Pagina's

maandag 8 juni 2015

Kinderkleding kopen: nieuw of tweedehands?

Sinds de komst van zoon is het kopen van kleding een steeds terugkerende activiteit. Zeker met het tempo waarin hij het afgelopen jaar is gegroeid. 

Nou hou ik niet zo van winkelen en zowel met, als zonder zoon doe ik liever andere dingen dan winkels afstruinen naar nieuwe pyjama's, onderbroekjes, spijkerbroeken, t-shirts en jassen. 

Gelukkig verkoopt 'mijn' supermarkt nogal eens items als aanbieding: handschoenen, slippers en pyjama's: af en toe komt er een aanbieding voorbij en dan sla ik in voor de volgende maat. 

Voor broeken, shirts en jassen ligt het wat lastiger. Die heeft de supermarkt niet en kan ik niet meenemen met de wekelijkse boodschappen. Daarbij vind ik de meeste kledingstukken in de winkel nog best prijzig buiten de uitverkoop. Vijftien euro leg je zo neer voor een spijkerbroekje. Met de ongelukjes die zoon nog wel eens heeft en mijn niet zo strakke was-regime moeten er per maat toch wel zo'n 10 broekjes worden ingeslagen en dan tikt dat best aan. 

En dus koop ik grote tweedehands kledingpakketten. 


Winkelen op het www


Ik ga niet voor merk-items - en misschien is dat stom - maar gewoon voor leuke schone en hele kleding. Alles wat verwassen is of wat onze smaak niet is, dat gaat gelijk weer weg. De rest wordt gesorteerd op maat (soms koop ik meerdere maten tegelijk in één pakket). De lopende maat gaat in de kast en de twee volgende maten gaan in twee dozen. 

Als dan in de lopende maat blijkt dat er er toch nog items missen, dan worden deze nieuw bijgekocht. 

Alleen schoenen kopen we altijd nieuw. 

Op deze manier valt het eigenlijk best mee wat we uitgeven aan kleding voor zoon. Met 50 euro (schoenen niet meegerekend) kan ik tot nu toe steeds weer een half jaar - driekwart jaar vooruit. En zoon loopt er best leuk bij al zeg ik het zelf. Hoewel dus (meestal) niet in spijkerbroekjes van Valentino of t-shirts van Mc Gregor. 


Koop jij je kinderkleding nieuw of tweedehands?
En wat zijn daarbij jouw voorkeuren en tips?

18 opmerkingen:

 1. Fijn he, die kledingpakketten :) Wij doen het precies op dezelfde manier :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk! Soms vraag ik me echt af hoe mensen dit regelden pre-internet. ;-)

   Verwijderen
 2. Toen mijn kinderen klein waren kocht ik vaak 2e hands of bij de W.ibra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wibra is voor ommige dingen inderdaad ook fijn.

   Verwijderen
 3. Wij kopen in de regel alles nieuw. Het meeste kopen we bij Ha en eM en Cee en Aa. Nikes voor zoon bij de outlet. Zoon is 16 en heeft wat merkkleding (jassen) van Petrol enzo. Afgelopen vrijdag kocht ik voor dochter (10 jaar) nog een leuke zomerjurk voor een tientje. Ik vindt bovengenoemde winkels niet erg duur. Dit komt ook omdat man voor zijn werk altijd in het pak moet en dat loopt lekker op. Dan is de kleding voor de kids al snel goedkoop.
  Ilse.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Per kledingstuk valt het ook best mee, zeker als je het vergelijkt met een goed pak :-)
   Maar met de jaarlijkse wisseling van maten en dan de vele benodigde setjes zou het hier nieuw toch al snel richting de 300-400 euro per jaar lopen (voor 1 kind!).

   Verwijderen
 4. Via marktplaats kopen wij ook pakketten of in de uitverkoop bij de c en à. Ook krijgen ze met Sint, kerst, verjaardag altijd iets van kleding, sint een pyjama, verjaardag een leuk shirt en kerst ondergoed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, schoenen kopen wij bij de scapino, dan kiezen wij wel de leren varianten, meestal met een actie 2e paar voor een euro en dan alvast een maar groter mee nemen.

   Verwijderen
  2. ja de scapino is fijn met die actie 2e paar voor 1 euro. Ik overweeg zelfs om me daarvoor op de nieuwsbrief te abonneren...

   Verwijderen
 5. kinderkleding is en blijft mijn zwak. Aantal favorieten merken o.a. Z8, quapi, chaos en order en blue rebel. de rest wordt aangevuld met wibra en soms h en m.

  Hier kan ik nog wel op besparen maar vind het te leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me er wel iets bij voorstellen hoor... :-)
   Even nieuwsgierig: koop je alles nieuw, of ben je ook een vervent marktplaats-koper?

   Verwijderen
  2. eigenlijk koop ik bijna alles nieuw. ik kan het daarna vaak ook weer goede prijs verkopen. De merken zijn geliefd.

   Maar als ik zelf tweedehands iets leuk kan kopen doe ik dat ook. ben niet vies van tweedehands.

   Verwijderen
  3. Ah, als je dingen ook weer verkoopt, dan scheelt dat aanzienlijk. Zeker als je ze voor een goede prijs kocht. Dat is eigenlijk ook een heel spaarzame optie, mits je dingen ook daadwerkelijk op MP zet (dat is mijn manco een beetje..). Leuk dat het zo werkt.

   Verwijderen
 6. Toen mijn kinderen klein waren kochten we pre internet. In 2e hands kinderkleding winkels. En als ze eruit gegroeid waren, bracht ik het weer terug en werd het weer verkocht. En verder kreeg ik nog wel eens wat van de buurvrouw die zowel voor de jongen als het meisje altijd 1 of 2 maten groter had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is ook zo... En toch ben ik wel blij hoor, dat ik niet met zoon naar een winkel hoef (tweedehands of niet) die heeft het zo snel gehad daarmee.
   Met de krijgertjes ben ik altijd heel blij. En mijn te kleine spul gaat weer naar de kringloopwinkel. Dan heeft een ander er weer wat aan.

