Pagina's

zondag 26 juli 2015

Zwemles : waar moet je op letten

Na het zwemdebacle van gisteren besloot ik gelijk het vraagstuk zwemles eens goed uit te zoeken. Met al dat water om ons heen vinden we het belangrijk dat zoon kan zwemmen. Watervrij is hij al, daarvoor zwemmen we vaak genoeg hem.

Eerlijk gezegd ben ik erg geschrokken van de prijzen. Tegen de negenhonderd euro ben je er kennelijk zo aan kwijt (!!) Nooit geweten dat zoiets basaals zo duur is. Volgens mij wordt er ergens schandalig verdient aan die zwemlessen. 

Hopelijk is zoon een snelle leerling...

Zwemles


Na alle opties en tips te hebben bekeken kwam ik tot de volgende zaken die belangrijk zijn:

Wanneer is de zwemles
Komen de tijden en dagen overeen met de eigen mogelijkheden en wensen?

Hoe lang duurt een les? En hoe vaak is er zwemles?
Hier variëren de zwemlessen van 40 minuten tot 2 uur.
Een aantal zwemscholen gaan uit van één les per week, er zijn ook zwembaden die de kinderen twee maal per week laten lessen. Dat laatste is wel iets wat je moet willen. Als het niet opschiet met dat diploma zit je twee keer per week vast aan de zwemles. 

NRZ licentie
Voor de kwaliteit schijnt het belangrijk te zijn dat de zwemschool onder toezicht van het NRZ valt. (NRZ = Nationaal Platform Zwembaden - en nee die afkorting klopt kennelijk niet meer met waar het voor staat...)

Kosten
De kosten van zwemles waren hier op te splitsen in twee opties:
 1. Je betaalt vooraf voor het aantal lessen dat nodig is voor het A-diploma (of AB of ABC - of alles los). In deze regio komt dat neer op een slordige 595 euro voor alleen het A-diploma of zo'n 875 euro voor het ABC.
 2. Je betaald voor losse lessen. Deze worden soms per maand en soms echt per les betaald. De prijzen per les variëren hier van 6,50 tot 10 euro per les. Als je de lessen die per maand (of per vijf lessen) worden gerekend omrekent naar de kosten per les, dan kosten die lessen rond de 10 euro per les. 
Hoe groot is de groep
Een kleine groep is beter, dan een grote groep. Met een kleine groep wordt een groep van zes tot acht kinderen bedoeld. 

Wordt er per individu gekeken of naar heel de groep?
Bij sommige zwemscholen blijft de groep van begin tot einde zoveel mogelijk bij elkaar. Als jouw kind snel is, dan zit deze dus bij die zwemschool langer op les. Het voordeel is dat de groep niet wisselt. 

Wordt er gelijk in het diepe gezwommen
Bij sommige baden wordt het bad dieper naarmate de kinderen beter kunnen zwemmen. Misschien is dit handig als je kind watervrees heeft. Uit de ervaringen van andere ouders begreep ik dat kinderen nog wel eens smokkelen met zwemmen (door zich af te zetten tegen de grond) als er in ondiepe baden wordt gestart met zwemmen. Meteen in het diepe zwemmen schijnt beter te zijn. 

Mag je de lessen volgen
Het verschilt per zwemschool of je wekelijks mag kijken, of niet. Bij sommige zwemscholen mag je alleen bij speciale kijklessen komen kijken. 

De grootte van het bad
Het voordeel van een groter bad is dat kinderen gelijk leren om meters te maken. Ze oefenen zo hun conditie en wennen eraan dat ze moeten blijven zwemmen. 

Gratis oefenen of reductie
Veel zwembaden (maar niet alle!) bieden een gratis oefenuurtje. Vaak is dit op de zaterdag. Het kind mag gratis het zwembad in, de ouders kunnen tegen gereduceerd tarief mee. Soms is er bij zo'n oefenuurtje zelfs een instructeur aanwezig. 


18 opmerkingen:

 1. Ik snap dat je schrok van dergelijke prijzen maar voor een uurtje per week naar de sportschool ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt, zeker als je per les betaald. Sowieso is een los kaartje voor een zwembad ( in Groningen) al ongeveer € 5,00 en dan kan je ook niet langer dan een half uurtje tot een uur zwemmen, vanwege lestijden en vrije openingstijden ed.
  Maar tel bij het losse kaartje nog eens de loonkosten voor de zweminstructeur en dan zit je voor lessen idd al gauw op 7,50 tot 10 euro

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Kniepertje, ik zou als zwembad iemand aannemen voor de lessen en deze opleiden. Daarmee kost je echt geen 40 euro per uur (ook niet na aftrek van alle kosten).

