Pagina's

woensdag 29 juli 2015

Zuinig ziek zijn : huismiddeltjes tegen keelpijn

Het is weer zover: ik ben ziek! Volgens mij is het de vijfde of zesde keer binnen een jaar tijd. Er is slechts één kleine troost: de huisarts had hetzelfde keelvirus, dus kennelijk hebben zelfs de echte bikkels er last van (behalve zoon en man gelukkig. Die lopen hier nog steeds hardstikke fit rond).

Testpersoon huismiddeltjes
Ik heb deze buitenkans waargenomen om eens wat huismiddeltjes te testen tegen keelpijn.
Dit in plaats van het kopen van nieuwe voorraden strepsils, hoestdrank en wat al niet. De enige pilletjes die ik nu neem zijn anti-hoestpilletjes voor de nacht van de huisarts (die tot nu toe niet werken - helaas - dus worden er mislukte pogingen gedaan tot zittend slapen) en cinuforce van dr. Vogel.

Getest:
 • Gorgelen met zout water: scoort 5 sterren wegens bijna onmiddellijk verdwijnen hoestbuien overdag. 
 • Thijmthee: scoort 3 sterren wegens vliegensvlug verdwijnen vastzittend slijm (deels waarschijnlijk ook dankzij de cinuforce, vandaar maar 3 sterren)
 • Halve ui naast het bed: Geen score in verband met verdwijnen uien in de chili con carne na één nacht testen. De testnacht was de enige nacht waarin er daadwerkelijk geslapen werd, dus deze test wordt nog vervolgd (vannacht)
Daarnaast loopt er een onofficiële test die kijkt hoe lang een gemiddelde vrouw het volhoud met slechts een paar uur slaap per nacht. 

Vrijwilligers voor beide tests kunnen zich melden. 
Vergoeding: geen.  


6 opmerkingen:

 1. Ben net aan de beterende hand. Heeft bij mij nu zo'n week of 3 geduurd. Wat mij altijd helpt is gemberthee van de Toko, zoute ovaaltjes drop en de ouderwetse ricola. En gewoon heel veel water en warme thee drinken. Het zoute water zal ik de volgende keer uitproberen, lijkt me een goeie.

  Vroeger gebruikte ik ook veel meer anti-verkoudheids medicijnen, maar vaak onderdrukken die de ziekteverschijnselen meer dan dat het je beter maakt, waardoor je er uiteindelijk langer mee loopt.

  Ja, en als je kinderen hebt, vooral van een bepaalde leeftijd, dan ontkom je niet aan verkoudheden, vooral met school, peuterspeelzaal, BSO en gastouders. De kinderen zijn nog bezig hun weerstand op te bouwen en helaas steken ze daarbij vaak andere kindjes en hun ouders aan. Gelukkig wordt dat ook minder naarmate ze ouder worden, een troost .....

  Ik hoop dat je een beetje kan slapen vannacht, met veel rust ben je ook sneller beter, maar ook dat is lastig met jonge kinderen. Beterschap!

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oef... 3 weken... Mijn broer zweert ook bij gemberthee... ik zet hem op het lijstje voor de volgende testronde.

   Het zal inderdaad wel mede door zoon komen dat ik zo vaak ziek ben. Het is wel typisch dat hij er zelf nauwelijks / geen last van heeft. Oftewel: hij heeft twee dagen een enigszins zere keel, ik ben 2 weken ziek.

   Het slapen vannacht ging goed. 8 uur!! (in twee delen, met halverwege thee, maar goed: 8 uur!). Met dank aan de nieuwe pilletjes van de dokter.

   Verwijderen
 2. De ui in een theedoek om je nek knopen, gesnipperd. Dit is bij mijn weten vooral voor de neus en bijholteontsteking effectief. Ik drink meestal liters gemberthee met citroen en wat honing. Ook gewoon een lepeltje honing in de zere keel helpt vaak.
  Gelukkig doe ik slechts eens per drie jaar een rondje verkouden, griep, keelontsteking. De laatste keer eindigde in een ontstoken voorhoofds, bijholtes, keel, amandelonsteking met longontsteking. Niet te lang doorklooien dus. Ik liep uiteindelijk vijf maanden door tot ik geen twintig meter meer kon lopen.. En gek genoeg heb ik blijvend verminderde longcapaciteit..

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei dat klinkt wel heftig Petra! Zeker ook omdat je er nu nog de gevolgen van hebt. Te lang doorlopen doe ik niet. Na een week geen stem (en niet slapen door het hoesten) ben ik naar de dokter gegaan. Dat ik nu weer slaap scheelt ook in het herstel.

   Nog een vraagje over die ui om je hals: hoe kun je daarmee slapen?
   Tegen voorhoofdsholteontsteking (en vollopende andere holtes :-)) slik ik altijd preventief cinuforce, werkt als een tierelier.

   Verwijderen