Bespaartips voor zwemlessen

Nog even een (voorlopig) laatste blogje over zwemles en hoe je hierop kunt besparen. 

Schoolzwemmen is de laatste jaren afgeschaft en zwemles is best prijzig. 
De overheid legt de verantwoordelijkheid bij de ouders (die onder andere meer moeten gaan zwemmen met hun kinderen - naast werk en mantelzorg in een steeds duurder wordend zwembad neem ik dan even aan).

Ondertussen zijn de diploma eisen strenger geworden en halen minder vijfjarigen hun diploma. Er verdrinken in Nederland jaarlijks nog steeds zo'n 20 kinderen en dat vind ik huiveringwekkend veel (klik even hier voor een onderzoek uit 2011 naar oorzaken). Overigens ligt dit aantal in andere landen soms vele malen hoger. 

In Nederland leert 97 % van de kinderen zwemmen (cijfers 2013). Dit gebeurt vrijwel altijd door middel van zwemlessen. 


Zwemles 

Ik noem hieronder een aantal opties die uitgaan van op latere leeftijd lessen of een kind zelf leren zwemmen. Persoonlijk ben ik hier terughoudend in, in verband met veiligheid en kwaliteit van de zwemlessen, De reden waarom ik deze opties hier toch noem, is omdat er ook ouders zullen zijn die hun kinderen wel op zwemles willen doen, maar die daar echt het geld niet voor hebben. In zo'n geval is iets beter dan niets. 

Overigens heeft mijn moeder nooit een dag zwemles gevolgd en zwemt ze goed (schoolslag dan - maar ik zwem niet anders met mijn zwemlesachtergrond) graag en veel. 

Hoe kun je besparen op de zwemlessen?
  1. Kijk of de zwemlessen vergoed worden door de gemeente.
  2. Kies een school waar nog zwemles wordt aangeboden.
  3. Kijk of een zwemclub lessen aanbied, vaak is dit tegen een lager tarief.
  4. Vergelijk aanbieders .
  5. Vergelijk de verschillende soorten zwemlessen. Zogenaamde turbozwemlessen schijnen soms goedkoper te zijn, maar zijn niet voor ieder kind geschikt.
  6. Wacht tot je kind zes of zeven is. Het leerproces schijnt sneller te gaan als kinderen wat ouder zijn. Persoonlijk kies ik hier overigens niet voor in verband met de veiligheid. Het zijn namelijk vooral kinderen zonder zwemdiploma die verdrinken en hoe ouder kinderen zijn, hoe groter hun leefwereld en hoe groter de kans dat daar water in voorkomt.
  7. Leer je kind zelf zwemmen of
  8. leer het een paar grondbeginselen waarmee je tijd wint binnen de zwemlessen (zoals watervrij maken, maar ook: met het gezicht in het water durven, adem inhouden onder water enzovoorts). Voor beide opties vindt je informatie op deze Australische site die degelijke handvatten geeft om kinderen zelf te leren zwemmen. Het helpt overigens ook als je kind een goede conditie heeft. Fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn namelijk twee van de redenen waarom oudere kinderen makkelijker leren zwemmen. 

Wij gaan zelf voor een combinatie van optie 4 en 8. 

Reacties

  1. Je noemt dat kinderen op latere leeftijd leren zwemmen als kostenbesparend maar dat je dat zelf een slecht idee vindt omdat er zoveel kinderen verdrinken.
    Het eerder laten zwemmen van kinderen heeft juist een averechts effect op de veiligheid. Kinderen worden jonger alleen gelaten of minder nauwlettend in het oog gehouden, want "hij/zij heeft (een) zwemdiploma('s) en kan 'dus' zwemmen."
    Bij het te water raken, raken kinderen echter in paniek of vallen totaal stil. De zwemlessen helpen dan niet. Ook verdrinken kinderen doordat ze bijv in de winter op te dun ijs gaan. Tegen ijskoud water is een kind dan niet bestand. Verder zijn er kinderen die verdrinken als ze bijvoorbeeld in bad zitten (of in de zomer in een badje buiten). Ook hier helpt geen zwemdiploma.
    En dan heb ik het nog niet eens over de ouders met hun neus in hun smartphone bij zwembaden, meren, plasjes en de zee. Let op je kind!!!

    Tot 6 jaar wachten met zwemles is dan ook niet per se een slecht idee. Ze zijn dan cognitief en motorisch rijper en hebben meer spierkracht en daardoor meer uithoudingsvermogen.

    Men denkt steeds maar: als we eerder beginnen, vangen we achterstanden of problemen op. Bij kinderen werkt dat niet zo. Denk bijv ook aan leren lezen. Een kind ontwikkelt zich als 'ie daar aan toe is.
    Dat wil niet zeggen dat vroeger zwemles slecht is. Als een vierjarige er lol in heeft, doe het dan vooral op zwemles. Dat kind zal het dan ook snel leren. Maar straalt die passie er niet af, dan is 6 jaar ook prima.

    Want voor ELK kind - met en zonder zwemdiploma - geldt: in de buurt van water, ook al is het een bodempje? In de gaten houden!!!!!

    Groetjes, Christa
    (Jarenlang zwemleidster geweest en opgeleid als leerkracht bo)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Erg bedankt voor je toevoeging! Deze stemt tot nadenken. Zoon houdt erg van zwemmen, maar misschien is het handig om nog een half jaartje te wachten. Dan is hij vijf 1/2 en gaan dingen motorisch ook sneller. Met dan een half jaar later het zomerseizoen erachteraan, waarin wij extra vaak zwemmen..

      Verwijderen
  2. Goh...zo oud ben ikniet, en mijn moeder heeft mij en mn zus gewoon zelf leren zwemmen. Super goed gelukt: zus en ik waren echte waterratten. Nu probeer ik mijn dochters ook zelf te leren zwemmen, maar ik ben in mijn omgeving een uitzondering. Waarom eigenlijk? Ik ben ervan overtuigd dat je even goed kan leren zwemmen door je ouders als met zwemlessen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij ook bedankt voor je toevoeging. Door zweminstructeurs wordt het vask afgeraden om zelf aan de slag te gaan, omdat kinderen het dan fout zouden leren. Maar ja... dat is misschien ook een kwestie van broodwinning..l

      Verwijderen
  3. Mijn dochter heeft op 5 jarige leeftijd haar zwemdiploma gehaald maar ik hou altijd toezicht en zwem mee. Je kan geen verantwoordelijkheid bij een 5 jarige neerleggen ze kunnen niet inschatten of een situatie gevaarlijk is. Helaas vorige week getuigen geweest van een verdrinking met dodelijke afloop. ( egyptisch kindje en ouders lagen op het strand en het jongetje verdronk in het zwembad). Je bent als ouder altijd verantwoordelijk.

    Onze jongste van 2,5 zwemt ook wekelijks een peuter zwemles mee. Watervrij zijn kan geen kwaad. Het kost geld, maar zie het als hobby en hobbys kosten geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een vreselijk verhaal van dat jongetje. Arme ouders ook.
      Wij zijn ook altijd erg alert met water. In zee staan we er letterlijk naast. Verder altijd dichtbij genoeg om direct in te kunnen grijpen. Ik hou zoon altijd in het oog als hij in / om water speelt.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts