Pagina's

zondag 23 augustus 2015

Kind leren fietsen in 3 minuten

Soms vind ik mezelf een luie moeder. Als ik om me heen kijk zie ik allemaal vier- en vijfjarigen die naar zwemles gaan, kunnen fietsen en slapen zonder luier. Hier stelde ik één en ander steeds nog even uit. Ook omdat zoon het al druk genoeg had met hier zijn en wennen aan alles. Hij ís hier immers nog maar een jaar. 

Deze week vond ik echter dat het leren fietsen nu maar eens moest gebeuren. Dus de nooit gebruikte zijwieltjes (want rotdingen) weer van de fiets afgeschroefd, ren-slippers aangetrokken en met zoon, helm en fiets naar een autovrije straat getogen. 


Goed... 2 meter stuur en zadel vastgehouden, toen nog 3 meter alleen het zadel en.... toen fietste hij los! Kwartiertje op en neer laten rijden en nog wat opstappen en remmen geoefend en klaar.


Leren fietsen

De truuk? Een loopfiets! 

Van fietsen met zijwieltjes leer je namelijk wel de beweging van het fietsen, maar niet hoe je je evenwicht moet houden. Een kind leert dan juist dat je off-ballance ook overeind blijft - wat zonder zijwieltjes echt niet gaat werken.

Het houden van de balans leren kinderen heel goed op een loopfiets. De fietsbeweging en het sturen leren kinderen ook prima op een driewieler


Ik ga ondertussen nog maar even door met een luie moeder zijn. Kennelijk leren kinderen een hoop dingen ook zonder dat er een ouder meerent...


Ik richt me dan maar mooi op de dingen die niet vanzelf gaan.

8 opmerkingen:

 1. Hier ook een loopfiets maar zoonlief dacht daar toch net even wat anders over toen we hem op een gewone fiets zetten. Hij was bijna 6 toen hij los ging fietsen. Trouwens nooit met zijwieltjes, hij pakte gewoon zijn loopfiets. De loopfiets is voor dochter nog wat te klein maar ik denk wel dat ze het sneller oppakt dan zoon.
  En met alles het komt vanzelf als ze eraan toe zijn, alleen gaat het niet altijd zoals jij het dan wilt en daar moet je je dan maar bij neerleggen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Janneke, truuk twee is inderdaad gewoon wachten tot je kind eraan toe is. Dan gaan dingen opeens wel of veel sneller en simpeler.

   Verwijderen
 2. Dochter had altijd fietsjes met zijwieltjes en we waren nog niet echt met leren fietsen bezig. Toen ze net zes was ging ze bij een vriendinnetje spelen. Ze kwamen op de fiets terug. Vriendinnetje is iets ouder en fietste al los. Dochter stapt bij thuiskomst op de fiets van vriendinnetje en fietst er zo op weg. Wij stonden met open mond te kijken.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik ja. Eerlijk gezegd was ik ook stomverbaasd dat zoon zo wegreed op die fiets.

   Verwijderen
  2. Vooral ook omdat ik met zoon weken bezig ben geweest en het uiteindelijk oma was die hem heeft leren fietsen. Voor hem had zo'n loopfiets een uitkomst geweest (hij is nu 16 en toen zag je die veel minder).
   Wat doet jullie zoon het goed.
   Ilse

   Verwijderen
 3. Onze 2 kinderen konden vlak voor hun derde verjaardag fietsen zonder steunwielen. Toen ze hun fiets met steunwielen kregen, heeft mijn man bewust de steunwielen 'zo' geplaatst dat ze nooit alletwee op de grond steunden zodat de kinderen van in het begin dat ze die fietsjes hadden zelf hun evenwicht moesten zoeken en ze reden heel vaak rond op het gazon dus als ze vielen deden ze zich toch geen pijn. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zonder luiere slapen 's nachts, dat is niet te trainen bij een klein kind, gewoon afwachten. Mijn zoon fietste met 6 jaar nog met zijwieltjes, hij durfde niet zonder.

  Op de dag dat hij die drempel overwon, en zonder zijwieltjes wilde fietsen, hebben we taart gehaald, altijd leuk om een reden te hebben voor een feestje .
  Met zwemles, niet te vroeg aan beginnen, het scheelt heel veel tijd en geld als een kind al wat sterker is. Een kind van 4 doet er veel langer over dan een kind van 6 om zijn diploma A te halen. Een een luie moeder? Ieder kind heeft zijn eigen tempo, als moeder kun je beter daarin mee gaan, dat is geen kwestie van luiheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn zoontje van vier heeft zichzelf ook leren fietsen: ging echt vanzelf. Inderdaad, met dank aan het loopfietsje... Maar daarom zijn we toch geen luie mama's ;-)

  BeantwoordenVerwijderen