minder lekker), terwijl appels en sinaasappels vaak erg betaalbaar zijn. Aan de andere kant kun je ook slim gebruik maken van tip 7 ;-).
 5. Zoek recepten met betaalbare seizoensgroenten. En - als je toch bezig bent - het is altijd slim om een variant met een andere groente achter de hand te hebben. En zelfs om te switchen als je een echt goede aanbieding kunt krijgen.
 6. Koop je ingrediënten vooruit. Dit geld vooral voor de houdbare ingrediënten. Binnen is binnen! Als je tijdig begint kun je hier en daar nog een aanbieding meepakken. Daarnaast drukken inkopen voor feestjes veel minder zwaar op het budget (en hoef je minder te sjouwen) als je wekelijks wat extra koopt.
 7. Maak alvast wat soep (of taart, stoofschotels of wat er ook maar goed in te vriezen is). Door vooruit te koken kun je nu gebruik maken van die mooie aanbieding én je hebt straks minder werk. Dat is een mooie win-win. Taarten heb ik nog nooit vooruit gemaakt, maar ik weet van vrienden dat zij ongebakken appeltaart invriezen om deze dan op de dag van het feestje in de oven te schuiven.
 8. Geef een American party en laat iedereen wat meenemen. Het is dan wel handig om een beetje af te stemmen wie wat meeneemt.
 9. Maak het exclusief. Dit lijkt een rare tip voor een budgetfeestje, maar hij werkt wel. Sparood met een schijfje komkommer of een scheutje citroensap en tinkelende ijsblokjes in een mooi glas drinkt heerlijk weg en ziet er fantastisch uit. Zelfgemaakte icetea, munt uit eigen tuin. Wees creatief en kleed de boel mooi aan.
 10. Bepaal zelf de grens. Jíj bepaalt of je iedereen zijn / haar favoriete drankje koopt of dat ze het gewoon maar moeten doen met wat er is.Persoonlijk weiger ik bijvoorbeeld om light frisdrank te kopen. Zelf vind ik het smerig en gezonder wordt het er ook niet van. Beetje hetzelfde met bier. Er is wel een en ander - en dan ook lekker bier - maar geen koelkast vol. 

Wat zijn jouw tips om feestjes betaalbaar te houden? 

1 opmerking:

 1. Lees deze post nu pas. Mooie tips!
  Plannen en vooruitzien is het grootste aandeel in besparen.

  BeantwoordenVerwijderen