Pagina's

zaterdag 18 juli 2015

Minder werken

Jullie hebben aan de blogjes vast al gemerkt dat het hier druk was: er was simpelweg even geen tijd en ruimte om achter de computer te gaan zitten.

Met een werkende man, een kind wat naar school gaat, opbouwen bij de gastouder en allerlei (zorg) afspraken voor zoon en dan ook nog mijn eigen werk is hier een constante jongleeractie gaande. En vorig weekeinde was ik het zat. Ik ben geen jongleur. Of niet eentje die het voor de lol doet in ieder geval... ;-) 

Kiezen voor stress of voor rust?
De man was het ook zat. Ook hij heeft het gevoel dat hij constant aan het rennen is. Met name veel tussen school en werk. En dus hebben we besloten dat ik na de zomer wat minder ga werken. De kogel is ook op mijn werk al door de kerk. 

En wat een rust geeft dat. Ik ben er bij voorbaat al helemaal blij mee!

Met 4 uurtjes minder kan ik zoon 3 van de 4 dagen 's middags fijn zelf uit school halen. Dat betekent dat er voor naschoolse afspraken niet meer eindeloos met werk geschoven hoeft te worden. En dan blijft er zelfs nog een ochtend over, waarbij zoon naar school is en ik vrij ben. Wat ook weer wat lucht geeft als er toch nog eens geschoven moet worden in verband met een afspraak onder schooltijd. 
Wat een luxe! 

Het zal wel een cliché zijn dat ik als vrouw minder ga werken en qua carrièreplanning is het ook al niet handig. Maar ja... als ik moet kiezen tussen werk en kind (en rust!) dan kies ik voor mijn kind (en de rust ;-)).

En ach... als de man zijn bedrijf groeit en ik zou evenveel blijven werken, dan brengen we toch alleen maar geld naar de belastingdienst en naar de opvang. 

Nee... laat mij dan maar ouderwets zijn. 
Ik ben er vooral blij mee dat het met onze huidige inkomsten én al ons consuminderen ook kán.Ben jij minder gaan werken toen er kinderen kwamen?
Hoeveel uur werk jij?

17 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd dat dit gelukt is. Een stukje rust inbouwen: goed voor allemaal! Fijn weekend. Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Helemaal mee eens. Ook een fijn weekeinde!

   Verwijderen
 2. Wat fijn voor je, dat je die keuze hebt. Toen wij een kinderwens hadden, heb ik mijn werkuren afgebouwd en toen de eerste kwam was ik thuisblijfmoeder. manlief werkte toen meer dan fulltime. Nu zijn we bezig om de rollen om te draaien. Onze kinderen zijn volwassen en nu werken we samen nog een halfjaar fulltime. In 2016 is het dan de bedoeling dat manlief minder gaat werken ivm steeds meer klachten. Ik blijf dan fulltime werken.

  Wegschuld.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het is fijn om die keuze te hebben.
  Was het bij jou moeilijk om van thuismoeder weer aan het werk te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat jullie deze keuze konden maken!

  Ik ben helemaal gestopt met werken. Al voordat Tobias was geboren, want mijn contract werd niet verlengd.
  Ik ben nu juist aan het overwegen om weer een kleine baan te zoeken, want fulltime thuis zijn vind ik toch best wel pittig soms. Al ga ik Tobias dan wel enorm missen tijdens het werken.... Best een dilemma dus. Maar hij gaat straks toch naar de peuterspeelzaal, dus ik overweeg het wél

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap helemaal dat fulltime thuis zijn soms best pittig is. Voor mij is helemaal stoppen (nu) ook geen optie. Hopelijk vind je iets leuks wat goed aansluit bij je moederrol.

   Verwijderen
 5. Helemaal stoppen is geen optie voor mij, want manlief is zelfstandige. Dus een beetje zekerheid is welkom. En ik heb het een halfjaar gedaan na geboorte jongste maar ik mistte wel sociale contacten aangezien ik die hier niet heb. Dan kunnen het lange dagen zijn, hoor! Mijn ideaal is 2 dagen werken of 20 uurtjes, maar op dit moment zit ik op 24 en vind het pittig. Maar helemaal stoppen nee, dan kan ik meteen rechtstreeks afspraak maken bij een psycholoog.
  Wat fijn dat het voor jullie ook financieel kan om een paar uren te minderen, geeft toch veel rust.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zorgt mijn inkomen ook voor zekerheid / regelmaat (ook een man met een eigen bedrijf). Je gaat het horen of die 20 uur net zo ideaal is als het lijkt ;-)

   Verwijderen
 6. Ik heel kort als alleenstaande ouder een 0,9 baan gehad, mijn kinderen waren toen 10 en 13. Het ging niet, het was me te druk! Ik heb toen voor 0,1 deeltijdontslag aangevraagd. Dat scheelde 4 uren en dat was een stuk beter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk scheelt die vier uur hier ook zoveel.
   Knap hoor 0,8 baan als alleenstaande ouder met twee kinderen.

   Verwijderen
 7. Dat is erg fijn voor je en voor de rust in het gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk niet buitenshuis en man draait alle uren. Eenmaal thuis wel alle ruimte voor van alles en nog wat, omdat ik hier alles opvang. Voor ons een hele goeie regeling! En dat we minder te besteden hebben, vinden we geen van beide een probleem. Fijn dat de mogelijkheid voor deze keus er was/is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is minder inkomen ook niet zo'n probleem. Tijd is belangrijker dan spullen. Ik kan me voorstellen dat jullie verdeling veel rust en ruimte geeft.

   Verwijderen
 9. Vanaf mijn 17e heb ik gewerkt in de gezondheidszorg. Eerst volledig en toen er kinderen kwamen 2-3 dagen. Vorig jaar werd ik 50 en heb mezelf ontslag cadeau gedaan :)
  Manlief is ZZP-er en werkt 40 uur per week. Er zijn 5 kinderen tussen de 16 en de 24 waarvan er nog 3 thuis wonen en studeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk kadootje voor jezelf :-)
   Fjn dat het kon / kan!

   Verwijderen