Handvatten bij het doen van grote uitgaven

Ook als je wilt besparen, moet je af en toe uitgaven doen. Je hebt nou eenmaal huishoudelijke apparaten die ooit instorten. Er is de kwestie van vervoer en iets om op te zitten is ook wel prettig.

En dus plunderen de meeste mensen af en toe hun spaarrekening voor kleine en grotere uitgaven. 
Uitgaven berekenen

Je hebt daarin verschillende soorten uitgaven:
  • Uitgaven die nu geld kosten, maar die uiteindelijk een besparing opleveren (mijn favoriet!). 
  • Noodzakelijke uitgaven die enkel een kostenpost zijn

De categorieën kun je weer uitsplitsen:
  • Éénmalige kosten (aanschafkosten)
  • Artikelen met aanschafkosten en kosten voor energieverbruik
  • Artikelen met aanschafkosten, kosten voor energieverbruik en extra overige kosten (belastingen, zaken die regelmatig vervangen moeten worden enz.)

Als je een beslissing moeten nemen over een grotere uitgave, dan is het nuttig om te berekenen wat de aankoop je kost en wat het eventueel oplevert. Wat is de aanschafprijs en wat kost dit artikel per gebruik / dag / maand extra aan energie / belasting en zaken als vervanging van cartridges (of filters of whatever). 

Het wordt pas echt interessant als je meerdere opties naast elkaar legt. 
Die ene auto is dan bij aanschaf wel erg goedkoop, maar wat kost hij aan wegenbelasting, verzekering en wat is het verbruik? Zijn er andere opties die een meer gunstige  combinatie geven op de langere termijn. En waar ligt het omslagpunt?


Ik moet bekennen dat ik grote uitgaven bijna altijd door reken. 
Bij echt grote uitgaven, zoals een auto, maak ik een grove selectie door:

  1.  Vast te stellen wat mijn minimale eisen en wensen zijn. 
  2. Te onderzoeken in welke categorie ik maximaal uit wil komen qua aanschafprijs, overige vaste lasten (zoals bijvoorbeeld wegenbelasting) en variabele kosten (oa verbruik). 
Die zaken leg ik naast een rijtje automerken en -modellen om dan te gaan voor een maximum aan eisen en wensen, met een minimum aan aanschafkosten en vaste en variabele kosten. Ergens weegt degelijkheid en kilometerstand dan ook nog mee (= verwachte reparatiekosten). 

Het is wel even een gepuzzel, maar tot nu toe zijn we zeer tevreden met onze grote aankopen. 



Reken jij grote uitgaven altijd goed door? 



Meer bespaartips?
Lees ook:
10 bespaartips rondom eten
En andere onderwerpen onder in de sidebar onder "Bezuinigingstips"

Reacties

  1. Nee, niet echt eigenlijk, Zou ik wel moeten doen als ik het zo lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal wel en ik laat mij ook adviseren door mijn ouders en beste vrienden. Wanneer ik spaar voor aankopen dan reken ik meestal ruim, kost het dan minder dan heb ik meteen al een voorsprong voor het volgende op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ruim rekenen is handig inderdaad. En ook hier wordt bij sommige artikelenn rondgevraagd hoe eea bevalt (bij auto's bijvoorbeeld)

      Verwijderen
  3. Ja en nee. Voor de nieuwe combi magnetron kozen we gewoon het apparaat dat dicht bij onze wensen kwam. Ik keek naar prijs maar helemaal niet naar verbruik.
    Bij de wasmachine keek ik naar het merk dat ik al had (tevreden over) en toen vergeleken we de verschillende types. Uiteindelijk kozen we niet de voordeligste binnen onze keuze maar een ander type die net iets meer overeenkwam met onze wensen. Man zocht vervolgens uit waar dit type goedkoop was en de bezorging niet te duur. Daar zitten grote verschillen in. Ook de service was belangrijk want we wilden de machine niet zelf van en naar zolder sjouwen. Helemaal gelukt overigens.
    Wij kopen in de regel een nieuwe auto en ik rijd de mijne zeker tien jaar. Man gaat na een jaar of vijf voor een nieuwe. Hij heeft echt een voorkeur, de laatste keer (vorig jaar) een Captur in diesel uitvoering. We hebben ons tijdens de proefrit laten verleiden tot een luxe uitvoering. Zo gingen we wat over ons budget uit maar omdat we meer voor onze auto terug kregen viel het mee. We hebben er geen spijt van overigens.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merktevredenheid en passendheid qua wensenlijstje zijn inderdaad ook belangrijk voor de keuze.Wij kiezen echter nooit zomaar hetzelfde merk, maar checken daarnaast altijd nog wat andere merken.

      Er zijn inderdaad grote verschillen in prijs en service per winkel. Het is nuttig om hier vooraf goed naar te kijken.

      Verwijderen
  4. Ik reken eigenlijk nooit door, maar zo te zien zou ik dat wel moeten gaan doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan inderdaad interessant zijn om aankopen vooraf door te rekenen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts