Pagina's

woensdag 8 juli 2015

Low budget kinderpartijtje

Vandaag was het kinderpartijtje en ik kan melden dat het een groot succes was voor iedereen. Ik ben wel aardig moe, maar dat hoort er een beetje bij. 

Het was gewoon een kleuterfeestje thuis. 
We hadden een beetje een domper met het slechte weer, maar gelukkig konden de kinderen halverwege de middag toch nog even dol doen in de tuin. 

Het grappige was, dat ik vooraf op internet had gelezen dat je extra dingen moest bedenken, omdat kleuters overal zo snel doorheen zoeven. Bij ons viel dat enorm mee. We zijn aan een aantal dingen simpelweg niet toe gekomen :-). Hierbij zijn we er wel vanuit gegaan dat je kleuters gemiddeld 15 minuten bezig kunt houden met een activiteit. Daarna moet je weer wisselen. Rustige en drukke activiteiten hebben we afgewisseld. Ook waren er tussendoor een paar momenten om zelf te spelen. 

Voor iedereen die nog een (kleuterfeestje) moet geven in de toekomst en die dit thuis wil doen hieronder het programma. Ons feestje duurde drie uur. Een half uurtje korter had ook prima gekund. Op internet wordt aangeraden om kinderfeestjes voor kinderen van 4-6 jaar maximaal 3 uur te laten duren. Hier kan ik me wel in vinden. Al is het alleen maar voor je eigen energie... ;-)


Programma:

 1. Binnenkomen (jassen en schoenen uit en kadootjes op tafel)
 2. Even zelf spelen (doen kinderen toch al automatisch als ze in een ander huis binnenkomen en speelgoed zien).
 3. Kadootjes uitpakken (namen vooraf in verschillende ballonnen gedaan, deze opgeblazen en dichtgeknoopt. Bij het uitpakken van de kadootjes de jarige de eerste ballon kapot laten knallen met een prikpen. De kind wiens naam op het briefje staat mag zijn / haar kadootje geven. Dit wordt uitgepakt en dan mag hij / zij de volgende ballon kapot knallen - big hit! - hou wel die prikpen goed in de gaten ;-)).
 4. Zelf spelen terwijl wij de tafel dekten / eten klaar maakten (gewoon warme broodjes met allerlei soorten beleg, verse aardbeien, banaan enz).
 5. Dansen op muziek en dan bevriezen als de muziek stopt. En zelf natuurlijk lekker gek meedansen.
 6. Tekenen op het schoolbord en dan mogen de kinderen raden wat het is.
  Heel grappig: hier wilden de kinderen zelf ook tekenen. Aangezien de tekenkunsten nog niet je van het zijn (leeftijd 4 tot 6 jaar), was het soms echt moeilijk raden, maar het is elke keer gelukt. Vaak raden kinderen dan toch van elkaar wat ze maken.
 7. Hindernisbaan (gewoon... ballon uit de wasmand pakken, daarmee onder de salontafel doorkruipen, dan over een stoel heen, in de hoepel een rondje hinkelen en met de ballon op een plastic yoghurtbakje over een lijn lopen, halverwege een rondje draaien en de ballon in een doos gooien).
 8. Buiten bellen blazen met allemaal verschillende soorten bellenblaasvormpjes (groot, klein en aparte vormen).
 9. Kinderen zelf plakken cake laten versieren (slagroom, chocopasta, jam, van die versiersnoepjes, banaan, aardbeien enzovoorts) - en opeten natuurlijk...
 10. Zelf spelen (terwijl wij de boel opruimden).
 11. Stapeltje blokken omgooien met een zo'n mini zandzakje (buiten).
Eigenlijk vonden de kinderen alles wel leuk geloof ik. Er werd in ieder geval enthousiast meegedaan met alles. Halverwege waren zoon en een ander kind een beetje moe, die zijn toen zelf gaan spelen in het keukentje van zoon. Ook prima. 

De dingen waar we niet aan toekwamen waren: 'wie bouwt de hoogste toren (in twee groepjes uit te voeren) en spekhappen. 
8 opmerkingen:

 1. Wat een leuk ouderwets feestje. Veeel beter dan dat stomme gedoe bij de mac of een of ander duur speelparadijs. Mijn zus ging vroeger met wat oudere kinderen, varen in hun kleine bootje en dan ergens op een landjes voetballen en picknicken. Dat was echt bijzonder voor die kindertjes uit het Gooi. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat varen en voetballen klinkt ook erg leuk. Ach... eigenlijk is het in de zomer ook niet zo moeilijk.

   De mac wordt hier waarschijnlijk nooit een optie. Speelparadijs kan ik me wel iets bij voorstellen bij een feestje in de winter met allemaal energieke kinderen of als je je handen vol hebt aan één of meer jongere kinderen (of sowieso eens voor het gemak ;-))

   Verwijderen
 2. Wat leuk! Gewoon thuis is gewoon goed! En ook hier hadden we ooit eens een te vol programma. Spelen op zich was al een feest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad... gewoon samen spelen is ook leuk.

   Verwijderen
 3. Dat idee van die ballonnen is heel leuk zeg! En zo te horen waren er na dat feestje een hoop kinderen doe goed zouden slapen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL nou... inderdaad. De moeder van één van de kinderen vertelde dat ze heel graag eerder naar bed wilde :-) Was anders nooit zo volgens haar.

   Verwijderen
 4. Ik vind het altijd weer leuk als mensen gewoon thuis het kinderfeestje doen! Fijn dat je ruim voldoende activiteiten had. Dat wisselt vaak per feestje. Maar je kunt beter te veel opties hebben dan te weinig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dachten wij nou ook: beter wat opties achter de hand.
   Het was echt leuk :-)

   Verwijderen