   Verwijderen
 7. Toen onze kinderen klein waren, kochten wij alle kledij nieuw of maakte ik die zelf : ik breide hun truitjes en naaide de meeste andere kledij. In die tijd was breiwol bijlange niet zo duur of tegenwoordig en in de naaiwinkel en op de markt vond ik in het stoffenkraam vaak heel goedkope couponnetjes stof waar ik originele kleren voor de kinderen kon van maken. De jongste droeg vaak kledij van de oudste af en eens te klein werd alles netjes in dozen op zolder bewaard. Mijn schoonzussen haar kinderen droegen enkel up to date merkkledij dus onze kleren wilden zij niet gebruiken.
  Ondertussen zijn er al kleinkinderen en onze oudste heeft uit de collectie kledij 'uit de oude doos' nog een heleboel dingen gehaald die ze voor haar kindjes nog gebruikt of wil gebruiken. Aangezien de leeftijd van die kleren (+ 25 jaar) ziet het er allemaal heel vintage en retro uit. Dat is nu net de stijl die onze oudste het mooiste vindt. Vanzelfsprekend moet ze ook nog zelf kledij kopen en die haalt ze allemaal in tweedehands : ofwel van een freecyclesite waar mensen gerief gratis weggeven en waar je zelf ook gratis gerief kan vragen ofwel via ene tweedehandssite. Van de gratis gekregen kledij gebruikt ze wat ze mooi vindt en de rest geeft ze ofwel in de kringloopwinkel ofwel geeft ze die aan een alleenstaande buurvrouw die heel blij is met gratis kledij voor haar kinderen.
  Op tweedehandssites koopt ze vaak een pakket kleren en als er stukken tussenzitten die ze niet gebruikt omwille van verkeerde maat,niet mooi bevonden,.... dan stelt ze zelf een pakket samen met gerief uit andere aangekochte (of gekregen) pakketten en die verkoopt ze dan zelf weer op tweedehandssites. Als ze op tweedehandssites kledij koopt, dan koopt ze altijd merken omdat ze die dan achteraf ook nog makkelijk kwijt kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb totaal niets tegen tweedehandskledij en speelgoed maar ik vind het erg dat onze kleinkinderen ook altijd tweedehandsschoenen dragen die dochterlief meestal gratis krijgt via weggeefhoeken. Die schoenen zijn, als dochter ze krijgt of koopt, al gedragen door minstens één kind en nadien worden die dan gedragen door het oudste kleinkind en daarna doorgegeven aan de volgende kinderen. Tegen dat de jongste die schoenen draagt, hebben er minstens al 4 verschillende kindervoeten en ingezeten en ik ben er zeker vna dat dat niet gezond kan zijn voor de voeten, rug van onze kleinkinderen.
   Ik heb dit al aangekaart bij de dochter maar ze vindt kinderschoenen veel te duur. Het geld dat ze uitsparen door gratis kleren en gratis (of tweedehandsgekochte) schoenen te gebruiken wordt geinvesteerd in het huis dat nooit mooi en groot genoeg is naar de zin van onze dochter en schoonzoon.....Tja, als ouder kun je daar niets aan doen. Mijn man en ik hebben een paar keer de kleinkinderen meegenomen naar een schoenwinkel en voor hen nieuwe goedzittende moderne kwaliteitsschoenen gekocht maar deze werden, eens gekeurd door de dochter, verkocht in tweedehands zonder dat de kinderen ze eigenlijk gedragen hadden. Redenering van onze dochter : als ik die schoenen verkoop als ze nog nieuw zijn, krijg ik er veel geld voor en met dat geld kan ik meerdere paren tweedehandsschoenen kopen...... Vanzelfsprekend zijn mijn man en ik nadien geen enkele keer meer met de kleinkinderen schoenen gaan kopen.
   Het jongste kindje is nu nog maar nipt vier maanden en er staat al een bananendoos vol schoenen (maatje 18 tot 21) op haar te wachten. Onze dochter heeft op haar zolder meerdere bananendozen staan met gekregen jongens-en meisjesschoenen in verschillende maten allemaal geklasseerd in dozen volgens de maat. De oudste heeft nu een 28 en er liggen voor hem al schoenen 'klaar' tot de maat 39...... (die 39 zou zelfs voor mij al te groot zijn) Zuinig zijn en niet teveel uitgeven ja, maar op die manier besparen op schoenen voor de kindjes is er voor mij over. Temeer dat ik weet dat het uitgespaarde geld toch maar dient om het huis nog mooier, groter en luxueuzer te maken en om op reis te kunnen gaan......Ik moet zo dikwijls op mijn tong bijten om daar geen woord over te zeggen maar ik doe het om de lieve vrede. Ik hoop enkel dat mijn kleinkinderen laten geen rugproblemen krijgen door altijd met afgedragen schoenen te moeten lopen.... De oudste heeft al een paar keer schimmel op zijn voetje gehad en dat komt misschien ook door die afgedragen schoenen waar al andere kindervoeten hebben ingezeten.....

   Verwijderen
  2. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of tweedehands schoenen slecht zijn voor je rug of voeten, maar ik begrijp je zorg.
   Wj kopen schoenen gewoonlijk nieuw, met heel soms een tweedehands paar voor erbij.

   Is het een idee om eens te onderzoeken of tweedehands schoenen echt zo slecht zijn voor rug en voeten van kinderen? Al is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust (hopelijk.. ;-))

   Verwijderen