   Verwijderen
  2. Vergeet niet wat een zwembad kost aan water, stroom en onderhoud. Dan laten we de investering maar even buiten beschouwing. Er zijn maar weinig zwembaden die kiet spelen laat staan winst maken. Ik werk bij een gemeente met een zwembad en ken de cijfers helaas goed.
   Ilse

   Verwijderen
 2. Informeer ook eens of er zwemverenigingen zijn die zwemlessen geven. Vaak zijn daar de tarieven voor de lessen lager. Je zit dan vaak wel vast aan een bepaalde dag en avond/middag (want dan huurt de zwemvereniging het zwembad) maar als dat overeenkomt met de dag/dagdeel wat voor jullie ook handig uitkomt dan scheelt het toch geld. De wachtlijst hiervoor was in onze stad wel iets langer dan de reguliere lessen.
  Voor de reguliere lessen is zo'n pakket lessen (waarbij je vooruit betaalt) best voordelig. Ik zou het alleen voor het A-diploma doen, want B halen ze relatief snel er achter aan. Mijn kinderen haalden hun B-diploma met schoolzwemmen, helaas is dat in veel gemeentes inmiddels afgeschaft ivm bezuinigingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tips! De zwemvereniging had inderdaad inderdaad interessante prijzen, maar wel echt rottijden (18.00-18.30 uur, twee keer per week lessen. En de reistijd erheen is een half uur). Dus dat gaat 'm niet worden. Ik geloof ook nooit dat zoon om die tijd nog zo goed dingen opneemt.

   Over dat pakket voor A twijfel ik nog enigszins. Grootste min is dat het óf op zaterdagochtend is en dan twee uur achter elkaar, óf twee keer in de week. Het eerste wil ik mezelf (of de man) niet aandoen. Het tweede wordt echt teveel.

   We puzzelen nog even door!

   Verwijderen
  2. Twee uur achter elkaar lijkt me ook wel heel lang voor die kleintjes, en twee keer per week is voor ouders een belasting. Nee, dan zou ik dat ook niet doen. Hier waren de reguliere lessen ook op zaterdag-ochtend, maar dat vond ik juist wel prettig, maar gewoon 1x per week een uurtje. Jammer dat ze het zo aanbieden, maar is natuurlijk voor het zwembad weer het meest voordelige.

   Verwijderen
 3. Ik persoonlijk vind het ook belachelijk dat het zo vreselijk duur moet zijn. Wij betalen bijna 39 euro per maand voor 1 uur per week. Er zitten drie groepen in het grote bad met elke groep max 12 kinderen. Ik heb nooit gesnapt dat het zo duur moet zijn, maar dochter kan pas over 3 jaar dus dan zal het wel weer duurder zijn. Want dan is zij 6, dat vind ik vroeg genoeg ook omdat wij geen water in de buurt hebben en eigenlijk nooit te zwemmen gaan. Sommige zwembaden hanteren ook pas 6 jaar bij start zwemles dus dat is ook nog iets om op te letten als je kind nog maar 4 is. Vier jaar vind ik persoonlijk veel te vroeg want ze kunnen zich gewoon niet goed concentreren en dat gaat ten koste van de andere kinderen in het bad
  Hier beginnen ze in het pierebadje en bij het grote bad is de diepte 1,15 m. Zoonlief kan na de zomervakantie oefenen voor zijn diploma want het laatste bad. En dan voor B en als hij het nog steeds leuk vind C er achter aan. Ik vind zwemles dus wel belangrijk want anders was ik er nooit aan begonnen voor deze prijzen. Maar daardoor hanteren ze ook zulke prijzen, ouders vinden het belangrijk. Een soort monopoliepositie zeg maar.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. EUR 39 pm valt nog mee, Hier kost vanwege de wachtlijsten bij de gemeentelijke baden een les bij een commerciële partij EUR 15 per les van 45 minuten.
   Nic

   Verwijderen
 4. Dat zijn goede punten allemaal! Voor mij zijn de zwemlessen inmiddels weer een tijdje geleden. Ik moest altijd twee keer per week een half uur met de kinderen. En snelle leerlingen waren ze helaas niet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze zoon assisteert bij zwemlessen. Ouders die kijken zijn volgens hem een ramp. Je bent meer bezig met uitleg geven aan de ouders waarom je iets doet dan met les geven en de kinderen zijn erg snel afgeleid en willen juist niet omdat mam of pap kijkt.
  Het meeste tijd kost meestal het watervrij maken maar dat is juist goed te oefenen door de ouders. Ga regelmatig zelf zwemmen met je kind. Laat hem ook onder water gaan en heel belangrijk ga zelf onder water. Als de ouders met droog haar uit het zwembad komen dan leert een kind ook dat je niet onder water hoeft en stroomt hij dus niet door bij de zwemles. Een ander lastig punt is duiken door het gat. Dat gaat alleen maar goed als je kind kan duiken. Dit leer je het beste door het kind vast te pakken aan zijn heupen en de benen omhoog te doen. Alleen met alle publiciteit rond zwemleraren durven ze dat bijna niet meer te doen want stel je voor dat je ergens voor beschuldigd word. Dus als je kind al wat verder is op zwemles ga zelf met hem leren duiken. Want kun je duiken dan is het gat geen probleem blijf je echter net onder het wateroppervlak zwemmen dan lukt het gat ook niet.
  Voor een 5 jarige is een uur meestal al te lang dan is de kracht en het concentratievermogen op.
  Dat zijn onze ervaringen en die van meerdere zwemleraren die we kennen.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je uitgebreide reactie. De man houdt erg van zwemmen en hij gaat minstens om de week met zoon zwemmen en dat is zeker niet met droog haar :-). Zoon springt inmiddels rustig vanuit de kant in het water, gaat met zijn hoofd onder water en stoeit, draait en doet. Hij is echt behoorlijk watervrij.

