Pagina's

donderdag 6 augustus 2015

tien tips om te besparen op het kopen van kleding

Ook al is het nu heerlijk zomerweer en denk je misschien niet aan shoppen.... Het is ook de tijd waarin winkels de laatste uitverkoopronde ingaan met de sale. In de stad zie je overal de borden met 70 % off en ook online doen de winkels en outletstores mee. 

Heb je een klein budget en vind je het soms lastig om kleding te kopen, of wil je gewoon minder geld uitgeven aan kleding. Hieronder heb ik 10 tips verzameld om goedkoop / goedkoper kleding te kopen.
 1. Ruilwinkel, letswinkel of weggeefhoek? Hou deze in de gaten en scoor je kleding gratis.
 2. Ruil met vriendinnen (en neem sowieso giften van die vriendin met leuke kleding altijd aan).
 3. Koop tweedehands! Denk aan marktplaats, de koninginnemarkt (oeps... koningsmarkt), kledingbeurzen en de niet-hippe tweedehands kledingzaken. Voor een eurootje of 1-2 zou je wel een leuk shirt moeten kunnen kopen en een goede winterjas moet ook lukken voor 5-15 euro. Je hebt ook kledingpakketten voor volwassenen, maar persoonlijk vind ik dat een lastige.
 4. Koop alleen wat je echt mooi vind, wat er nog goed uitziet en wat van goede kwaliteit is. Dat is niet hetzelfde als dat je dure kleding koopt. Sommige goedkope kledingzaken verkopen ook kwalitatief goede shirts en bij sommige dure kledingzaken pullen die dingen al in de winkel. Kijk goed naar wat je koopt. Is iets tweedehands nog echt mooi, dan blijft het gewoonlijk nog wel een poosje mooi.
 5. Inventariseer wat je hebt en wat je nog mist, voordat je gaat shoppen. Maak een lijstje met items en de kleuren waarin je die zoekt. Hou je aan dit lijstje (hoewel.... als er een megadeal voorbijkomt voor iets wat je over een half jaar toch weer nodig hebt... - maar maak dat een uitzondering en geen regel).
 6. Ga shoppen in het staartje van de uitverkoop EN BLIJF BIJ DIE REKKEN! Dus niet afdwalen naar de schappen met 'nieuwe collectie'. Die nieuwe collectie komt na een half jaar ook heus weer in de uitverkoop en 70% off scheelt flink.
 7. Onderhoud wat je hebt. Dus poets die schoenen en naai dat losse naadje vast. Zelf ben ik niet echt handig met naald en draad maar de kleine dingen lukken echt wel. En het vervangen van die lastige rits kun je altijd voor een paar euro laten doen.
 8. Je hebt interessante outlet winkels (zowel live als op internet). Bewaar je favorieten en check ze regelmatig even (zonder gelijk op hol te slaan met je pinpas...).
 9. Als je online in de uitverkoop shopt, kijk dan even of je nog extra korting krijgt als je je op een nieuwsbrief abonneert en / of dat er kortingscoupons op internet staan.
 10. Kleding kun je ook altijd weer verkopen als je ze niet net als ik opgebruikt. Die ene miskoop kun je ook op marktplaats zetten (of geven aan die vriendin die jou altijd leuke kleding geeft...)


Aanvullende tips zijn altijd welkom, want ook ik hou van kleding (ook al hou ik niet zo van winkelen... ;-)). 

10 opmerkingen:

 1. 11 Ruim je kledingkast regelmatig op en ontdek dat je best nog wel wat hebt!
  12 Houd de was bij! Zo ligt er snel genoeg in de kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk twee keer per jaar alle kleding in de kasten na en kijk wat er vervangen of aangevuld moet worden (boven en onderkleding) door slijtage, verwassen of verandering van lijf (overgang - minder taille). Bij de nieuwe collective ga ik dan voor de lasting tweede hands te krijgen spullen kijken. Hangt er niets bij dat geschikt is? Dan kun je er in de uitverkoop ook vandaan blijven. Een miskoop tegen 50% is nog altijd 50% betaald, Inmiddels weet ik wel wanneer mijn favoriete ondergoed in de aanbieding is. Ik haal er ieder jaar een paar stuks bij, dan hoef ik niet alles in 1 keer te vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk ook hoe ik het hier doe. Ondergoed wordt inderdaad ook mee genomen in het geheel.

   Verwijderen
 3. Goede kleding gaat ook erg lang mee, ik heb hier t-shirts van 25 jaar en ook jassen die 20 jaar zijn dus draag kleding ook tot het echt op is. Geef slecht 30 euro per jaar aan kleding uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede kleding gaat inderdaad heel lang mee als je er een beetje zorg voor draagt. In de winter draag ik nog regelmatig mijn schotse kilt die ik kreeg toen ik 13 jaar was en krijg daar altijd zeer positieve reacties op. Ik ben ondertussen 55jaar....
  Ik geef weinig uit aan kleding en koop enkel als iets aan vervanging toe is. Ik probeer wel de aankoop van kleding, schoenen te plannen in de soldenperiode omdat je dan een pak minder betaalt of in normale prijs. Bij elke soldenperiode controleer ik de kleerkast om te zien wat er aan vervanging toe is en zie ik in d euitverkoop iets wat interessant is, koop ik soms wel op voorhand tegen dat het andere versleten is.
  Ik koop enkel duurdere merken en let erop dat alle kleding die ik koop neutraal is wat betreft model en kleur zodat ik mijn kleren jarenlang kan dragen zonder dat ze er gedateerd uitzien. Ik volg de modetrends absoluut niet.
  Als de kledij mankementen begint te vertonen, herstel ik die in de mate van het mogelijke en daardoor gaat mijn kleding ook langer mee (ritsen vervangen, elastiek vervangen, polsboordje vervangen,....) Afgedankte kledij en linnengoed wordt dan, eens afgedankt, nog eens gerecykleerd : sponshanddoeken met versleten plekken worden washandjes, slabbetjes voor de kleinkinderen, schotelvodden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neig de laatste jaren ook meer en meer naar duurdere kleding (tweedehands gekocht of uit de uitverkoop). Hoewel ik niet alle duurdere merken kwalitatief goed vind.

   Verwijderen
 5. Vooral die van tweedehands kopen doe ik veel. Ik vind het aanbod tweedehands vaak nog mooier ook op het moment!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik merk dat ik nog een regel 0 heb: ga niet naar de winkel (en luister niet naar reclame). Daarmee voel je veel minder behoefte om kleren te willen hebben. Pas als ik behoefte voel aan kleding, ga ik shoppen - wel met deze regels erbij, te beginnen met regel 5: Dus soms kom ik niet eens de slaapkamerdeur uit bij het shoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga inderdaad ook alleen naar de winkel als ik kleding nodig heb. Niet als tijdsverdrijf (want daar heb ik zoon voor...).

   Verwijderen