Pagina's

donderdag 11 juni 2015

Lusten kinderen nog water?

Gisteren was zoon op schoolreis en ik was mee. Hardstikke leuk uitje en alle kinderen lekker bezig, dus dat was mooi.

Wat ik minder mooi vond (maar wel heb laten gaan, want tja... uitje, zoon geen uitzondering willen laten zijn en ook niet gelijk moeilijk willen doen) is het ding dat er voor de kinderen heel de dag door enkel ranja geschonken werd.

En misschien ben ik een ouderwetse trien hoor, maar ik vond het nogal veel suiker en gewoon ook een beetje overdreven. De kinderen bewogen flink en dus werd er constant drinken ingeschonken. Liters en liters ranja gingen er doorheen. Nou is het wel een uitje, maar naar mijn mening is er is niks mis met water drinken als je dorst hebt. Met dan tijdens een pauze hier en daar een (één ;-)) glaasje siroop.

Nou ja... misschien lusten kinderen geen water meer of zo....

Ik laat het maar gaan denk ik, maar vind er wel wat van.

Tegelijkertijd moet ik dan denken aan een scene uit de serie 'Rita' (een deense Netflix serie over een anarchistische schooljuf - erg leuk), waarin ze een kind in de klas krijgt die geen traktatie aanneemt omdat volgens hem - oftewel zijn ouders - suiker net zo verslavend is als heroïne. Het maakt het jongetje een uitzondering in de klas en daarmee een beetje zielig 
( Moet je maar gewoon zien... ik ben enigszins tegen suiker en heb er toch erg om moeten lachen...). Wat vind jij van zoiets? 
Of boeit het voor jou niet zo wat ze op een uitje eten en drinken?

15 opmerkingen:

 1. ...zolang het bij die ene dag blijft zou ik me er niet druk om maken! Gaan ze elke week op schoolreis zou ik het zeker aankaarten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons op school mag het niet, dus de kinderen zijn eigenlijk gewoon van water te drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een beetje het vierdaagse verhaal van tegenwoordig. Zakken vol snoep, 's avonds na het eten, blikjes drinken gaan mee in de tas. Waarom? Een flesje gevuld met water en een (zoals wij dat deden) lekker stuk komkommer met warm weer of lekkere eierkoek bij wat minder?

  Nee, ook hier gewoon water zonder smaakje. Gelukkig doet school hier ook heel fanatiek aan mee en krijgen de kinderen water en fruit uitgedeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op school zijn ze wel van de koek en het snoep. Wij dus niet zo (ik koop nog steeds geen snoep) maar misschien is het zo wel ook een goede tegenhanger.

   Verwijderen
 4. Dag! Ik ben journalist en heb een vraag. Zou je mij misschien willen mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Leuk, dank! Groetjes,

  Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor één dag?? niet te druk om maken zou ik denken! 'k Herinner me dat er op onze schoolreisjes in de jaren zestig ook al volop ranja geschonken werd. Dat werd meegenomen in die ouwerwesse (50literse) melkbussen. Hoeveel flessen ranja men daar in kieperde dat vertelt mijn geheugen niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons drinken de kinderen ook alleen maar limonade ben allang blij dat er iets gedronken word. Zelf ben ik ook geen drinker kom er soms savonds achter dat ik enkel een kop koffie gedronken heb bij het ontbijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoon is ook wel makkelijk. Maar dat is ergens misschien ook wel een kip of ei verhaal. Wij drinken zelf ook voornamelijk water en thee.

   Verwijderen
 7. Bij dochter op school krijgen ze geen drinken tijdens het schoolreisje. Ook geen eten trouwens alleen een ijsje. Een jaar wat het erg warm tijdens het schoolreisje naar Julianatoren en toen was er wat extra drinken meegenomen. Pakje capri sun.
  Het is dus grotendeels aan de ouders.
  Wat ik wel merk (ik ga regelmatig mee op uitjes) is dat kinderen veel onderling delen. Ook drinken. Zo geef ik dochter altijd een pakje sap extra mee. Dat geeft zij aan haar vriendinnetje die water meeneemt maar weer lekkere zelfgebakken koek. Daar krijgt dochter dan weer wat van.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mogelijk doen ze dat bij de groteren ook wel zo. Dit was een schoolreisje met de kleuters alleen, dus dat werkt misschien ook anders.
   Is in die zin wel fijn, dat je zelf kunt kiezen wat je meegeeft.

   Verwijderen
 8. Voor 1 zo'n dag zou ik het laten gaan. Maar water schijnt wel raar te zijn. Zo heb ik ingevallen in een klas waar 1 kindje water dronk en de juf die normaliter in de klas stond vond dat maar al te raar meldde ze mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In principe drinken ze bij ons op school alleen water. We mogen geen drinken meegeven, ze mogen wel water pakken wanneer ze dorst hebben. Bij uitstapjes wordt wel ranja geschonken.
  Ook mag je alleen fruit meegeven naar school. En er wordt niet getrakteerd, ze maken bij de kleuters er een heel feest van als je jarig bent, maar er wordt niets uitgedeeld. Daar ben ik wel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor die ene keer zou ik me er niet te druk om maken. Het is een schoolreisje en dat is toch een beetje bijzonder. :)

  BeantwoordenVerwijderen