Pagina's

zondag 30 augustus 2015

Zelf spelen

Toen zoon net bij ons was kon hij niet zelf spelen. Flink vermoeiend vond ik dat, want je bent dan non-stop met je kind bezig en dan duurt een dag best lang. Zeker als er geen slaapjes meer zijn en je een kind hebt met veel energie. Daarnaast moeten er ook gewoon dingen gebeuren (koken, huishouden, telefoontjes...) en vind ik het belangrijk dat een kind zelfstandig kan spelen zonder extern vermaak. 

En dus zijn we toen al snel gaan oefenen met zelf spelen. Inmiddels kan zoon best goed zelf spelen, ook als ik het vergelijk met andere kinderen. Hij heeft er niet altijd zin in en tv kijken vindt hij een makkelijker optie dan zelf spelen, maar hij kan het wel en doet het ook dagelijks. Soms alleen op de verplichte momenten, maar vaak ook tussendoor. 

Ik heb het idee dat zelf spelen zoon ruimte geeft om de indrukken van de dag te verwerken. Hij wordt er in ieder geval rustig en tevreden van en vermaakt zich erg met zijn rollenspelletjes, auto's, 'baksels' en wat hij ook nog meer verzint. Óók als hij in eerste instantie helemaal geen zin heeft om zichzelf te vermaken. 


zelf spelen

Zaken die hier geholpen hebben bij het zelf leren spelen:

 • Een geleidelijke opbouw met kookwekker. 
 • Vaste momenten aanhouden
 • Zelf ook gaan rommelen / iets gaan doen
 • Na het zelf spelen een samen-speel moment inlassen (en dat van tevoren afspreken)
 • Zorgen voor een opgeruimde, niet te volle speelhoek, waar kinderen zelf overal goed bij kunnen. 
 • De boel een beetje laten. Sommige dingen kunnen natuurlijk echt niet, maar soms moet je dingen ook gewoon even niet zien als ze lekker in hun spel zitten. Haal kinderen bij voorkeur niet uit hun spel als ze lekker bezig zijn. 
 • Achteraf prijzen (jij hebt goed zelf gespeeld!) en laten merken dat je gezien hebt wat het kind aan het doen was. Je hoeft daarbij niet te zeggen dat het mooi, knap of groot was. Zeg gewoon dat je zag dat hij / zij een toren aan het bouwen was (punt). Voor kinderen is het vaak voldoende als ze weten dat je hen ziet / zag. 
 • Bij tussendoor vragen om aandacht, kort aandacht geven. Komt het constant voor, dan aangeven dat het kind nu echt even zelf mag gaan spelen en niet steeds moet komen vragen. Mama (of papa) is ook even bezig. 


Wij zijn zelf gestart met twee keer per dag een kwartiertje. Dat is uitgebouwd naar twee keer per dag een half uur + die momenten dat mama sowieso even wat anders aan het doen is (koken, huishouden enz). 


Kan jouw kind goed zelfstandig spelen?

3 opmerkingen:

 1. s'Avonds in bad, met playmobil, even een rustmomentje na de vermoeienissen van de dag. Ik kan het niet laten om dan stiekum even te kijken, want ik ben altijd in de buurt met wat karweitjes bezig, zachtjes hoor ik dan gepraat. Ik vermoed dat er dan een rollenspel gespeeld wordt om zaken die zich hebben voorgedaan goed te kunnen verwerken.

  Groetjes,
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken het verhaal van N. hierboven. Even in bad hun gang laten gaan, op adem komen net voor bedtijd. Werkt(e) hier ook goed

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik zelf met klusjes bezig ben kan ons zoontje van 6 best goed zelf spelen. Maar als ik ga zitten wil hij graag dat ik met hem iets ga doen. En natuurlijk is daar ook tijd voor. Maar ik vind het ook belangrijk dat hij zelf gaat spelen.

  BeantwoordenVerwijderen