   Die twee uur achter elkaar leek me al iets teveel van het goede inderdaad.

   Het kijken is voor ons belangrijk, vanwege zoon zijn adoptie achtergrond. In voor hem nieuwe situaties is hij de eerste periode erg onzeker. Het helpt hem enorm als er dan een ouder langs de kant zit die af en toe zijn duim omhoog steekt. Dan durft hij juist meer. Verder bemoei ik me niet met de les. Bij dit soort dingen neem ik gewoonlijk een goed boek mee en ben ik er gewoon. Tot het niet meer nodig is en dan ben ik ergens waar het meer comfortabel is ;-).

   Verwijderen
  2. Ook bedankt voor de tips over het duiken. De man kan ook goed duiken, dus dat moet wel lukken.
   Ze zijn nu al bezig met een soort variant (heel schattig hoewel het nog geen echt duiken is - dat gaat ook niet met die zwembandjes)

   Verwijderen
  3. Fijn te horen dat het goed gaat als hij bij je man is. Probeer eens om de bandjes steeds minder hard op te blazen zodat zoon zelf leert zijn gewicht boven water te houden. Natuurlijk wel alleen als je erbij bent want zo'n bandje kan natuurlijk af schieten als hij minder hard is. Hetzelfde geld voor duiken probeer het zonder bandjes en laat je man hem onder water opvangen. Zo leert hij wat water met zijn lichaam doet zonder bescherming van bandjes.
   Wij wonen aan het water en zijn al op babyleeftijd begonnen met zwemmen. Met twee jaar zwommen ze alle drie zonder bandjes gewoon door ze steeds losser te maken. De jongste is tijdens een feestje in een diepe vijver gevallen. Met zijn drie jaar is hij zelfstandig uit het water gekomen met winterkleren aan. De oudste zag het gebeuren maar was aan de andere kant van de vijver en te laat bij hem. Hij stond al op de kant. Volgens de oudste had hij precies dat gene gedaan wat hij altijd leerde op babyzwemmen. Boven water komen, kijken waar de kant is er naartoe zwemmen (op zijn hondjes) en eruit klimmen. Nog nooit zo blij geweest dat we elke week gingen zwemmen en dat hij zichzelf kon redden. Hij zelf zei dat hij de visjes wilde aaien.
   Zwemmen zit bij ons dus in de familie met het gevolg dat ze alledrie dol zijn op zwemmen en dus ook bij de zwemclub zitten en ongeveer 4-5 keer per week in het zwembad te vinden zijn. Zelf zwemmen, training geven en assisteren bij ABC zwemmen.
   Veel zwemplezier.
   Moeder van drie

   Verwijderen
 6. ik ben met de jongens gestart met betalen voor losse lessen, maar ze lieten ze onnodig lang in een bepaald badje, toen heb ik voor een snelcursus betaald en ze stroomden veel beter door naar een volgend badje, met die losse lessen werden we als melkkoe gebruikt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik betaal hier met een stempelkaart 5,35 euro. Badje 1 tlm 3 zijn 30 minutenlessen. 4e en 52 bad zijn 45 minuten tot diploma A. Voor B zijn alle lessen 45 minuten. Als je inderdaad kijkt naar de onkosten van een zwembad, dan is dat niet slecht. Hoe lang je kind er over doet is lastig te zien. Zoon en dochter gingen tegelijkertijd op zwemles. Zoon gaat nu voor C en dochter zit nog in badje 3 voor het A-diploma. Dochterlief is wel heel jong begonnen en gaat daarom wellicht minder snel. Ze is ook wat minder sportief, maar daarom is het misschien juist wel goed dat ze vroeg erop is gegaan. Hoewel ze dus nog niet zo ver is, geeft het me een geruster gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 5,35 per keer is goed te doen. Dan loopt het niet zo hard op met de kosten. Fijn die tijdsopbouw

   Verwijderen
 8. Ik heb mijn berichtje bij de foute blog hier ergens geplaats zie ik maar ik weet niet of je in een stad woont maar wij gingen vroeger naar een zwemvereniging in onze stad. kosten nu voor kinderen 2015 10.90 per maand. ze kregen toen 45 of 50 min les, is meer dan genoeg want alle kids bekaf na de lessen. Ze werken met vrijwilligers, hele kundige mensen en werken ook volgens de landelijke regels. Zelf heb ik ook nog een tijd les gehad, kosten nu 2015 ongeveer 15 euro, dit om mijn technieken te verbeteren .Het bespaard je echt heel veel geld als je via vereniging terecht kunt, 900 euro vind ik echt heel veel. Dit was en is in het eindhovense

  BeantwoordenVerwijderen